Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Πανελλαδικές 2022: Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας-Βάσεις, Σπουδές, Επαγγελματικές Προοπτικές
Ποιες σχολές και σε ποιες πόλεις δίνουν πτυχία συναφή με την επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας; Τι περιμένει τους φοιτητές μετά τις σπουδές τους στην αγορά εργασίας; Σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι βάσεις για τις σχολές αυτές;

 

Γενικά η Επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας εστιάζεται κυρίως στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου σε όλα τα στάδια της ζωής καθώς και στις ιδιαίτερες ανάγκες του, στην προφύλαξη της υγείας από τις νόσους της φθοράς και στην αποκατάσταση της υγείας μέσω της διαιτητικής υποστήριξης και θεραπείας.

Σε ποιες πόλεις υπάρχουν συναφή Τμήματα

Τα Τμήματα που προσφέρουν σπουδές στις επιστήμες της διατροφής και διαιτολογίας είναι τα εξής:

  • Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής (Αθήνα)
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο: Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας (Θεσσαλονίκη) 
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Διαιτολογίας και Διατροφολογίας (Τρίκαλα)
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας (Καλαμάτα) 
  • Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία)

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα Τμήματα αυτά:

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Αθήνας - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1992 με την ονομασία «Τμήμα Διαιτολογίας». 

Είναι το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη χώρα, στο χώρο της διαιτολογίας & διατροφής. Παράλληλα με την εκπαίδευση των φοιτητών, αναπτύσσονται ερευνητικά προγράμματα και με διεθνείς συνεργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων κατατάσσουν το Τμήμα σε ένα από τα κορυφαία στον Ευρωπαϊκό χώρο. 

Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων της Διατροφής, του Μεταβολισμού, της Παθοφυσιολογίας, της Βιοχημείας, της Μοριακής Βιολογιας, και της επιστήμης των Τροφίμων, συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στη διατροφή και την υγεία. Προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου είναι η επιτυχής εξέταση όλων των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών, η επιτυχής παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης και η εκπόνηση Πτυχιακής Μελέτης.

Τμήμα Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης - Διεθνές Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε). Ιδρύθηκε το 1985 με το Π.Δ. 561 (ως τμήμα «Διατροφής» του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης) και είναι το πρώτο τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης με θέμα τη Διατροφή που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.

Οι σπουδές στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας διαρκούν τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη. Στη διάρκεια κάθε εξαμήνου γίνεται θεωρητική διδασκαλία και εργαστηριακές ασκήσεις, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται επισκέψεις σε ανεξάρτητες μονάδες τροφοδοσίας ή τμήματα τροφοδοσίας νοσοκομείων, ξενοδοχείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων καθώς και σε ιατρεία παχυσαρκίας νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας Τρικάλων - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 2019 με έδρα τα Τρίκαλα.

Η διάρκεια του προτεινόμενου Προγράμματος Σπουδών είναι συνολικά οκτώ εξάμην και αποδίδει συνολικά 240 πιστωτικές μονάδες (Π.Μ.) σύμφωνα με το ECTS, έναν κώδικα καλής πρακτικής για την αναγνώριση του επιπέδου σπουδών (bachelor’s degree).

Η πρακτική άσκηση επιμερίζεται σε δύο ενότητες (Πρακτική Άσκηση 1 στο 7ο εξάμηνο και Πρακτική Άσκηση 2στο 8ο εξάμηνο).

 

Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Καλαμάτας - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας είναι ένα νέο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας. H Έδρα του Τμήματος είναι στην περιοχή του Αντικαλάμου στην Καλαμάτα και η έναρξη λειτουργίας του το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Για την επίτευξη των στόχων του η εκπαίδευση στο Τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων όπως της Διατροφής, της επιστήμης των Τροφίμων, της Βιοχημείας, της Μοριακής Βιολογίας, της Φυσιολογίας και του Μεταβολισμού της Παθοφυσιολογίας κλπ, συνδυάζοντας θεωρητική διδασκαλία με εργαστηριακή και πρακτική άσκηση. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος στην πρακτική-κλινική άσκηση των φοιτητών.

Τμήμα Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας - Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας (ή Διαιτητικής) του Ανθρώπου, με πρωταρχική έμφαση την εφαρμογή του στην πράξη.

    Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Τμήματος είναι η πρακτική διδασκαλία καθώς και η άσκηση της Διαιτολογίας με αξιοποίηση σύγχρονου λογισμικού, η αξιοποίηση πρωτοποριακών μεθόδων διατροφικής εκτίμησης και η έμφαση στην Κρητική/Μεσογειακή Διατροφή.

    Το Τμήμα διαθέτει σύγχρονα Εργαστήρια για διδασκαλία και έρευνα, μεταξύ άλλων και στους τομείς:

    • Εφαρμοσμένη Διαιτολογία
    • Σύσταση Σώματος – Ανθρωπομετρία – Σπιρομετρία
    • Ποιοτικός Έλεγχος – Ασφάλεια Τροφίμων
    • Μέθοδοι Παρασκευής Τροφών
    • Εργομετρία
    • Στατιστική ανάλυση Διατροφικών & Διαιτολογικών δεδομένων

    Αγορά Εργασίας

    Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων αυτών μπορούν να απασχοληθούν είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι σε Διαιτολογικά Γραφεία, Διαιτητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, είτε σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων, ινστιτούτα αδυνατίσματος, βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων, ξενοδοχειακές μονάδες, αλυσίδες εστιατορίων, γηροκομεία, παιδικές κατασκηνώσεις ή κατασκηνώσεις υπερηλίκων, ορφανοτροφεία, φοιτητικές Λέσχες και ΜΑΘ.

    Επιπλέον έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και για να εργαστούν σε εστίες, παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αθλητικές ομάδες και αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

    Τέλος, μπορούν να βρουν ευκαιρίες εργασίας και στην Ανώτατη και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ).

    Βάσεις 2021

    Οι βάσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα ανωτέρω τμήματα το 2020 διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Χαροκόπειο (Αθήνα): Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής: 16.958
    • Διεθνές (Θεσσαλονίκη): Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας: 14.889
    • Θεσσαλίας (Τρίκαλα): Διαιτολογίας και Διατροφολογίας: 12.535
    • Πελοποννήσου (Καλαμάτα): Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας: 11.234
    • Μεσογειακό (Σητεία): Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας: 9.663
    Πηγή: alfavita.gr

    Σχόλια ( )
    Υποβλήθηκε πριν από 919 ημέρες
    Προσθέστε το σχόλιο σας
     
    Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024

    Σχόλια (0)
    Τόσο ένας διδάκτορας βιολόγος στη διατροφή (PhD) όσο και ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος (RD) διαθέτουν επιστημονικές γνώσεις και εξειδίκευση στον τομέα της διατροφής, αλλά οι τομείς εστίασής τους και το βάθος της εκπαίδευσής τους μπορεί να διαφέρουν.

    Ένας διδάκτορας βιολόγος στη διατροφή ειδικεύεται συνήθως στην έρευνα και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Μελετά αυστηρά τις επιστημονικές πτυχές των τροφίμων και της διατροφής, διεξάγοντας πειράματα, αναλύοντας δεδομένα και συμβάλλοντας στην υπάρχουσα βάση γνώσεων. Το έργο τους μπορεί να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, τη μελέτη της επίδρασης διαφορετικών θρεπτικών συστατικών στην ανθρώπινη υγεία ή την έρευνα των επιπτώσεων συγκεκριμένων τροφίμων στον οργανισμό. Οι διδακτορικοί βιολόγοι στη διατροφή συνήθως στοχεύουν να προωθήσουν την επιστημονική κατανόηση και να συμβάλουν στην ανάπτυξη διατροφικών συστάσεων βασισμένων σε στοιχεία. Η δουλειά τους συχνά επικεντρώνεται στους μοριακούς και φυσιολογικούς μηχανισμούς της διατροφής.

    Από την άλλη πλευρά, ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος (RD) ειδικεύεται γενικά στην εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων διατροφής σε άτομα και ομάδες. Οι RD συνήθως ολοκληρώνουν ένα προπτυχιακό δίπλωμα στη διατροφή, ακολουθούμενο από μια διαιτητική πρακτική άσκηση και περνούν από μια εθνική εξέταση του συμβουλίου. Εκπαιδεύονται να παρέχουν εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, να αναπτύσσουν προσαρμοσμένα προγράμματα γευμάτων και να βοηθούν στη διαχείριση καταστάσεων ή ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι RD συχνά εργάζονται σε κλινικά περιβάλλοντα, κοινοτικά προγράμματα διατροφής ή ιδιωτικά ιατρεία για να υποστηρίξουν τα άτομα στην επίτευξη των στόχων υγείας τους και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων διατροφικών ανησυχιών. Εκπαιδεύουν επίσης το κοινό για υγιεινές διατροφικές συνήθειες και εργάζονται για την προληπτική υγειονομική περίθαλψη.

    Συνοπτικά, ενώ τόσο ένας διδάκτορας βιολόγος στη διατροφή όσο και ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, οι ρόλοι και οι τομείς εξειδίκευσής τους μπορεί να διαφέρουν. Ο διδάκτορας βιολόγος εστιάζει κυρίως στην έρευνα και τους υποκείμενους επιστημονικούς μηχανισμούς, ενώ ο RD εστιάζει σε πρακτικές εφαρμογές της διατροφικής γνώσης στη συμβουλευτική και υποστήριξη ατόμων με διατροφικές ανάγκες.

    Υποβλήθηκε πριν από 231 ημέρες
    Προσθέστε το σχόλιο σας
     
    Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024

    Σχόλια (0)
     Υπάρχει παραεπστήμη και κομπογιαννιτισμός στους αποφοίτους των ΤΕΙ Διατροφής-Διατολογίας και πρέπει να επέμβει ο ιατρικός σύλλογος!  Αίσχος!  Mια μειοψηφία των ΤΕΙ παραδέχεται τις ελλείψεις τους και κάνουν κάποια καλή δουλειά (δεν το παίζουν γιατροί).Πλασάρουνε (όχι όλοι) κάτι συμπληρώματα με άγνωστες προσμίξεις, και κάτι βότανα με τοξικότητα που χαλάνε το αίμα, τα νεφρά και το συκώτι (αυτές οι παρενέργειες βγαίνουν μετά από κάποια χρόνια στη φόρα και μέχρι τότε κυκλοφορούν ανενόχλητα και σου λένε ''να οι μελέτες...το συμπλήρωμα ή το βότανο δουλεύει''-μέχρι να αποσυρθούν για τις παρενέργειες) και γράφουν σε μπλογκ κάτι ''δήθεν '' άρθρα που τα χαρακηρίζουν ''δημοσιεύσεις'' χωρίς κρίση από επιστημονική επιτροπή με καθηγητές ΑΕΙ κριτές. Η αντί να αναφέρουν ''συμμετείχα  στην τάδε εργασία σε συνέδριο με κριτές'' παραθέτουν ένα κατεβατό από συνέδρια, από τα οποία απλώς πήραν ένα χαρτί (και αν το πήραν), χωρίς να έχουν κάνει κάποια ανακοίνωση. Και κορνιζάρουν στον τοίχο τα χαρτιά από τα συνέδρια που παρακολούθησαν σαν να είναι πτυχία, για να κοροιδέψουν τον πελάτη! Τί είναι αυτά τα χαρτιά, μεταπτυχιακά ή διδακτορικά να τα βάλεις στον τοίχο ; Σε  απόφοιτους ΤΕΙ που μπήκαν με 12-13 στις πανελλήνιες θα εμπιστευτείτε την υγεία σας; Όλα για το χρήμα ; Χάθηκαν οι γιατροί που σπούδασαν στην Ελλάδα με 18-19; ΤΕΙ  με βάση εισαγωγής 12-13 θα γίνουν σε 4-5 χρόνια ''ειδικοί για την υγεία''; Άλλο το νόμιμο και άλλο το ηθικό...Με βάση εισαγωγής 12-13 δεν μπαίνεις ούτε μαθηματικός-φυσικός-χημικός-γεωλόγος που τουλάχιστον δεν έχεις ευθύνη υγείας.

    Υποβλήθηκε πριν από 232 ημέρες
    Προσθέστε το σχόλιο σας
     
    Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024

    Σχόλια (0)
     Υπάρχει παραεπστήμη και κομπογιαννιτισμός στους αποφοίτους των ΤΕΙ Διατροφής-Διατολογίας και πρέπει να επέμβει ο ιατρικός σύλλογος! Δείτε τί γράφει ένας απόφοιτος του ΤΕΙ Διατροφής-Διατολογίας Θεσ/νικης στο ίντερνετ: ''Το ιατρείο μεταβολισμού λειτουργεί στη πλατεία Αττικής (έναντι μετρό Αττική) από τις αρχές του 2004 υπό τη διεύθυνση του κου ΧΧΧΧ. Ειδικού Κλινικού Διατροφολόγου-Διαιτολόγου-Παιδοδιαιτολόγου, Μεταβολιστή, Συνθετικού Ψυχοθεραπευτή, Νευροπαθητικού''. Αίσχος! Τί επαγγέλλεται ο εν λόγω ''μεταβολιστής'' ; Σε τέτοιους παράνομους τίτλους και σε απόφοιτους ΤΕΙ που μπήκαν με 12-13 στις πανελλήνιες θα εμπιστευτείτε την υγεία σας; Χάθηκαν οι γιατροί που σπούδασαν στην Ελλάδα με 18-19;

    Υποβλήθηκε πριν από 232 ημέρες
    Προσθέστε το σχόλιο σας

    Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

     
    Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024

    Σχόλια (0)
     είμαι διαιτολόγος, ωστόσο αυτό που βλέπω είναι οι περισσότεροι συνάδελφοι να το παίζουν γιατροί, να ζητάνε να δουν ιατρικές εξετάσεις από ασθενείς, να νομίζουν πως είναι μεγάλοι επιστήμονες και πολλά άλλα.η αλήθεια είναι πως οι διαιτολόγοι δεν έχουν τόσες πολλές γνώσεις και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ασχοληθούν με δίαιτες απώλειας βάρους για φυσιολογικές καταστάσεις.Αν αναλάβουν πχ έναν διαβητικό πρέπει να έχουν ένα μεταπτυχιακό στην κλινική διατροφή ή εργασιακή εμπειρία σε νοσοκομείο και ειδικότερα ιατρείο διαβήτη διαφορετικά είναι ανεπαρκείς.πολλοί συνάδελφοι θίγονται από τα λεγόμενά μου αλλά αυτή είναι η αλήθεια.Η διαιτολογία είναι ένα επάγγελμα της μόστρας και έχει πολύ πλάκα που ορισμένοι στα sites τους γράφουν παρακολούθησα και το τάδε συνέδριο ενώ στην ουσία μπορεί απλά να πήγαν να πάρουν το χαρτί. άλλοτε γράφουν ότι αρθρογραφούν στην τάδε εφημερίδα ή τάδε περιοδικό ή πήγαν στην τάδε ραδιοφωνική εκπομπή ή τηλεοπτική ή έκαναν την τάδε ομιλία στο τάδε σχολείο.Από επιστημονικής άποψης αυτά δεν λένε τίποτα απολύτως για την αξία τους.Αν θέλουν να δείξουν το επιστημονικό τους υπόβαθρο ας μας που ποια άρθρα έχουν γράψει σε ξένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές διαφορετικά να σταματήσουν να αυτοπροβάλλονται με αστειότητες!
    Υποβλήθηκε πριν από 234 ημέρες
    Προσθέστε το σχόλιο σας

    Σχολές με φυσική παρουσία

    Εκπαιδευτικά... και Άλλα
    Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
    Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Μέχρι πότε η διορία
    Σχόλια (1)
    Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες

    Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

    Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
    Σχολεία: Έρχεται η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
    Σχόλια (1)
    Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
    Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
    Φτιάξτε το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο
    Σχόλια (1)
    Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
    Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
    Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές του Γυμνασίου στο α' τετράμηνο
    Σχόλια (1)
    Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
    Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
    Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Δέκα καθηγητές του στο 2% των πλέον διακεκριμένων του κόσμου
    Σχόλια (1)
    Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
    Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
    Αυτισμός: Πώς να τον αναγνωρίζουν οι γονείς νωρίτερα στο παιδί
    Σχόλια (1)
    Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
    edu4u.gr facebook page
    Καταχώρηση Δημοσίευσης