Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα   Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024
Κεραμέως: Στα «σκαριά» ο νέος νόμος Πλαίσιο - Κανονικά Τράπεζα Θεμάτων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ - Για μεγαλύτερη ευελιξία για τους καθηγητές και αξιοκρατικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας για τα πανεπιστήμια, μίλησε η Ν. Κεραμέως

Στα «σκαριά» βρίσκεται ο νέος νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ της χώρας, το οποίο θα δώσει περισσότερες δυνατότητες στα παιδιά και ευελιξία στους καθηγητές, όπως τόνισε η η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Κατά την επίσκεψή της σε σχολεία όλων των βαθμίδων, στα Ιωάννινα, που πραγματοποίησε, ώστε να έχει γόνιμο διάλογο με μαθητές και εκπαιδευτικούς, υπογράμμισε πως η Τράπεζα Θεμάτων θα εφαρμοστεί κανονικά «όπως και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο νέος νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ

«Προ των πυλών υπάρχει ένας Νόμος Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια» ανέφερε η υπουργός και σημείωσε πως ήδη έχει συζητήσει για το μεγαλύτερο μέρος το ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται, όπως για το εσωτερικό "erasmus", το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να παρακολουθήσουν μαθήματα για 6 μήνες σε κάποιο άλλο Τμήμα από εκείνο στο οποίο φοιτούν, προκειμένου να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να αποφασίσουν τι τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, όπως είπε, ένας φοιτητής στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, μπορεί να παρακολουθήσει 6 μήνες ένα Τμήμα Οικονομικών και να αποφασίσει τι τον ενδιαφέρει.

Το πνεύμα του νομοσχεδίου, τόνισε η κυρία Κεραμέως, «είναι περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά μας, μεγαλύτερη ευελιξία για τους καθηγητές μας και ένα πιο αξιοκρατικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας συνολικά για τα Πανεπιστήμια μας».

Σε ερώτηση για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, η υπουργός, απάντησε πως υπάρχουν ζητήματα υπό διευθέτηση, το πρώτο βήμα είναι η δημόσια διαβούλευση, και προσέθεσε ότι έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις με όλους τους πρυτάνεις.

Τράπεζα Θεμάτων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αναφορικά με το πλαίσιο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως «έχουμε περάσει στη 2η χρονιά, ένα μέτρο το οποίο θεσπίστηκε όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί. Θυμίζω προ της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούσε κάποιος να εισαχθεί με βαθμό 0,6 στα 20- και αυτό ήταν κατά τη γνώμη μας προβληματικό πρώτα από όλα για τους ίδιους τους υποψηφίους φοιτητές, γιατί οι πιθανότητες για ένα παιδί που εισάγεται με 1 στα 20 στο Πανεπιστήμιο να φοιτήσει και να αποφοιτήσει, όπως καταλαβαίνετε, είναι απειροελάχιστες. Εμάς μας νοιάζει: 1ον να δίνουμε πραγματικές προοπτικές, 2ον να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το Πανεπιστήμιο, και 3ον να έχουμε απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημαντική παράμετρος του μέτρου που εφαρμόστηκε από πέρυσι όπως είπε η υπουργός, είναι ότι τα ίδια τα Πανεπιστήμια, το κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα, μπορεί να διαμορφώσει τη φυσιογνωμία που θέλει.

Για την τράπεζα θεμάτων, που «εφαρμόζεται και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η υπουργός τόνισε πως το μετρό στοχεύει στην κάλυψη της ελάχιστης διδακτικής ύλης, εξασφαλίζει την ισονομία στις εξετάσεις, δίνει μία ευελιξία τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν μία σειρά θεμάτων, ενώ είναι ένα μέτρο «το οποίο στοχεύει στην εξασφάλιση περισσότερων εφοδίων για τα παιδιά».

Κεραμέως στη Σύνοδο Πρυτάνεων: Αρνήθηκε (ξανά) να ακούσει τους φοιτητές

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Παιδείας συμμετείχε το μεσημέρι, στην 99η Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να δεχθεί αντιπροσωπεία των φοιτητών, οι οποίοι προσπάθησαν να καταθέσουν εκ νέου τα αιτήματά τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι «οι δίκαιες διεκδικήσεις τους δε χωράνε στα σχέδια της Κυβέρνησης για τις σπουδές μας!», όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

Η Υπουργός Παιδείας επιχειρεί σήμερα να καθησυχάσει τις επιφυλάξεις των Πρυτάνεων για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ΑΕΙ και το νέο νόμο -πλαίσιο που σχεδιάζει (αλλά καθυστερεί να καταθέσει) στον οποίον περιλαμβάνονται -εκτός απροόπτου- οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις Τμημάτων, τα Συμβούλια ιδρύματος, ο μάνατζερ στη θέση του γραμματέα, η επαναφορά των ΤΕΙ, κα. 
Πηγή: alfavita.gr 

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 932 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Μουσικά Σχολεία: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εμπειροτεχνών ιδιωτών μουσικών (ΕΜ16)
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
ΔΕΠΥ: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις;
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Υπουργείο Παιδείας: Πρόβλημα με την πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων/ μετεγγραφών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Πολυτεχνείο 1973: Το Ημερολόγιο μιας εβδομάδας, του Γιάννη Ρίτσου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Προ των πυλών βρίσκεται η αύξηση στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2027
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Μέχρι πότε η διορία
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 54 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Σχολεία: Έρχεται η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 54 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Φτιάξτε το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 54 ημέρες
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης