Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2022 - Μηχανογραφικό 2022

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα
Εικοσιπέντε διαφορετικές γλώσσες διδάσκονται στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του πανεπιστημίου Αθηνών
 

Ο χώρος του Διδασκαλείου του πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα αποτελεί ένα χώρο «συνάντησης» της κοινότητας του με τον κόσμο, τη διεθνή σκηνή, τις διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς του

Η «πηγή» της ξένης γλώσσας θα έλεγε κανείς χαριτολογώντας ότι βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το αρμόδιο Διδασκαλείο του. Το Διδασκαλείο ξένων γλωσσών του πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκει σήμερα, 25 διαφορετικές γλώσσες.

Πρόκειται για ένα χώρο που ιδρύθηκε το …1931 και ως σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με δεκάδες «μαθητών» και «μαθητριών» όλων των ηλικιών. Όπως λέει ο υπεύθυνος για τις ακαδημαϊκές υποθέσεις και την φοιτητική μέριμνα αντιπρύτανης του Ιδρύματος Δημ. Καραδήμας το Διδασκαλείο ξένων γλωσσών από το 1994 και μετά έχει …αυτονομηθεί και αποτελεί ανεξάρτητη και αυτοτελή ακαδημαϊκή μονάδα, που προσφέρει προγράμματα διδασκαλίας ξένων γλωσσών υψηλού επιπέδου, υπό την αιγίδα πάντα του πανεπιστημίου Αθηνών. Διοικείται δε, από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και το οποίο βέβαια υπόκειται στον έλεγχο της Συγκλήτου του πανεπιστημίου.

«Ο σκοπός του Διδασκαλείου από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ήταν η διδασκαλία ξένων γλωσσών, η οποία για πολλά χρόνια περιορίστηκε στη διδασκαλία των ευρύτερα ομιλουμένων, δηλαδή της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής, στις οποίες προστέθηκαν αργότερα η Ισπανική και η Ρωσική» λέει ο κ. Καραδήμας.  «Σήμερα βέβαια διδάσκουμε τις 25 ξένες γλώσσες σε όλα τα επίπεδα».

Κατ΄ακρίβεια, ο χώρος του Διδασκαλείου του πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα αποτελεί ένα χώρο «συνάντησης» της κοινότητας του με τον κόσμο, τη διεθνή σκηνή, τις διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς του.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχιστούν όλο τον Οκτώβριο, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα στις 24 Οκτωβρίου. Είναι προφανές βέβαια ότι τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά με φυσική παρουσία διδασκόντων και διδασκομένων.

Και ποιο είναι το σύνολο των γλωσσών που διδάσκονται; «Σχεδόν δεν τις θυμάμαι» απαντάει ο κ. Καραδήμας χαριτολογώντας. «Οι γλώσσες που διδάσκουμε είναι Αγγλική, Αλβανική, Αραβική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Ιαπωνική, Ινδική (Hindi), Ισπανική, Ιταλική, Κινεζική, Κορεατική, Νορβηγική, Ολλανδική, Περσική, Πολωνική, Πορτογαλική, Ρουμανική, Ρωσική, Σερβική, Σουηδική, Τουρκική, Τσεχική και Φινλανδική». «Επιτρέψτε μου, όμως, να προσθέσω ότι μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε περαιτέρω τον αριθμό των διδασκομένων γλωσσών, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσουν ενδεχομένως οι σπουδαστές μας για κάποια άλλη γλώσσα» δηλώνει. «Εκτός από τα κλασικά προγράμματα διδασκαλίας ξένων γλωσσών σε διάφορα επίπεδα βέβαια, έχουμε οργανώσει ειδικά προγράμματα για όποιον επιθυμεί περαιτέρω εξειδίκευση ή χρήση της επιστημονικής ορολογίας σε κάποια γλώσσα. Υπάρχουν, π.χ., προγράμματα στη μετάφραση, στη νομική ή την ιατρική ορολογία, υπάρχουν ειδικά εργαστήρια γραπτού και προφορικού λόγου σε διάφορες γλώσσες, κλπ»

«Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται στους φοιτητές του πανεπιστημίου Αθηνών με δίδακτρα;» είναι η επόμενη ερώτηση.

Πώς δημιουργήθηκε

«Η σκέψη που περικλείεται στο πρώτο ερώτημά ήταν αυτή που οδήγησε στη δημιουργία του Διδασκαλείου αρχικά» λέει ο κ. Καραδήμας. «Έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές μας να μάθουν μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, στη συνέχεια κρίθηκε ότι το Διδασκαλείο πρέπει να ανοίξει τις πύλες του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη κοινωνία. Σήμερα, λοιπόν, δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές του, αλλά και σε φοιτητές άλλων ΑΕΙ, καθώς και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Έχει δίδακτρα ναι, για να καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του. Σπεύδω, όμως, να προσθέσω ότι τα δίδακτρα αυτά είναι πραγματικά χαμηλά. Λεπτομέρειες για τις διαφοροποιήσεις στο ύψος των διδάκτρων, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα μας» καταλήγει.

Και στο τέλος των σπουδών; Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του πανεπιστημίου Αθηνών χορηγεί τελικά  «Βεβαιώσεις Παρακολούθησης» και «Βεβαιώσεις Σπουδών» σε όσους ολοκληρώνουν επιτυχώς την παρακολούθηση του τμήματος στο οποίο έχουν εγγραφεί. Βέβαια αποτελεί στόχο του η επιτυχία των σπουδαστών του στις επίσημες εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένων τίτλων γλωσσομάθειας.


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 109 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Μια απορια
Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023 - 17:06
Σχόλια (0)

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ (ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ)
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 16:23
Σχόλια (3)

Υπάρχει εξειδικευμένο Φόρουμ για το Παιδαγωγικό Αθηνας;;
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 - 20:41
Σχόλια (4)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Περι ανεμων και υδατων
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 00:25
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Θα ήθελα την γνώμη σας
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 21:39
Σχόλια (4)

Διαγωνισμος
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 20:12
Σχόλια (0)

Επιταγή ακριβείας
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 - 06:45
Σχόλια (4)

Μόρια αίτησης ικυ Έκο 2020-21
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 - 22:26
Σχόλια (7)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΑΙΤΗΣΗ
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 - 22:29
Σχόλια (2)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΜΟΡΙΑ
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 - 21:32
Σχόλια (51)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Κακοκαιρία: Τι θα κάνουν αύριο τα Πανεπιστήμια, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Ιστορία: Το νέο πρόγραμμα σπουδών για το δημοτικό σχολείο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Εθνικό Θέατρο: Κατάληψη από σπουδαστές όλων των δραματικών σχολών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Αναπληρωτές - Νέοι Πίνακες Κατάταξης: Προκηρύξεις Γενικής Εκπαίδευσης και Υποβολή Αιτήσεων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Κλειστά σχολεία αύριο Δευτέρα 6/2 λόγω κακοκαιρίας – Σε ποιες περιοχές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 5811 (34861 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5809
5810
5811
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης