Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022
Σχολές - Τμήματα   Επικαιρότητα
Σύσκεψη στο Μαξίμου για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τη συμμετοχή της  υπουργού  Ν. Κεραμέως, του υφυπουργού, αρμόδιου για τα ΑΕΙ, Α. Συρίγου και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης  Απ. Δημητρόπουλου, πραγματοποιείται αυτή την ΄ώρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του esos, προκειμένου να παρουσιαστούν τα βασικά σημεία του Σχεδίου Νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον ΔΟΑΤΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της υπουργού Παιδείας είναι  να παρουσιάσει  το Σχέδιο Νόμου στη Σύνοδο Πρυτάνεων , η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου, στα Ιωάννινα.

Παράλληλα στην κατάρτιση του νέου νόμου έχει προστεθεί και το "πακέτο" προτάσεων του τομέα παιδείας Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΝΔ, το οποίο παρέλαβε, προ ημερών, η υπουργός Παιδείας και το δημοσιοποίησε κατ΄αποκλειστικότητα το esos.

Πατήστε εδώ για να δείτε το "πακέτο" προτάσεων της ΝΔ

Μάλιστα πριν ο τομέας παιδείας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νέας Δημοκρατίας, οριστικοποιήσει το "πακέτο" προτάσεων  συνεδρίασε  σε επίπεδο  ολομέλειας, στις 14-12-2021,  με τη συμμετοχή    100 μελών και παρουσία    της   Ν. Κεραμέως, του υφυπουργού Ανώτατης Παιδείας καθ. Α. Συρίγου και του ΓΓ Ανώτατης Παιδείας  Α. Δημητρόπουλου.

Ο τομέας παιδείας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νέας Δημοκρατίας εισηγήθηκε ήδη, εγγράφως, στην υπουργό Παιδείας να συμμετάσχει  με πέντε μέλη του,  στην ομάδα σύνταξης του νομοσχεδίου.

Υφ. Παιδείας: Οικονομικοί Διευθυντές στα Πανεπιστήμια

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Α. Συρίγος , ήδη έχει ανακοινώσει ότι:

  • Είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ,έχουμε πει ότι θα μπουν μέσα στα Πανεπιστήμια Οικονομικοί Διευθυντές, οι οποίοι θα επιλέγονται με όρους ιδιωτικοοικονομικούς για να παρακολουθούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων.
  • Κάποια Πανεπιστήμια έχουν τεράστιο οικονομικό φόρτο επίσης έχουν θέματα που σχετίζονται με την περιουσία των πανεπιστημίων  και με την εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το "οικοδόμημα" του νέου νόμου πλαισίου,    πατάει στα “θεμέλια” του “Νομπελίστα”  Σύμβουλου του Κ. Μητσοτάκη Χριστόφορου  Πισσαρίδη, το οποίο   μεταξύ άλλων εισηγείται:

Συμβούλια Ιδρυμάτων: Eπαναφορά των Συμβουλίων   Ιδρυμάτων:

  •                          με αυξημένη συμμετοχή εξωτερικών μελών, και
  •                         με ισχυρές και αποφασιστικές αρμοδιότητες στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην επιλογή εκτελεστικής διοίκησης των πανεπιστημίων (πρυτάνεις, κοσμήτορες), μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αναμόρφωση του συνολικού χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, και να συμβάλλουν στην βελτίωση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, αλλά και με τις διεθνείς εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Aνασχεδιασμός ολόκληρου του ακαδημαϊκού χάρτη:  Θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα ανασχεδιασμός ολόκληρου του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των προγραμμάτων σπουδών, με ενίσχυση κατευθύνσεων και ειδικοτήτων σε γνωστικά αντικείμενα όπου αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια και σταδιακό περιορισμό ειδικοτήτων, όπου αναμένεται ή ήδη παρατηρείται υπερβάλλουσα προσφορά αποφοίτων.

Οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα: Αυτό μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί, εφόσον ενισχυθεί η οργανωτική ευελιξία των ιδρυμάτων και η κύρια οργανωτική ακαδημαϊκή μονάδα είναι η Σχολή (που καλύπτει ευρύτερο φάσμα συγγενών γνωστικών αντικειμένων) αντί του – συχνά υπερεξειδικευμένου – Τμήματος. Η οργάνωση των πανεπιστημίων με βάση τις Σχολές, στις οποίες θα πρέπει να εισάγονται οι φοιτητές, θα συμβάλλει επιπλέον στην παροχή της δυνατότητας εξατομίκευσης της μάθησης από αυτούς, με επέκταση των επιλογών τους και της δυνατότητας οριζόντιας κινητικότητας μεταξύ προγραμμάτων. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, επιπλέον, να συνδυαστούν με το άνοιγμα των ελληνικών πανεπιστημίων σε συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο, και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Κέντρα Αριστείας: Η θεσμοθέτηση και ενίσχυση Κέντρων Αριστείας στην ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη καλών πρακτικών φοιτητοκεντρικής μάθησης και στην ενίσχυση των κινήτρων για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στην ίδια κατεύθυνση, η στήριξη της λειτουργίας Κέντρων Υποστήριξης Διδασκαλίας στα πανεπιστήμια, με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς καλές πρακτικές, μπορεί να συμβάλλει στην απαραίτητη αλλαγή υποδείγματος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην πανεπιστημιακή διδασκαλία.

Βελτίωση της αναλογίας διδασκόντων-φοιτητών: Απαραίτητη προϋπόθεση για τον σκοπό αυτό αποτελεί, οπωσδήποτε, η βελτίωση της αναλογίας διδασκόντων-φοιτητών, ανά μάθημα και συνολικά στα πανεπιστήμια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων, αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών και των προσφερόμενων μαθημάτων, αλλά και με εισαγωγή κινήτρων και αντικινήτρων για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών από τους φοιτητές.

Ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στα ΑΕΙ

Επίσης ο νέος νόμος πλαίσιο θα περιλαμβάνει την  ίδρυση και λειτουργία  Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών, μέσα στα Πανεπιστήμια από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos:

  •                 Οι Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών θα είναι επιπέδου 6 (Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) και η διάρκεια σπουδών θα είναι   τετραετής.
  •                 Στις Σχολές αυτές οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που εισάγονται σήμερα οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια.

  •             Για παράδειγμα:
  •                
  •  θα υπάρχει άλλη , χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  •                 Θα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ.

Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση  επιδιώκει :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης”  από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Τα    τετραετή τμήματα θα έχουν   τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή  των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύψει  από δύο πηγές:

Α. Ενδεχομένως από τη  μετατροπή   λειτουργούντων τμημάτων, και

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις  το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δώσει  κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητήσει τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

 

Πηγή: esos.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 801 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (13)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 - 19:36
Σχόλια (11)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Πανελλαδικές 2024: Διευκρινίσεις σχετικά με το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ώρες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Πανελλήνιες: Επιλογές σπουδών των υποψηφίων που επιμένουν και ξαφνιάζουν
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ώρες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
«Τουρισμός για Όλους»: Βγήκαν τα αποτελέσματα- Πώς θα δείτε εάν κληρωθήκατε
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ώρες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Υπό ανάφλεξη τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ για τη σφαγή στη Γάζα - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ώρες
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
Τι ισχύει για τις εγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 10 ώρες
Σελίδα 1 από 6200 (37196 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6198
6199
6200
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης