Θέλετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά στο σχολείο και παράλληλα να χορταίνει; Τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κουλούρι Θεσσαλονίκης με ταχίνι.
Με τη συνταγή αυτή από το argiro.gr, θα έχετε ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα.
Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι 70% δυνατό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμ. ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 1 κ.σ. μαλακή μαργαρίνη
- 2 κ.σ. ταχίνι
Για την επικάλυψη
- 250 γρ. σουσάμι
- 2 φλ. νερό
- 1/2 φλ. ζάχαρη
Εκτελεση
- Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά.
- Τη διαλύουμε δηλαδή σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε το μισό νερό.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ζυμωμα
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και κάνουμε λακκούβα.
- Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και τη μαργαρίνη.
- Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα 3-4 λεπτά να ενωθούν τα υλικά και μετα 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
- Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Την ξαναζυμώνουμε δυνατά με τον γάντζο του μίξερ για 4 λεπτά.
- Μετα την αφηνουμε στον πάγκο μας.
- Την χωρίζουμε σε 15 κομμάτια.
- Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει το νερό (2 φλιτζάνια) με τη ζάχαρη, να λιώσει.
- Αφήνουμε το νερό να κρυώσει καλά.
- Πλάθουμε ένα ένα κομμάτι σε μπαστούνι λεπτό, μήκους 30 εκ., και το κλείνουμε σε στρογγυλο σχημα.
- Πατάμε την ένωση να κολλήσει καλά.
- Το βουτάμε ένα ένα στο νερό με τη ζάχαρη και το κυλάμε σε μπόλικο σουσάμι.
- Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένα ταψια αραιά, γιατί φουσκώνουν.
- Τα σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν.
Ψήσιμο-Χρονος
- Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα, για 15 λεπτά, να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.
Πηγή : alfavita.gr