Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2022 - Μηχανογραφικό 2022

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Φοιτητικές Εκλογές 2022: Μετά από 2 χρόνια πανδημίας
 Στις κάλπες σήμερα χιλιάδες φοιτητές σε ολα τα ΑΕΙ της χώρας. Πανεπιστήμιο-επιχείρηση, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αστυνομική βία, συγχωνεύσεις,συγγράμματα, στέγαση και σίτιση, τα κύρια τα προβλήματα που τους απασχολούν

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται και πάλι από σήμερα το πρωί σε όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, υπό τη «σκιά» της επερχόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και της εντεινόμενης αστυνομικής βίας του τελευταίου διαστήματος στο ΑΠΘ.

Το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι το πλέον σημαντικό αυτή την εποχή στα πανεπιστήμια, ειδικά μετά από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε Συνταγματική την είσοδό της στα ΑΕΙ, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα με πολλούς φοιτητές να δηλώνουν ότι θα αντισταθούν σε αυτή την προοπτική. Χαρακτηριστικά ο Γ.Γ, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει δηλώσει: «Κάνατε κουρελοχαρτο τα σχέδια της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η πάλη των φοιτητών απέναντι στα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης είναι σημαντική», στη διάρκεια της ομιλίας του σε συγκέντρωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στον υπαίθριο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Αλλα ζητήματα που απαχολούν τους φοιτητές είναι οι προτάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών, η νέα μείωση του αριθμού εισακτέων, η κυβερνητική προσπάθεια μετατροπής των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις, αλλά και η φοιτητική μέριμνα, η στέγαση και η σίτιση. Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η διανομή των συγγραμμάτων, μετά από την απαίτηση του ΥΠΑΙΘ προς τους εκδότες να διανείμουν ηλεκτρονικά συγγράμματα προς τους φοιτητές, και την απάντηση των εκδοτών ότι σχεδιάζεται κατάργηση της δωρεάν διανομής των εντύπων συγγραμμάτων

Οι μισοί ψηφίζουν για πρώτη  φορά

Σε κάθε φοιτητικές εκλογές, πρώτο ζητούμενο είναι το εύρος της συμμετοχής. Θεωρητικά, μετά από δύο χρόνια πανδημίας η συμμετοχή ελπίζουν ότι εφέτος θα είναι σημαντική. Η προσέλευση των περισσότερων φοιτητών, παραδοσιακά παρατηρείται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ενώ ένα διαφορετικό στοιχείο συγκριτικά με προηγούμενες εκλογές είναι ότι λόγω των δύο ετών χωρίς εκλογές που μεσολάβησαν, εκτιμάται ότι στις εφετινές σχεδόν οι μισοί φοιτητές θα ψηφίσουν για πρώτη τους φορά.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε προτείνει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που όμως δεν προχώρησε καθώς ούτε εκλογές έγιναν, αλλά κυρίως δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ταχθεί εναντίον της πρότασης.

Τα συνθήματα των παρατάξεων

Με κεντρικό σύνθημα «Επιστρέφουμε», η ΔΑΠ ΝΔΦΚ φιλοδοξεί να διατηρήσει την πρωτιά της στις εκλογές και αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως στόχος είναι «ένα καλύτερο, αναβαθμισμένο και αληθινά προοδευτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα επενδύει στην ελευθερία, τον πλουραλισμό, την ασφάλεια και την ανεκτικότητα». Η ΔΑΠ, εδώ και δεκαετίες καταγράφεται ως πρώτη δύναμη στους περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους. Φέτος προτείνει, μεταξύ άλλων, ανανέωση καταστατικών φοιτητικών συλλόγων αλλά και την σύσταση λειτουργικών Συλλόγων όπου δεν υπάρχουν, ιδίως στα πρώην ΤΕΙ ύστερα από την πανεπιστημιοποίησή τους.

«Μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά των φοιτητών, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων» ζητά από τους φοιτητές να στείλουν η “Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας” (ΠΚΣ), που έχει ως πρόταγμα «Μόνοι τους και όλοι μας». Οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές, το 2019, ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές, σε 2η δύναμη πανελλαδικά

«Να υψώσουμε τοίχους στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας που κάποιοι επιθυμούν», τονίζει η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ, η οποία έχει ως σύνθημα «Μαζί, με δημιουργικές πρωτοβουλίες στη γνώση, στο αύριο».

«Ενάντια στο Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των ταξικών φραγμών, της καταστολής» δηλώνει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) με πρόταγμα «Αντεπίθεση τώρα!».

«Ή εμείς ή αυτοί» είναι το σύνθημα του BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του «να συγκροτήσουμε μέτωπο δημοκρατίας εν όψει των φοιτητικών εκλογών που θα σταθεί ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπονομεύουν τις ζωές μας».

Η διαδικασία

Την ευθύνη των εκλογών έχει η εφορευτική επιτροπή σε κάθε σύλλογο. Οι φοιτητές ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα, άδεια οδήγησης ή διαβατήριο. Φοιτητής χωρίς αυτά επιτρέπεται να ψηφίσει με βεβαίωση από την γραμματεία του τμήματος, ύστερα από έλεγχο της καρτέλας του. 

Οι κάλπες στους περισσότερους συλλόγους ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, εκτός από περιπτώσεις που η εφορευτική επιτροπή αποφασίσει διαφορετικά. Τα αποτελέσματα εκδίδονται από τις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων. Ζητούμενο εδώ και πάρα πολλά χρόνια βέβαια, είναι η κοινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τη (διαλυμένη) ΕΦΕΕ, που ούτε εφέτος δεν προβλέπεται να επιτευχθεί. Μαθήματα δεν θα γίνουν στα ΑΕΙ σήμερα και σε κάποια και αύριο.

πηγή:alfavita 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 39 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
10% Πιθανότητες
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 - 01:18
Σχόλια (0)

την τριτη τα αποτελεσματα πανελληνιων 2022
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 - 14:02
Σχόλια (1)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 - 15:01
Σχόλια (1)

Κωδικός μηχανογραφικου
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 - 14:03
Σχόλια (0)

Βάσεις ιατρικής
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 - 10:19
Σχόλια (12)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 - 23:17
Σχόλια (2)

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 - 10:08
Σχόλια (9)

Μετά τον οριστικό πίνακα
Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022 - 23:09
Σχόλια (62)

10%
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022 - 12:40
Σχόλια (2)

ΙΚΥ ΕΚΟ
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 - 15:08
Σχόλια (61)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022
Θέματα Πανελλαδικών 2022 - Εκφωνήσεις - Απαντήσεις
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022
Το δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για τις σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022
Βάσεις 2022: Πού αναμένεται «θεαματική πτώση»
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022
Φοιτητική κατοικία: Ποιές περιοχές είναι απλησίαστες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 16 ώρες
Σελίδα 1 από 5634 (33804 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5632
5633
5634
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης