Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2023 - Μηχανογραφικό 2023

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας απειλεί με πειθαρχικές ποινές τους φοιτητές
Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας περί των πειθαρχικών διατάξεων του νέου νόμου για τους φοιτητές, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ

Mε πειθαρχικές ποινές απειλεί το υπουργείο Παιδείας τους φοιτητές, που μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, ακυρώνουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους, σε όποιο ΑΕΙ έχουν δρομολογηθεί.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΙΘ, ως απάντηση στην απόρριψη και αυτής της πλευράς της κυβερνητικής πολιτικής στα ΑΕΙ, επιχειρεί ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο αντιπερισπασμό.

Με κατεπείγον έγγραφό του ζητά από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων να στείλουν στοιχεία «εάν έχουν τελεστεί πράξεις εκ μέρους φοιτητή ή φοιτητών, οι οποίες συνιστούν κάποιο από τα πειθαρχικά παραπτώματα, που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 197 του ν. 4957/2022 και ποιο κατά περίπτωση».

Και συμπληρώνει, «σε περίπτωση θετικής απάντησης, να μας ενημερώσετε, εάν έχουν επιβληθεί κάποιες από τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και ποιες ή εάν έχει εκκινήσει η σχετική διαδικασία και σε ποιο στάδιο ευρίσκεται».

Υπενθυμίζεται ότι το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, όπως αναφέρεται στον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο 4957/2022 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, τσουβαλιάζει τη χρήση ναρκωτικών και την «τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα» μαζί με την αντιγραφή στις εξετάσεις, τη λογοκλοπή, την ηχορύπανση και τη «χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού ΑΕΙ για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του».

Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας περί των πειθαρχικών διατάξεων του νέου νόμου για τους φοιτητές, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού για το γεγονός ότι οι φοιτητές, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, ακυρώνουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους, σε όποιο ΑΕΙ έχουν δρομολογηθεί.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα: 

«Τη στιγμή που, όπως παραδέχεται ακόμη και η ΕΘΑΑΕ σε πρόσφατη έκθεσή της, τα Πανεπιστήμια στενάζουν από τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Που οι αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις και αναθεωρήσεις αποσαθρώνουν τα προγράμματα σπουδών και οδηγούν στο να γίνουν τα πτυχία ένα απλό προσόν - μια γραμμή στο βιογραφικό.

Που η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι μεγαλύτερη αυτής στον γενικό πληθυσμό.

Που οι ταξικοί φραγμοί από την προσχολική αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο ενισχύονται συστηματικά και στερούν από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών το δικαίωμα στη μόρφωση.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ενεργοποιήσει ξανά -με την υποστήριξη της "συμμαχίας των προθύμων"- το αφήγημα της "βίας κι ανομίας" στα Πανεπιστήμια και να απευθυνθεί στη μερίδα του υπερσυντηρητικού ακροατηρίου της προκειμένου να δείξει "ποιος κάνει κουμάντο στα Πανεπιστήμια". Ταυτόχρονα όμως αυτή η απαράδεκτη κίνηση καταδεικνύει και τον ρόλο των Διοικήσεων, ιδιαίτερα όπως αυτός προσδιορίζεται με το νέο νόμο πλαίσιο, στο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

Επειδή, όσο τα Πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης, είτε μέσω των ΟΠΠΙ και των πειθαρχικών διώξεων, είτε μέσω της επιχείρησης διάλυσης των Φοιτητικών Συλλόγων και των εκλογών-παρωδία:

  • Χαιρετίζουμε τους φοιτητές που με τη συγκροτημένη δράση τους μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους κατάφεραν μια σημαντική νίκη ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο της ΝΔ με την ακύρωση των ηλεκτρονικών διαβλητών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια σε μια σειρά σχολές.

  • Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του ΥΠΑΙΘ που ζητά από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων στοιχεία για πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε φοιτητές.

  • Απαιτούμε να καταργηθεί το πειθαρχικό δίκαιο φοιτητών που παραπέμπει σε ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του προηγούμενου αιώνα.

  • Διεκδικούμε σταθερά να αποσυρθεί στο σύνολό του ο απαράδεκτος ν.4957/2022!».

Πηγή: alfavita.gr

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 64 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια

Σημαντική ερώτηση
Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 - 18:17
Σχόλια (0)

Αποφοιτηση
Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023 - 18:09
Σχόλια (1)

Ερώτηση
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 - 13:23
Σχόλια (1)

Μια απορια
Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023 - 17:06
Σχόλια (0)

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ (ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ)
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 16:23
Σχόλια (3)

Υπάρχει εξειδικευμένο Φόρουμ για το Παιδαγωγικό Αθηνας;;
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 - 20:41
Σχόλια (4)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Περι ανεμων και υδατων
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 - 00:25
Σχόλια (0)

Σπουδές στην Κύπρο - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Θα ήθελα την γνώμη σας
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 21:39
Σχόλια (4)

Διαγωνισμος
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 20:12
Σχόλια (0)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023
Εως 27/3 οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023
ΑΕΙ: Πόσοι φοιτητές αποφοιτούν στην ώρα τους; Πόσοι είναι οι άνεργοι πτυχιούχοι
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 7 ώρες
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023
Εγγραφές σε Νηπιαγωγεία-Δημοτικά: Παράταση έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023
Πανελλήνιες 2023: Ποιά τμήματα έχουν «θολό» μέλλον
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ημέρα
Σελίδα 1 από 5845 (35065 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5843
5844
5845
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης