Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2022 - Μηχανογραφικό 2022

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Administrator Account
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022
Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Επικαιρότητα
Πανελλήνιες 2023: To… «χρηματιστήριο» των εξετάσεων
Πανελλήνιες 2023: Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στην δημοσιότητα μια λίστα με την εκ νέου συγκέντρωση όλων των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) αλλά και των ειδικών συντελεστών που απαιτούνται για την διαμόρφωση τους.

Σύμφωνα με το in,  πλέον έχουμε και πρόσθετους συντελεστές ανά τμήμα ΑΕΙ σχετικά με τα μαθήματα βαρύτητας που επιλέγει να πριμοδοτήσει το καθένα από αυτά. Με όλα τα παραπάνω δε, τα τελευταία χρόνια η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την είσοδο στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας έχει γίνει πιο δύσκολη και από την συμπλήρωση της φορολογικής μας δήλωσης.

Το θέμα μπορεί να μην αποτελεί αγωνία της περιόδου, είναι αγωνία όμως οι επιλογές των παιδιών. Αυτοί που έκαναν κακή επιλογή τμημάτων, σύρθηκαν να σπουδάσουν κάτι που δεν ήθελαν, στοιχημάτισαν σε ένα Χρηματιστήριο για το οποίο δεν συναίνεσαν.

Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής, συντελεστές, υποσυντελεστές, τμήματα ΑΕΙ που αλλάζουν ξαφνικά (και ειδικά μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ), άλλα που οδηγούνται στην παρακμή.

Ποιο είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα; Η ανάγκη συμβουλευτικών υπηρεσιών από επαγγελματίες. Στην γενικότερη διάλυση του δημοσίου σχολείου, σχεδόν καμία οικογένεια δεν εμπιστεύεται τα υποτυπώδη προγράμματα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και καταφεύγει (αναγκαστικά) σε ιδιωτικά γραφεία, συμβούλους, φροντιστήρια.
 
Μια τεράστια βιομηχανία συμβούλων έχει στηθεί έτσι γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις, με ειδικούς που κάνουν επαγγελματικά τεστ για να σου δείξουν τι πρέπει να σπουδάσεις, με άλλους που ενδεχομένως συνεργάζονται με συγκεκριμένα τμήματα πανεπιστημίων και τα προωθούν, με ειδήμονες που κατευθύνουν ή αποτρέπουν, αγχώνουν ή αναλαμβάνουν να ηρεμήσουν προβληματισμένους εφήβους και τις οικογένειες τους.

Γιατί; Η παιδεία όπως γράψαμε ήδη, είναι η πιο επιτυχημένη «επιχείρηση» σε διεθνές επίπεδο και με τις αλλαγές που έφερε η πανδημία και η σαρωτική επέλαση της ψηφιακής εποχής και της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, κανείς δεν είναι σίγουρος πλέον για τίποτα και όλοι θέλουν να κάνουν την σωστή επιλογή καριέρας.

Το ρεπορτάζ λοιπόν δείχνει ότι (σε περίοδο ακρίβειας και νέας πίεσης για τις οικογένειες της χώρας) μια απλή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου υποψηφίου κοστίζει από 250 έως 300 ευρώ σε γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού ή φροντιστήρια… Και οι συμβουλευτικές επισκέψεις συνεχίζονται και μετά από αυτήν. Με χιλιάδες τις περιπτώσεις των αγχωμένων οικογενειών να αναγκάζονται να πληρώσουν αυτά τα ποσά για να πάρουν τις «σωστές» συμβουλές.

Κάποιοι πράγματι δίνουν τις σωστές κατευθύνσεις. Άλλοι όχι.

Κάποιοι ξέρουν ποια επαγγέλματα ανθίζουν και ποια μαραίνονται. Άλλοι όχι.

Μήπως πρέπει όμως να μας προβληματίσει η φρενίτιδα που εξελίσσεται γύρω από ένα σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης που κλείνει όλο και πιο πολύ τις πόρτες του γύρω από τις λεγόμενες περιζήτητες Σχολές και ξεπετάει διαρκώς γύρω τους, πρώην ΤΕΙ, πρόχειρα συγκροτημένα τμήματα, έστω ΙΕΚ, δεκάδες δρόμους, με δεκάδες διαφορετικές κατευθύνσεις, νέα επαγγέλματα, νέες προοπτικές. Θα έχουν μέλλον; Θα σβήσουν αύριο; Τι να διαλέξουμε;

Στα παραπάνω, καμία Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (η ΑΔΙΠ απέτυχε σ αυτό το καθήκον), δεν έχει παρουσιάσει ως σήμερα μια σοβαρή μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας λειτουργίας των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, δεν έχει προτείνει αναστολή τμημάτων με το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο που μπορεί να λειτουργούν στην ίδια πόλη, υποβάθμιση τμημάτων που πρέπει να υποβαθμιστούν, ανάδειξη άλλων τμημάτων που πρέπει να αναδειχθούν. Γιατί; Το κόστος της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών που συντηρούν τμήματα χωρίς μέλλον; Η’ των πρυτανικών αρχών ανωτάτων Ιδρυμάτων που δεν έχουν λόγο ύπαρξης αυτόνομα αλλά πρέπει να ενσωματωθούν σε μεγαλύτερα πανεπιστήμια;

Γύρω από όλα αυτά δε, δεν έχει στηθεί ένα στιβαρό σύστημα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην δημόσια εκπαίδευση που θα κάνει τεστ στα παιδιά (όπως κάνουν τα ιδιωτικά σχολεία) στο Λύκειο για να αναζητάει την κλήση τους και να τα κατευθύνει. Που θα τα βοηθάει να συμπληρώνουν μηχανογραφικά δελτία τους. Που να τα ηρεμεί και να τα κατευθύνει σωστά.

Επίσης: χρειαζόμαστε πραγματικά ένα εξεταστικό σύστημα που να έχει τρεις διαφορετικές Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα τμήματα με ειδικά μαθήματα και σειρά διαφορετικών συντελεστών σε όλα τα άλλα;

Η συζήτηση αυτή φέρνει δυστυχώς πικρές σκέψεις και κούραση από τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων στο να πετύχουν ένα δίκαιο και αδιάβλητο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια (όταν έχουμε το δίκαιο χάνουμε το αδιάβλητο και όταν έχουμε το αδιάβλητο συχνά χάνουμε το δίκαιο).

Ωστόσο, αν όχι ένα καλό εξεταστικό σύστημα, ας φτιάξουμε έστω τώρα ένα σωστό, στιβαρό, δημόσιο σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού…

Πηγή: ipaidia.gr
Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 80 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Μια απορια
Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023 - 17:06
Σχόλια (0)

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ (ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ)
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 16:23
Σχόλια (3)

Υπάρχει εξειδικευμένο Φόρουμ για το Παιδαγωγικό Αθηνας;;
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 - 20:41
Σχόλια (4)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Περι ανεμων και υδατων
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 00:25
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Θα ήθελα την γνώμη σας
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 21:39
Σχόλια (4)

Διαγωνισμος
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 20:12
Σχόλια (0)

Επιταγή ακριβείας
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 - 06:45
Σχόλια (4)

Μόρια αίτησης ικυ Έκο 2020-21
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 - 22:26
Σχόλια (7)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΑΙΤΗΣΗ
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 - 22:29
Σχόλια (2)

ΙΚΥ ΕΚΟ 2020-2021 ΜΟΡΙΑ
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 - 21:32
Σχόλια (51)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023
Πώς θα διασωθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια;
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: Ανοίγουν οι πίνακες του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023
Επιλογές Διευθυντών: Πότε ανακοινώνονται οι πίνακες με την μοριοδότηση
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023
ΕΠΑΛ: Όλες οι αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 2 ημέρες
Σελίδα 1 από 5808 (34848 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5806
5807
5808
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης