Στις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, ενώ μια μέρα αργότερα -στις 3 Ιουνίου- για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων. Οι περίπου 100.000 υποψήφιοι και υποψήφιες για εισαγωγή στα ΑΕΙ καλούνται να εξεταστούν σε 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει.
Σημαντική αλλαγή των φετινών εξετάσεων αποτελούν οι συντελεστές των μαθημάτων, επηρεάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των μορίων. Κάθε Τμήμα ορίζει το δικό του συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα, εκφρασμένο ως ποσοστό επί τοις εκατό (%). Σύμφωνα με τη νομοθεσία του υπουργείου Παιδείας, ο συντελεστής δε μπορεί να είναι μικρότερος του 20% και το άθροισμα των 4 συντελεστών πρέπει να αποδίδει το 100%.
Υπολογισμός των μορίων
Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού του υποψηφίου πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας που έχει καθορίσει κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ. Τα 4 γινόμενα που θα προκύψουν προστίθενται και το άθροισμά τους πολλαπλασιάζεται επί 1.000 ώστε να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων.
Για τον υπολογισμό των μορίων από κάθε μάθημα ξεχωριστά, ο γραπτός βαθμός πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή βαρύτητας και έπειτα πολλαπλασιάζεται επί 10.
Παράδειγμα
Υποψήφιος του 2ου Επιστημονικού Πεδίου Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών που επιθυμεί να εισαχθεί σε κάποιο Τμήμα Φυσικής, συγκεντρώνει τις εξής βαθμολογίες:
● Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία: 14
● Φυσική: 17
● Χημεία: 15
● Μαθηματικά: 16
Τα μόρια του σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας που έχουν ορίσει τα Τμήματα Φυσικής διαμορφώνονται ως εξής:
● ΑΠΘ: 15.730
● ΔΙΠΑΕ: 15.670
● ΕΚΠΑ: 15.730
● Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 15.500
● Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 15.730
● Πανεπιστήμιο Πατρών: 14.860
● Πανεπιστήμιο Κρήτης: 15.700
πηγή:alfavita