Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό, με επανέναρξη των σχολικών εκδρομών και self ή rapid tests για τις πολυήμερες «εξορμήσεις» εκπαιδευτικών και μαθητών ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από το «πράσινο φως» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Συγκεκριμένα, ξεκινούν άμεσα οι ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές, οι διδακτικές και εκπαιδευτικές επισκέψεις και οι σχολικοί περίπατοι που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας. Οι πολυήμερες εκδρομές αρχίζουν από την Τρίτη 1 Μαρτίου.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν την εστίαση και τα γήπεδα.
Τι προβλέπεται για τις πολυήμερες εκδρομές
Για τις πολυήμερες όμως εκδρομές προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα:
- Rapid test 48 ώρες προ της αναχώρησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές, εμβολιασμένους και μη
- Self / rapid tests, αναλόγως την περίπτωση, κατά τη διάρκεια της εκδρομής
- Τήρηση των ειδικότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση (προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ)
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε τα εξής:
«Επιτρέπεται εκ νέου, από την ημερομηνία έκδοσης της οικείας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η διεξαγωγή ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων που ολοκληρώνονται εντός μιας ημέρας.
Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση.
Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί .
Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ».
Τα μέτρα που καταργούνται από το Σάββατο
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 19/2 θα εφαρμοστεί η χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η επανέναρξη των σχολικών εκδρομών.
Συγκεκριμένα, αρχίζουν και πάλι οι σχολικές εκδρομές, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50% και αίρεται η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%., ενώ επιτρέπονται και πάλι οι όρθιοι στην εστίαση και τη διασκέδαση.
Σε σχετική δήλωσή του, o υπουργός Υγείας ανέφερε:
«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».
Ανησυχία ΠΟΥ και επιστημόνων για «ενδημική αυταπάτη»
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωση, το απόγευμα της Τετάρτης, 82 θανάτους, 19.509 κρούσματα και 485 διασωληνωμένους.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ, σημειώνει ότι μία πτώση στα ποσοστά των τεστ για την Covid-19 συμβάλλει πιθανόν στη μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων, παρόλο που οι θάνατοι αυξάνονται.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή, νομίζω, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός θανάτων», είπε η Βαν Κέρκοβ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που μεταδόθηκε ζωντανά στο Twitter, το Facebook και το YouTube.
«Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 75.000 άνθρωποι πέθαναν, όπως αναφέρθηκε σε εμάς, και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση», ανέφερε.
Παράλληλα, η βιασύνη αρκετών χωρών να άρουν τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, αν όχι να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας, με το σκεπτικό ότι έφτασε πλέον η ώρα να συμβιώσουμε με την Covid-19, έχει κάνει μερικούς πιο επιφυλακτικούς επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πρόκειται μάλλον για «ενδημική αυταπάτη» και ότι είναι πρόωρη τέτοια υπερβολική χαλάρωση.
Καθώς τα κρούσματα της Covid-19, μετά το αιφνιδιαστικό μαζικό κύμα της παραλλαγής Όμικρον, εμφανίζουν τάση υποχώρησης σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όπου περισσεύει η κόπωση μεταξύ των πολιτών μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ειδικοί και μη αδημονούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορονοϊό. Έτσι, αυξάνονται οι διαβεβαιώσεις ότι «μπορούμε πια να ζήσουμε με τη νόσο» και να θεωρήσουμε τον κορονοϊό ενδημικό, δηλαδή μια σταθερή και προβλέψιμη «οντότητα» ανάμεσα σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αυτή η ολοένα πιο διάχυτη νοοτροπία προβληματίζει πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», οι οποίοι φοβούνται ότι τείνει να υποσκάψει πρόωρα τη δέσμευση των κυβερνήσεων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται. Μια τέτοια εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να αφήσει αρκετές χώρες «τυφλές» και απροετοίμαστες σε μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία παραμένει πάντα μια πιθανότητα.
«Ενδημική αυταπάτη είναι πιθανότατα ο όρος που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο δανικής καταγωγής λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Άντερσεν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη βιασύνη της πατρίδας του Δανίας να ανακοινώσει ότι πλέον από αυτόν τον μήνα δεν θεωρεί την Covid-19 «νόσο κοινωνικά κρίσιμη», παρόλο που οι θάνατοι και τα κρούσματα ακόμη αυξάνονται.
πηγή:alfavita