Νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθούν και φέτος, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Σε συνέντευξή της στον Real FM, η υπουργός ισχυρίστηκε σχετικά ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη σημασία που δίνει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Σας υπενθυμίζω ότι για 12 ολόκληρα χρόνια δεν είχε γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός και επί των ημερών μας και επί της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν γίνει 16.200 διορισμοί και προχωράμε. Θα γίνουν και φέτος διορισμοί, είμαστε στις τελικές συζητήσεις και με το Υπουργείο Εσωτερικών».
Σε ερώτηση για τον αριθμό των διορισμών που θα γίνουν, απάντησε: «Δεν μπορώ να σας το πω ακόμα μέχρι να κλείσουν οι σχετικές συζητήσεις. Πάντως ο σχεδιασμός είναι να γίνουν φέτος και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι να φύγουμε σιγά-σιγά από τη στρεβλή εφαρμογή του καθεστώτος του αναπληρωτή εκπαιδευτικού και να πάμε σ ένα καθεστώς όπου ο αναπληρωτής θα κάνει αυτό που πραγματικά λέει η λέξη, δηλαδή να καλύπτει έκτακτες, απρόβλεπτες ανάγκες, μια ασθένεια, μια εγκυμοσύνη και ούτω καθ’ εξής».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός για τους διορισμούς είναι για την ερχόμενη σχολική χρονιά, επομένως μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Διορισμοί και στην Ειδική Αγωγή
Για τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, η Νίκη Κεραμώς είπε: «Θα υπάρχουν πιθανότατα και εκεί κάποιοι διορισμοί, αλλά να θυμίσω ότι η πρώτη προτεραιότητα είχε δοθεί στην Ειδική Αγωγή. Εκεί έγιναν οι πρώτοι διορισμοί στην ιστορία της χώρας μέσω ΑΣΕΠ, 4.500, αλλά και εκεί ισχύει ότι σας είπα σχετικά με τους αναπληρωτές».
Σχολικός εκφοβισμός: «Νίπτει τας χείρας του» το ΥΠΑΙΘ - Οι επιστολές προωθούνται στις αρμόδιες διευθύνσεις
Για το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και το περιστατικό αυτοκτονίας του 14χρονου μαθητή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «αυτή η μάχη ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό είναι διαρκείας. Δεκαετίες μιλάμε για αυτό το ζήτημα και παίρνουμε αποφάσεις. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη με δύσκολη λύση. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, θέλω να σας πω ότι την πρώτη ώρα που το πληροφορηθήκαμε αμέσως διατάξαμε έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ακολουθεί τις εξελίξεις της αστυνομικής έρευνας».
«Ό,τι υλικό υπάρχει αυτό προωθείται αμέσως σε αρμόδιες γενικές διευθύνσεις κτλ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε εμένα προσωπικά δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου. Αλλά, ο,τιδήποτε έρχεται στο υπουργείο, όπως ξέρετε έρχονται χιλιάδες επιστολές κάθε μέρα, αυτές προωθούνται αρμοδίως στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Στα αρμόδια όργανα και ούτω καθ’ εξής» είπε η υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι την ευθύνη για αυτά τα περιστατικά φέρουν αποκλειστικά οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και όχι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Σε ερώτηση μήπως χάνονται στη γραφειοκρατεία όλα αυτά, η υπουργός απάντησε: «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης στα ζητήματα αυτά. Να σας πω ότι τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε τους περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, απ’ ότι είχαμε όλα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ειδικά ψυχολόγους και στο πλαίσιο του προγράμματος που ισχύει στα ΕΠΑΛ, έχουμε φορείς όπως τα ΚΕΔΑΣΥ που παρεμβαίνουν άμεσα με επιτόπια παρουσία στα σχολεία για υποστήριξη σε ο,τιδήποτε μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή τους ως προβληματικό περιστατικό. Έχουμε θεσμοθετήσει από πέρυσι τον σύμβουλο σχολικής ζωής, ο οποίος είναι η πρώτη επαφή ενός μαθητή και ενός εκπαιδευτικού. Έχουμε επιμορφωτικά προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και επίσης, μακροπρόθεσμα, έχουμε θεσμοθετήσει τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που είναι ένα νέο μάθημα στο σχολείο, το οποίο έχει θεματικές όπως ο σεβασμός στους άλλους, στη διαφορετικότητα, θέματα σχολικού εκφοβισμού κ.α.».
«Ετοιμάζουμε μια οριζόντια κυβερνητική παρέμβαση για όλους τους παράγοντες που γεννούν τη βία, για να δούμε τι περαιτέρω μπορεί να γίνει, προκειμένου να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα» είπε.
Πηγή: alfavita.gr