Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2022 - Μηχανογραφικό 2022

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Διάφορα Θέματα
START School of Code: Ένα πρόγραμμα για να μυηθείς στον κόσμο του προγραμματισμού
 

Το 1969, η Μάργκαρετ Χάμιλτον έγινε η software engineer που «έφτασε πρώτη» στο φεγγάρι. Με το δωρεάν ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Socialinnov, μπορείς να αφήσεις το δικό σου αποτύπωμα μέσα από την επιστήμη των υπολογιστών.

ADVERTORIAL

 

20 Ιουλίου 1969: η αποστολή Eagle πλησιάζει την επιφάνεια της σελήνης. Την ίδια στιγμή οι υπολογιστές αρχίζουν να αναβοσβήνουν, δείχνοντας προειδοποιητικά μηνύματα. Η κάθοδος ήταν απλώς μία απόφαση για το Mission Control «go ή no-go». Όλα ήταν θέμα δευτερολέπτων ή καλύτερα θέμα εμπιστοσύνης. Η Μάργκαρετ Χάμιλτον, προγραμματίστρια, μαζί με την ομάδα της, είχε δημιουργήσει ένα λογισμικό το οποίο επέτρεπε στον υπολογιστή να αναγνωρίζει μηνύματα λάθους και να αγνοεί εργασίες χαμηλής προτεραιότητας. Είχε γράψει τον κώδικα για το σύστημα πλοήγησης του Apollo, που καθοδήγησε τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν στη σκονισμένη επιφάνεια του φεγγαριού. Εκεί που ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ήταν ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.  

 

Το επίτευγμα ήταν μνημειώδες, σε μια εποχή που η τεχνολογία των υπολογιστών ήταν ακόμη στα σπάργανα: οι αστροναύτες είχαν πρόσβαση σε μόνο 72kb μνήμης υπολογιστή (σήμερα ένα κινητό τηλέφωνο 64GB διαθέτει σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο χώρο αποθήκευσης), ενώ οι προγραμματιστές έπρεπε να χρησιμοποιούν χάρτινες κάρτες διάτρησης για να τροφοδοτούν πληροφορίες σε υπολογιστές μεγέθους δωματίου.

Πώς μια γυναίκα software engineer «έφτασε πρώτη» στο φεγγάρι και πώς μπορείς κι εσύ να κάνεις…START στις γλώσσες προγραμματισμού
 πηγή: wikipedia.org
 

 

Αργότερα, η Χάμιλτον ως διευθύντρια στο Εργαστήριο Εξοπλισμού (Instrumentation Laboratory) του ΜΙΤ εφηύρε τον όρο «software engineering». Ήταν όχι μόνο πρωτοπόρος στον τομέα της, αλλά και πρωτοπόρος ως γυναίκα σε έναν χώρο εργασίας όπου οι περισσότεροι μηχανικοί λογισμικού ήταν άνδρες.

 

Συνολικά, το έργο της αποτέλεσε οδηγό για τις υπόλοιπες αποστολές Apollo που προσγειώθηκαν στο φεγγάρι, αλλά και για το Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1970. Το 1972 άφησε το MIT και ξεκίνησε τη δική της εταιρεία, Higher Order Software. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ίδρυσε τη Hamilton Technologies, Inc, όπου δημιούργησε την Universal Systems Language, ένα ακόμη βήμα για να κάνει τη διαδικασία σχεδιασμού συστημάτων πιο αξιόπιστη.

 

Η NASA τίμησε τη Χάμιλτον με το Βραβείο NASA Exceptional Space Act Award το 2003, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη λογισμικού, μαζί με έπαθλο ύψους 37.200 δολαρίων - το μεγαλύτερο που είχε απονείμει ποτέ μέχρι τότε. Το 2016, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, σημειώνοντας ότι «το παράδειγμά της μιλά για το αμερικανικό πνεύμα της ανακάλυψης που υπάρχει σε κάθε κοριτσάκι και αγοράκι που γνωρίζει ότι το να κοιτάξουμε πέρα από τους ουρανούς είναι να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας».

