Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2022
Εκπαιδευτικό Σύστημα   Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα   Άρθρα
Πληροφορική: Τεράστιες οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό – Τι συμβαίνει, τι λένε οι εταιρείες
 Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, ο μεγάλος όγκος των έργων ψηφιοποίησης και το reskilling – Τι αναφέρει ο Κώστας Μάλαμας, επικεφαλής της Veltio Greece και της start up Dataviva, στο newmoney

Η αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί ένα… διαρκές θέμα προς επίλυση, αν όχι πρόβλημα, για την πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες καλούνται την τελευταία διετία τουλάχιστον να αντεπεξέλθουν σε έναν ιδιαίτερα αυξημένο όγκο έργων -σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- και αν αναλογισθεί κανείς και όσα έρχονται, ο πήχης των αναγκών ανεβαίνει.

Σε μια εποχή που ψηφιοποιούνται σχεδόν τα πάντα, λογικό είναι ως έναν βαθμό η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, αρκεί στο «τέλος της ημέρας» να έχει βρεθεί η λύση.

Τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τις ελλείψεις που συναντούν μπροστά τους ως προς το έμψυχο δυναμικό έχουν εκφράσει σε βάθος αρκετών μηνών ουκ ολίγα υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων -και μη- του κλάδου.

Και μάλιστα πρόσφατα, στο πλαίσιο Γ.Σ. των μετόχων μιας εκ των μεγάλων εταιρειών με έδρα την Αθήνα, επιβεβαιώθηκε η «ανησυχία», καθώς έγινε και δημόσια λόγος για δεκάδες «ανοικτές» θέσεις εργασίας στη μητρική του ομίλου, χωρίς μάλλον να υπολογισθούν και οι θυγατρικές

Πόσες, τελικά, είναι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής, για την εγχώρια αγορά;

Ένα άλλο, παράλληλο, μήνυμα προήλθε από τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ελλάδας, που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων.

«Δεν γνωρίζω εταιρεία πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη που να μην έχει μεγάλα κενά αυτήn τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μάλαμας, CEO της εταιρείας συμβούλων Veltio Greece και ιδρυτής – επικεφαλής μιας από τις ανερχόμενες start up, της Dataviva, ένα πολύ έμπειρο στέλεχος του κλάδου, μιλώντας πολύ πρόσφατα στο συνέδριο «Τhessaloniki Future Thinking Dialogues 2022» (TFTD), στην ενότητα για την ικανοποίηση μελλοντικών αναγκών δεξιοτήτων.

Και δεν κρύβει ένα κοινό μυστικό: Ότι οι εταιρείες πληροφορικής έχουν πολλές κενές θέσεις και μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αυτές υπολογίζονται για όλες τους -μεγαλύτερες και μικρότερες- σε πάνω από 300, με μια πολύ συντηρητική εκτίμηση, όπως ο ίδιος εξηγεί στο newmoney.

Η λογική λέει ότι στην Αθήνα θα υπάρχουν αντίστοιχες άδειες θέσεις εργασίας, ακόμα περισσότερες, με συνέπεια συνολικότερα ο κλάδος να ψάχνει για εκατοντάδες εξειδικευμένα στελέχη.

Άλλωστε, στα μέσα Ιουνίου και ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας) είχε δημοσιεύσει έρευνα – μελέτη, η οποία αποκαλύπτει ότι «8 στις 10 εταιρείες στον κλάδο της Τεχνολογίας, της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στην Ελλάδα απαντά ότι δυσκολεύεται -είτε σε μεγάλο, είτε σε μέτριο βαθμό- να βρει τα κατάλληλα στελέχη, προκειμένου να καλύψει κενές θέσεις εργασίας.

Για την ακρίβεια, το 68% των εργοδοτών του κλάδου απαντά ότι αντιμετωπίζει σχετική δυσκολία στην κάλυψη θέσεων, ενώ το 12% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία, με ένα 18% να μην έχει πρόβλημα σε αυτό το πεδίο».

Σημείωνε δε πως «δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα, όσον αφορά τις προοπτικές προσλήψεων εργαζομένων, είναι η Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, Επικοινωνίες και ΜΜΕ. Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φθάνουν στο 23%, σημειώνοντας αύξηση 4% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2022».

Η λύση του reskilling

«Αυτά που είπα στο συνέδριο είναι απόλυτα αληθή. Αισιοδοξούμε πως θα τα καταφέρουμε. Αυτό είναι και το ζητούμενο, εμείς οι άνθρωποι του κλάδου να καλύψουμε αυτά τα κενά. Θέλουμε και μπορούμε. Δεν γίνεται να τα περιμένουμε όλα από τα Πανεπιστήμια», τονίζει επίσης ο κ. Μάλαμας, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι οι απόφοιτοι της πληροφορικής παραμένουν σε αριθμό περίπου όσοι ήταν και πριν από 15 χρόνια, ή το πολύ να έχουν αυξηθεί κατά 10%, όμως πλέον οι ανάγκες θεωρούνται πολύ μεγαλύτερες και «δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτό που ζητάει η αγορά και σε αυτό που παράγει η εκπαίδευση».

«Εγώ μιλώ για τη Θεσσαλονίκη, δεν μιλώ για την Αθήνα ή για το τι συμβαίνει πανελλαδικά», διευκρινίζει και θέτει ξεκάθαρα ως λύση το reskilling: «Το καλύτερο και το πρακτικότερο για τις εταιρείες είναι να κάνουν επανεκπαίδευση (reskilling). Άνθρωποι που έχουν τελειώσει φυσικομαθηματικό, πολιτικοί μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, να εξελιχθούν σε data scientists, data engineers, πληροφορικοί, αναλυτές, για να μπορέσουμε να καλύψουμε κενά που έχουμε. Το πρακτικό μέρος είναι μπροστά μας, για να βοηθήσουμε και τα παιδιά και τις εταιρείες».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, ο λόγος γίνεται για προγράμματα μετεκπαίδευσεως, αλλά από την συζήτηση λείπουν οι μεγαλύτεροι φορείς μετεκπαιδεύσεως στην Ελλάδα, δηλαδή οι εταιρείες τεχνολογίας. Και πάλι, μόνο στην Β. Ελλάδα οι επιχειρήσεις πληροφορικής μετεκπαιδεύουν σε ετήσια βάση περισσότερα άτομα από όσους αποφοιτούν από τα ΑΕΙ της περιοχής στον τομέα της πληροφορικής.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Οι μεγάλοι όμιλοι πληροφορικής, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν ως επί το πλείστον το… βάρος της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα και συνάμα αξιοποιούν τις ευκαιρίες επέκτασης των δραστηριοτήτων τους και ανάπτυξης που τους παρουσιάζονται και στο εξωτερικό, επιδιώκουν να πετύχουν με διάφορους τρόπους τη λύση του προβλήματος.

Με τη δημιουργία hubs, όπου εκπαιδεύονται εργαζόμενοι (σ.σ. projects, στα οποία επενδύουν και οι ισχυροί «παίκτες» των τηλεπικοινωνιών, κοιτώντας σε πόλεις όπου «ανθεί» η καινοτομία, όπως οι Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Γιάννενα), με εξαγορές άλλων μικρότερων εταιρειών εντός ή και εκτός συνόρων, μέσω των οποίων ενδυναμώνουν τις «ομάδες» τους με ταλαντούχους ανθρώπους (που δεν λείπουν από την χώρα, έστω και αν το πρόβλημα είναι ποσοτικό), με συνεργασίες με Πανεπιστήμια και την ενσωμάτωση στελεχών από παρεμφερείς κλάδους, κάτι που προαναφέρθηκε ή και με την προσπάθεια επαναπροσέλκυσης στελεχών που, στην «καρδιά» της κρίσης, ξενιτεύθηκαν.

Η άλλη όψη του νομίσματος, όπως έχουν παραδεχθεί και πάλι υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών εταιρειών του κλάδου, είναι η «αφαίμαξη» της αγοράς από κάποιους ξένους πολυεθνικούς ομίλους.

Οι οποίοι ναι μεν επενδύουν στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιπτώσεις, «αντλούν» στελέχη από το υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό ως έτοιμες λύσεις και δεν μπαίνουν τόσο στον… κόπο να εκπαιδεύσουν δικά τους.

Σαφώς, το προσεχές διάστημα θα δείξει κατά πόσο οι Έλληνες «πληροφορικάριοι» θα λύσουν τα θέματα, τα οποία ανακύπτουν στο μέτωπο των ελλείψεων σε εξειδικευμένα στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων, για να «τρέξουν» με τις απαραίτητες ταχύτητες τα projects ψηφιοποίησης μερικών… δισεκατομμυρίων ευρώ –που σε επίπεδο δημόσιου τομέα δημοπρατούνται το ένα μετά από το άλλο, χρηματοδοτούμενα και από ευρωπαϊκούς πόρους– προκειμένου να τα ολοκληρώνουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Υπόθεση η οποία αφορά, βέβαια, και τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της ελληνικής αγοράς, που έχουν εισέλθει δυναμικά στο «παιχνίδι», αποφασισμένοι να κερδίσουν το στοίχημα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού με ό,τι αυτό προϋποθέτει τόσο για την επόμενη ημέρα της χώρας, όσο και τα έσοδα και τα κέρδη των επιχειρήσεων του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου.

πηγή:newmoney 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 870 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Μουσικά Σχολεία: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εμπειροτεχνών ιδιωτών μουσικών (ΕΜ16)
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
ΔΕΠΥ: Γιατί αυξάνονται οι διαγνώσεις;
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Υπουργείο Παιδείας: Πρόβλημα με την πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων/ μετεγγραφών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Πολυτεχνείο 1973: Το Ημερολόγιο μιας εβδομάδας, του Γιάννη Ρίτσου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2024
Προ των πυλών βρίσκεται η αύξηση στα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2027
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Μέχρι πότε η διορία
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 56 ημέρες

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Σχολεία: Έρχεται η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 56 ημέρες
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Φτιάξτε το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 56 ημέρες
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης