Ι. Η εμπειρία της εκπαίδευσης
Ο Καναδάς είναι μια πάρα πολύ όμορφη χώρα, ήσυχη, με αρκετό κρύο, αλλά υπέροχη φύση. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, φιλόξενοι και, κατά πλειοψηφία, πολύ μορφωμένοι. Το επίπεδο διαβίωσης είναι ιδιαίτερα υψηλό και η χώρα θεωρείται γενικά από τις πιο ασφαλείς, για να ζήσει και να φοιτήσει κανείς. Υπάρχουν αρκετά πολύ καλά πανεπιστήμια εκεί, με τα πιο δημοφιλή να βρίσκονται στις επαρχίες του Quebec, του Ontario και της British Columbia.
Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν διαμονή στους πανεπιστημιακούς κοιτώνες, σε διαμερίσματα εκτός πανεπιστημιούπολης, αλλά και σε οικογένειες, κάτι που είναι πολύ δημοφιλές. Αρκετές πληροφορίες για διαμερίσματα και επιλογές διαμονής μπορείτε να βρείτε στο www.places4students.com. Το κόστος διαβίωσης δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλό, αλλά εξαρτάται από τη ζωή που επιλέγει κανείς. Ενδεικτικά, και βάσει της ιστοσελίδας www.studyincanada.com, μπορείτε να δείτε το κόστος βασικών αναγκών και ειδών (σε καναδικά δολάρια):
- Ενοίκιο γκαρσονιέρας (μηνιαίως σε μεγάλη πόλη): $700 - $1.100.
- Ενοίκιο γκαρσονιέρας (μηνιαίως σε μικρή πόλη): $500 - $700.
- Λογαριασμοί (μηνιαίως): $20 - $30.
- Κινητό τηλέφωνο (μηνιαίως): $40.
- Καλωδιακή τηλεόραση (μηνιαίως): $25 - $50.
- Internet (μηνιαίως): $40.
- Τρόφιμα (μηνιαίως): $200 - $300.
- Γεύμα σε εστιατόριο: $10 - $25/άτομο.
Για μετατροπή των παραπάνω ποσών σε ευρώ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.xe.com.
Η φοίτηση στα πανεπιστήμια στον Καναδά χωρίζεται σε 3 περιόδους. Το ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή, έχει φθινοπωρινή, εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο. Η κυρίως φοίτηση διαρκεί από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο, ενώ σε κάποια πανεπιστήμια προσφέρονται μαθήματα και το καλοκαίρι. Στο μέσο κάθε περιόδου διεξάγονται εξετάσεις (mid-terms), ενώ στο τέλος υπάρχει μια εξεταστική περίοδος που διαρκεί 2-3 εβδομάδες (Δεκέμβριο και Απρίλιο ή Μάιο).
Αν ενδιαφέρεστε να φοιτήσετε στον Καναδά, πρέπει να μάθετε τους κανόνες και τις προϋποθέσεις σπουδών και παραμονής. Η πιο αξιόπιστη πηγή είναι η Καναδική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση (http://canada.gc.ca/), που χειρίζεται, εκτός των άλλων, και τα ζητήματα αλλοδαπών φοιτητών, εργαζομένων κ.λπ.
ΙΙ. Τα πτυχία που προσφέρονται
Το εκπαιδευτικό σύστημα του Καναδά είναι πανομοιότυπο με αυτό των ΗΠΑ. Προσφέρεται πληθώρα βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και πτυχίων. Τα πιο δημοφιλή για τους ξένους φοιτητές είναι τα Bachelors και τα Masters.
Bachelor’s of Arts και Bachelor’s of Science (Προπτυχιακά)
Η διάρκεια φοίτησης είναι 4 χρόνια και ο κάθε σπουδαστής μπορεί να καθορίσει πόσο εντατική θα είναι η φοίτησή του. Αναλόγως με το μάθημα και το πανεπιστήμιο, στις παραδόσεις μπορεί να βρίσκονται από 5 μέχρι και 500 φοιτητές. Όλοι οι καθηγητές διαθέτουν διδακτορικό στον τομέα διδασκαλίας τους και πολλές δημοσιεύσεις, σε πολλές όμως τάξεις, πρωτοετών ή και δευτεροετών, διδάσκουν οι βοηθοί των καθηγητών, που συνήθως είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές ή υποψήφιοι διδάκτορες. Η παρακολούθηση είναι πολύ σημαντική, καθώς οι εξετάσεις βασίζονται στις σημειώσεις που κρατούν οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια της παράδοσης.
Master of Arts, Master of Science, MBA (Μεταπτυχιακά)
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν λιγότερα μαθήματα από τους προπτυχιακούς. Συνήθως, αναλαμβάνουν ανεξάρτητα projects, παρουσιάσεις, συγγραφή εργασιών κ.λπ. και περνούν λιγότερο χρόνο στις αίθουσες διδασκαλίας. Λόγω εξω-ακαδημαϊκών υποχρεώσεων (οικογένεια, εργασία κ.ά.), συνήθως παρακολουθούν τα προγράμματα αυτά part-time και τα ολοκληρώνουν σε 2 με 4 χρόνια.
ΙΙΙ. Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών
Αφού αποφασίσετε για τον τομέα σπουδών σας, πρέπει να αναζητήσετε πληροφορίες για τα πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν, τα προσφερόμενα προγράμματα και τα δίδακτρα. Οι ιστοσελίδες των πανεπιστημίων παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φοίτηση, τη ζωή, τα κόστη, τις αιτήσεις και τις ημερομηνίες υποβολής τους. Τα δίδακτρα είναι αρκετά υψηλά, αλλά μπορείτε να κάνετε αίτηση για υποτροφία, έχοντας όμως υπόψη ότι ο ανταγωνισμός (για τους αλλοδαπούς φοιτητές) είναι ιδιαίτερα υψηλός. Επίσης, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις ημερομηνίες υποβολής, που τηρούνται αυστηρότατα από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Θυμηθείτε πως η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών είναι αρκετά χρονοβόρα, γι’ αυτό και συνίσταται να αρχίσετε την αναζήτησή σας τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, στο οποίο ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε.
Τα δικαιολογητικά που απαιτείται να υποβάλετε με την, προσεκτικά συμπληρωμένη, ηλεκτρονική σας αίτηση είναι τα εξής:
- Standardized tests: SAT, GRE, GMAT κ.λπ.
- Αντίγραφο πρώτου πτυχίου (επικυρωμένο και μεταφρασμένο).
- Αναλυτική βαθμολογία (επικυρωμένη και μεταφρασμένη).
- Επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας.
- Βιογραφικό (για μεταπτυχιακούς φοιτητές).
- Προσωπική επιστολή, στην οποία θα επεξηγείτε γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
- Τρεις συστατικές επιστολές από καθηγητές ή προϊσταμένους σας.
- Φωτογραφίες.
Όταν θα λάβετε την επιστολή αποδοχής σας από το πανεπιστήμιο, πρέπει να προχωρήσετε στην έκδοση Student Visa και φυσικά στην επιλογή του τόπου διαμονής σας. Η φοιτητική ζωή στον Καναδά είναι ιδιαιτέρως ήρεμη και η εμπειρία θα είναι για εσάς εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Χρήσιμες ιστοσελίδες
Φαίη Βασιλειάδου