 

Η Πληροφορική οικοδομήθηκε στα πρώτα της βήματα κυρίως από γυναίκες, αλλά στις μέρες μας θεωρείται ανδρική υπόθεση. Το 2021 μόλις το 21,5% των εργαζομένων σε ψηφιακές θέσεις εργασίας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ήταν γυναίκες. Ειδικότερα, ανάμεσα στους προγραμματιστές μόλις 9% ήταν γυναίκες, ενώ στη διαχείριση εταιρειών τηλεπικοινωνιών/πληροφορικής αποτελούσαν το 19%. Κι όμως, η ζήτηση για ειδικότητες πληροφορικής είναι ολοένα και μεγαλύτερη, και ειδικά για τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο Web.

Πώς μια γυναίκα software engineer «έφτασε πρώτη» στο φεγγάρι και πώς μπορείς κι εσύ να κάνεις…START στις γλώσσες προγραμματισμού
 

 

Εάν κι εσύ ονειρεύεσαι να αφήσεις το δικό σου αποτύπωμα μέσα από την επιστήμη των υπολογιστών, το START School of Code, το δωρεάν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης προγραμματισμού της Socialinnov, είναι και πάλι εδώ με έναν νέο κύκλο μαθημάτων σε νέες τεχνολογίες.

 

Με συνολική διάρκεια 85 διδακτικών ωρών και θεματικές όπως JavaScript, ReactJS, AngularJS, GIT, Visual Studio Code και Agile Methodology Fundamentals, ο 4ος κύκλος του START School of CodeFront-End Developer Bootcamp δίνει έμφαση στον ρόλο και τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις που πρέπει να έχει σήμερα ένας Front-End Developer. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε υβριδικό περιβάλλον διδασκαλίας, ενώ οι  συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια επαγγελματικής και προσωπικής ενδυνάμωσης με στόχο τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

 

Πώς μια γυναίκα software engineer «έφτασε πρώτη» στο φεγγάρι και πώς μπορείς κι εσύ να κάνεις…START στις γλώσσες προγραμματισμού
 

 

Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι ανοικτές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο https://www.startproject.gr/school-of-code/Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2023. Η επιλογή των υποψηφίων (απόφοιτοι σχολών STEM) που θα λάβουν μέρος στο bootcamp θα γίνει μέσω τεστ αξιολόγησης των βασικών τους τεχνικών γνώσεων και μέσα από μια διαδικασία προσωπικών συναντήσεων.

 

Ο νέος κύκλος του START School of Code υλοποιείται δωρεάν με την υποστήριξη του Costas MLemos Foundation, καθώς επίσης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του προγράμματος Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον, της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), και της Deloitte ως εταίρου απασχολησιμότητας.


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 105 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Μια απορια
Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023 - 17:06
Σχόλια (0)

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ (ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ)
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 16:23
Σχόλια (3)

Υπάρχει εξειδικευμένο Φόρουμ για το Παιδαγωγικό Αθηνας;;
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 - 20:41
Σχόλια (4)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Περι ανεμων και υδατων
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 00:25
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Θα ήθελα την γνώμη σας
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 21:39
Σχόλια (4)

Διαγωνισμος
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 20:12
Σχόλια (0)

Επιταγή ακριβείας
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 - 06:45
Σχόλια (4)

Μόρια αίτησης ικυ Έκο 2020-21
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 - 22:26
Σχόλια (7)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΑΙΤΗΣΗ
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 - 22:29
Σχόλια (2)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΜΟΡΙΑ
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 - 21:32
Σχόλια (51)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Κακοκαιρία: Τι θα κάνουν αύριο τα Πανεπιστήμια, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Ιστορία: Το νέο πρόγραμμα σπουδών για το δημοτικό σχολείο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Εθνικό Θέατρο: Κατάληψη από σπουδαστές όλων των δραματικών σχολών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Αναπληρωτές - Νέοι Πίνακες Κατάταξης: Προκηρύξεις Γενικής Εκπαίδευσης και Υποβολή Αιτήσεων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023
Κλειστά σχολεία αύριο Δευτέρα 6/2 λόγω κακοκαιρίας – Σε ποιες περιοχές
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 5811 (34861 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5809
5810
5811
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης