Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Σχολεία: Ανησυχία για το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου
Σε αναμμένα κάρβουνα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για τις συνέπειες που θα έχει το νέο κύμα της Όμικρον που σαρώνει τη χώρα με το άνοιγμα των σχολείων.

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, είναι φανερό ότι ξαναμπαίνει στη συζήτηση το θέμα του ανοίγματος των σχολείων καθώς η λειτουργία τους θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μείνει ανεπηρέαστη μπροστά στο νέο κύμα που σαρώνει τη χώρα μας. Μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης και εργασία, οι ειδικοί εξετάζουν τη λήψη νέων μέτρων και στα σχολεία από τον Ιανουάριο.

Σε δηλώσεις του στο MEGA, o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στην ώρα τους «αλλά μέχρι τότε, θα κοιτάξουμε εάν χρειαστεί να επικαιροποιηθούν κάποια θέματα του πρωτοκόλλου».

 

Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους». 

Τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών που θα επιφέρει ένα πιθανό κλείσιμο των σχολείων, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως τόνισε μιλώντας στο mega, μελέτες έδειξαν ότι τα κλειστά σχολεία αυξάνουν την κατάθλιψη και το άγχος στα παιδιά. «Οι μελέτες δείχνουν ότι επηρρεάζουν ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών. Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στην ευρύτερη υγεία των παιδιών μας».

Ποιοι προκρίνουν μικρή παράταση των σχολικών διακοπών 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αποκάλυψε ότι οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το ζήτημα των σχολείων το επόμενο δεκαήμερο.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι πιθανό να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, ο καθηγητής ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, εξήγησε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου ότι αν τα σχολεία ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα, θα ήταν θετικό γιατί θα αποφύγουμε να συμπέσει το άνοιγμα των σχολείων με την κορύφωση του κλίματος.

Παράλληλα, την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα άμεσα τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, καθώς όπως επισήμανε η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει ένα «τσουνάμι» κρουσμάτων. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της παράτασης ανοίγματος των σχολείων

«Επειδή πάντα πρέπει να προβλέπουμε, από τη στιγμή που βλέπω τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, αφήνω και ανοιχτό το άνοιγμα των σχολείων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Καπραβέλος μιλάει για κλείσιμο σχολείων και επίσης δεν είναι ο μόνος. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος Νοεμβρίου, αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα,  ο ίδιος δήλωνε πως «δραστικά μέτρα χρειάζονται. Μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και μη. Στα γήπεδα έλεγχος, και όχι συνωστισμός, τα σχολεία να κλείσουν για μικρό διάστημα».  

Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης πρότεινε να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς «με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών

Στη σκιά των ιστορικών ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού (22.000 την Τρίτη, 28.000 χθες Τετάρτη) την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, ώστε να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τη διασπορά του κορονοϊού και να παρθούν αποφάσεις που θα αφορούν τα σχολεία. 

Οι σκέψεις μέχρι τώρα είναι οι αλλαγές στα σχολεία να αφορούν πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους (αυξημένο testing), την αναστολή των σχολικών εκδρομών κυρίως του εξωτερικού, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αλλαγή του πρωτοκόλλου στα σχολεία αναφορικά τον αριθμό των κρουσμάτων που θα πρέπει να καταγραφούν για να κλείσει ένα τμήμα. Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).

Είναι φανερό ότι αν συνεχιστεί ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών και της κυβέρνησης για τα σχολεία. Όσα δηλώνονται σήμερα από το κυβερνητικό επιτελείο μπορεί να μην ισχύουν την επόμενη μέρα εάν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίσει την ανοδική πορεία και κυρίως εάν αυτή η νέα κατάσταση δημιουργήσει περαιτέρω συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία. Όπως και να έχει υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Πηγή: alfavita.gr 

 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 1007 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Μέχρι πότε η διορία
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Σχολεία: Έρχεται η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Φτιάξτε το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές του Γυμνασίου στο α' τετράμηνο
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 3 ημέρες
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Δέκα καθηγητές του στο 2% των πλέον διακεκριμένων του κόσμου
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 8 ημέρες
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Αυτισμός: Πώς να τον αναγνωρίζουν οι γονείς νωρίτερα στο παιδί
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 8 ημέρες
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης