Ευκαιρίες για την Ελλάδα σε καινοτομία τεχνολογία Επενδύσεις στην καινοτομία και τεχνολογία ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα προτείνει πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η Deutsche Bank σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης και η οποία δημοσιοποιήθηκε ι πρόσφατα από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο.
Η μελέτη εντοπίζει σημαντικές ευκαιρίες εκτός από τον τουρισμό και τις μεταφορές, σε κλάδους όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η καπνοβιομηχανία, n αγροτική παραγωγή, n παραγωγή τροφίμων, τα ενδύματα, οι έκτυπο σεις, τα χημικά και φαρμακευτικά. τα πλαστικά και οι μεταλλικές κατασκευές.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα πρέπει, εκτός από τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας και δεδομένου ότι οι εν λόγω χώρες δεν μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω εξωτερικής υποτίμησης, να δοθεί βαρύτητα στις επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία και στην παροχή κινήτρων για την ίδρυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
Στην Ελλάδα το πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης της καινοτομίας έχει πολλές αδυναμίες και χρήζει πάρα πολλών βελτιώσεων. Η Ελλάδα έχει στηριχτεί για πολλά χρόνια σε εισαγόμενη και μη παραγόμενη υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία. Το ελληνικό κράτος αλλά και n πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έδωσαν βαρύτητα στην καινοτομία τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με την Πορτογαλία, n οποία προσπάθησε περισσότερο και με την Ιρλανδία η οποία προσέλκυσε επενδύσεις από αυτό τον τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι οι δαπάνες του ελληνικού κράτους αλλά και των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε έρευνα και τεχνολογία τα τελευταία χρόνια ήταν χαμηλότερα σε σχέση με ης δυο άλλες χώρες. Επίσης η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν χαμηλό ποσοστό αιτήσεων ευρεσιτεχνίας.
Εκτός αυτού αξίζει να αναφερθεί ότι η καινοτομία παρατηρείται σε πολύ περιορισμένους κλάδους στην ελληνική οικονομία, όπως πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και φαρμακευτικός κλάδος, οι οποίες απορροφούν σχεδόν το 50% των πόρων έρευνας και τεχνολογίας σε επίπεδο εταιρειών. Επιπλέον στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο για τις μικρές ελληνικές εταιρείες η χρηματοδότηση των καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων τους.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσω των πόρων της Ε.Ε., ωστόσο ούτε αυτό έχει καταστεί εφικτό, αφού η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Πηγή: Ναυτεμπορική generic mexico pharmacy viagra go link why some women cheat click why married men cheat
Σχόλια (
)
|