«Η λογική στα σχολεία θα είναι να πάμε σε όσο δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς», είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, προεξοφλώντας την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με το Υπ. Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά από την αντίστοιχη δήλωση της κ.Ματίνας Παγώνη, ότι δεν θα χρειασθούν ιδιαίτερα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εάν η επιδημιολογική εικόνα από τον κορονοϊό παραμείνει ικανοποιητική.
Είναι ωστόσο απορίας άξιο, το πώς ο υπουργός Παιδείας και ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ικανοποιητική την επιδημιολογική εικόνα και προκρίνουν τη «χαλαρότητα», την ίδια στιγμή που η χώρα μας αναδεικνύεται πρώτη σε θανάτους στην ΕΕ, όπως δείχνει το ακόλουθο γράφημα. Και ενώ αναμένεται η «επίθεση» της ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής «Κένταυρος».:
Δείτε εδώ διαδραστικά γραφήματα για την εξέλιξη των θανάτων στον κόσμο
Σημειώνεται ότι μετά την πλήρη άρση περιοριστικών μέτρων προκειμένου να κάνουμε το περίφημο «ελληνικό -τουριστικό- καλοκαίρι», προέκυψε αύξηση των θανάτων στη χώρα, μεγαλύτερη (αναλογικά με τον πληθυσμό της) στην ΕΕ. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες χάθηκαν περίπου 2.500 άνθρωποι, καθώς στο τέλος Μαΐου οι θάνατοι από covid-19 προσέγγιζαν τις 30.000, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι πλησιάζουν τις 32.500. Δικαιολογεί αυτό τους «όσο δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς»;
Διαφωνούν και οι ειδικοί
Την ίδια ώρα οι ειδικοί φαίνεται να έχουν μία διαφωνία σχετικά με την χρήση μάσκας στα σχολεία, καθώς κάποιοι πιστεύουν πως πρέπει να παραταθεί η υποχρεωτικότητά της, ενώ άλλοι θεωρούν πως ήρθε η ώρα οι μαθητές να τις βγάλουν.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θεωρεί πως οι μαθητές θα προστατευθούν καλύτερα από την Κένταυρος φορώντας τις μάσκες τους και κάνοντας self test μία φορά την εβδομάδα.
Αντίθετη γνώμη έχει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος πιστεύει πως δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για χρήση της μάσκας.
«Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σε δηλώσεις του στο Mega, εμφανίστηκε καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για μία πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. «Τρεις εβδομάδες πριν είχαμε καθημερινά 400 εισαγωγές από κορονοϊό στα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα είχαμε 260, και αναμένουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες», είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφασίσει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας τα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για τα μέτρα στα σχολεία θα παρθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, να τονίζει ότι «η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων».
Πηγή : alfavita.gr