Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ξεκινούν την Παρασκευή 3 Ιουνίου, παραδοσιακά όπως κάθε χρονιά, οι πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις, για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, ενώ την Πέμπτη 2 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.
Όψεις των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων
Είναι γενική εκτίμηση ότι οι φετινοί υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν χιονοστιβάδα εμποδίων και ανατροπών καθώς εκτός από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που δημιούργησε εκατόμβες εξοστρακισμένων υποψηφίων, την αυξημένη εξεταστέα ύλη σε σχέση με το 2021, τον κυκεώνα των νέων συντελεστών βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα που έφτασαν συνολικά τους 5.611 για 461 τμήματα, στον εξεταστικό γολγοθά, ήρθε να προστεθεί η περικοπή 9.021 θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας (εκ των οποίων 1.385 θέσεις στην Αττική και 795 στη Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ονομαστική μείωση εισακτέων τα τελευταία 20 χρόνια η οποία ανακοινώθηκε μια ανάσα πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις κόβοντας τα πόδια των υποψηφίων.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (συνολικά 68.394 φέτος από 77.415 δηλαδή 9.021 θέσεις λιγότερες από πέρσι), ενώ ήδη είναι γνωστοί και οι συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Σχολή/Τμήμα και οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ανά τμήμα.
Ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ του λεκανοπεδίου φέτος αντιστοιχεί ακόμη λιγότερο στην πληθυσμιακή αναλογία των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Αν λάβουμε υπόψη ότι στο λεκανοπέδιο κατοικοεδρεύει περίπου το 40% των υποψηφίων αλλά επίσης και ένα τουλάχιστον 10% υποψηφίων από άλλες περιοχές επιλέγει Τμήματα ΑΕΙ του λεκανοπεδίου καθώς στην περιοχή τους δεν υπάρχουν συγκεκριμένα Τμήματα (πχ. όσοι υποψήφιοι από την Πελοπόννησο ή τη Στερεά Ελλάδα ή τα Νησιά του Νότιου Αιγαίου επιθυμούν να σπουδάσουν Νομική είναι υποχρεωμένοι να έρθουν Αθήνα) γίνεται κατανοητό ότι αναλογικά λείπουν περίπου 15.000 θέσεις εισακτέων από τα ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου
Όλες οι αλλαγές
1. Αλλαγές στα μαθήματα
Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον μαθήματα και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.
Για την εισαγωγή στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (πανελλαδικές 2022) και εφεξής, όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».
2. Συντελεστές Βαρύτητας
Στις φετινές Πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι κάθε τμήμα έχει ορίσει ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη. Συγκεκριμένα το σύνολο των 461 τμημάτων όρισε συνολικά 5.611 συντελεστές, χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων, για να υπολογιστούν τα μόρια των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθιστώντας το σύστημα υπολογισμού των μονάδων εξαιρετικά πολύπλοκο. Δεν αποκλείεται ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει διαφορετικές μονάδες για κάθε ένα από τα τμήματα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο. Επισημαίνεται η ισχυροποίηση της θέσης του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος "Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία" σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.
3. Και δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ
Και στις Πανελλαδικές 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, μάλιστα από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
4. Νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών
Τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2022 είναι τα εξής τμήματα:
Ικάρων (ΣΙ)
Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ)
Ερευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ)
Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών.
5. Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πολλά τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές δηλαδή τμήματα που είχαν όρισαν τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν ενώ κάποια τμήματα «ανέβασαν» τους συντελεστές τους. Σε σχέση με πέρσι 51 σχολές άλλαξαν ΕΒΕ εκ των οποίων 27 έχουν ανέβει και 24 έχουν μειωθεί.
6. Αλλαγές τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία
Στο νέο Μηχανογραφικό, σε σχέση με το περσινό, θα έχουμε τις παρακάτω αλλαγές:
Δεν θα υπάρχουν τα τμήματα :
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΤΟΥ ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το οποίο περσι είχε 320 θέσεις
- ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) ΤΟΥ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Αλλαγές τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία
- Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
- Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
- Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
- Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
- Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
- Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
Ενίσχυση του Επιστημονικού Πεδίου ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την με αριθμ. Φ.253/53385/Α5/11-5-2022 υπουργική απόφαση που έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, έγινε τροποποίηση της κατάταξης των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία, η οποία θα ισχύσει από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023.
Συγκεκριμένα στο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ προστίθενται τα κάτωθι Τμήματα:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) | ΠΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ |
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΛΑΡΙΣΑ) | ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ |
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) | ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ |
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) | ΠΑΝΤΕΙΟ |
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) | ΔΠΘ |
ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) | ΔΠΘ |
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) | ΔΠΘ |
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ (ΛΑΜΙΑ) | ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ |
7. Νέο άθλημα για την εισαγωγή στις σχολές Πυροσβεστών
Νέο άθλημα για την εισαγωγή στις σχολές Πυροσβεστών, μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2022
Σε νέο άθλημα θα κληθούν να εξεταστούν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στις σχολές Πυροσβεστών, μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2022. Στο νέο «απαιτητικό» άθλημα, οι υποψήφιοι έχουν μια προσπάθεια για την ολοκλήρωσή τους.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για τη μεταφορά ανά χέρι, αλτήρα, με λαβή βάρους 25 κιλών έκαστος, σε απόσταση 100 μέτρων χωρίς διακοπή των κινήσεων και χωρίς επαφή των αλτήρων με το έδαφος σε χρόνο 50΄΄.
Πηγή: alfavita.gr