Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Έγγραφο του υπουργείου Παιδείας απειλεί με πειθαρχικές ποινές τους φοιτητές
Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας περί των πειθαρχικών διατάξεων του νέου νόμου για τους φοιτητές, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ

Mε πειθαρχικές ποινές απειλεί το υπουργείο Παιδείας τους φοιτητές, που μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, ακυρώνουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους, σε όποιο ΑΕΙ έχουν δρομολογηθεί.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΙΘ, ως απάντηση στην απόρριψη και αυτής της πλευράς της κυβερνητικής πολιτικής στα ΑΕΙ, επιχειρεί ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο αντιπερισπασμό.

Με κατεπείγον έγγραφό του ζητά από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων να στείλουν στοιχεία «εάν έχουν τελεστεί πράξεις εκ μέρους φοιτητή ή φοιτητών, οι οποίες συνιστούν κάποιο από τα πειθαρχικά παραπτώματα, που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 197 του ν. 4957/2022 και ποιο κατά περίπτωση».

Και συμπληρώνει, «σε περίπτωση θετικής απάντησης, να μας ενημερώσετε, εάν έχουν επιβληθεί κάποιες από τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και ποιες ή εάν έχει εκκινήσει η σχετική διαδικασία και σε ποιο στάδιο ευρίσκεται».

Υπενθυμίζεται ότι το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, όπως αναφέρεται στον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο 4957/2022 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, τσουβαλιάζει τη χρήση ναρκωτικών και την «τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα» μαζί με την αντιγραφή στις εξετάσεις, τη λογοκλοπή, την ηχορύπανση και τη «χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού ΑΕΙ για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του».

Να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας περί των πειθαρχικών διατάξεων του νέου νόμου για τους φοιτητές, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού για το γεγονός ότι οι φοιτητές, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, ακυρώνουν στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για την ανάδειξη «εκπροσώπων» στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους, σε όποιο ΑΕΙ έχουν δρομολογηθεί.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα: 

«Τη στιγμή που, όπως παραδέχεται ακόμη και η ΕΘΑΑΕ σε πρόσφατη έκθεσή της, τα Πανεπιστήμια στενάζουν από τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Που οι αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις και αναθεωρήσεις αποσαθρώνουν τα προγράμματα σπουδών και οδηγούν στο να γίνουν τα πτυχία ένα απλό προσόν - μια γραμμή στο βιογραφικό.

Που η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι μεγαλύτερη αυτής στον γενικό πληθυσμό.

Που οι ταξικοί φραγμοί από την προσχολική αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο ενισχύονται συστηματικά και στερούν από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών το δικαίωμα στη μόρφωση.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ενεργοποιήσει ξανά -με την υποστήριξη της "συμμαχίας των προθύμων"- το αφήγημα της "βίας κι ανομίας" στα Πανεπιστήμια και να απευθυνθεί στη μερίδα του υπερσυντηρητικού ακροατηρίου της προκειμένου να δείξει "ποιος κάνει κουμάντο στα Πανεπιστήμια". Ταυτόχρονα όμως αυτή η απαράδεκτη κίνηση καταδεικνύει και τον ρόλο των Διοικήσεων, ιδιαίτερα όπως αυτός προσδιορίζεται με το νέο νόμο πλαίσιο, στο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

Επειδή, όσο τα Πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης, είτε μέσω των ΟΠΠΙ και των πειθαρχικών διώξεων, είτε μέσω της επιχείρησης διάλυσης των Φοιτητικών Συλλόγων και των εκλογών-παρωδία:

  • Χαιρετίζουμε τους φοιτητές που με τη συγκροτημένη δράση τους μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους κατάφεραν μια σημαντική νίκη ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο της ΝΔ με την ακύρωση των ηλεκτρονικών διαβλητών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια σε μια σειρά σχολές.

  • Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί το απαράδεκτο έγγραφο του ΥΠΑΙΘ που ζητά από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων στοιχεία για πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε φοιτητές.

  • Απαιτούμε να καταργηθεί το πειθαρχικό δίκαιο φοιτητών που παραπέμπει σε ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του προηγούμενου αιώνα.

  • Διεκδικούμε σταθερά να αποσυρθεί στο σύνολό του ο απαράδεκτος ν.4957/2022!».

Πηγή: alfavita.gr

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 488 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια


Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)


Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (0)

Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ ή Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 - 19:23
Σχόλια (13)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 - 01:50
Σχόλια (3)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Πανελλήνιες 2024: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 17 ώρες
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Πανελλαδικές 2024: Πώς θα γίνει η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 17 ώρες
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που δείχνει νόσηση και ο φόβος για αποβολή στις εγκύους
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 17 ώρες
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Σήμερα οι εξετάσεις για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα σχολεία - Τι ισχύει
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 17 ώρες
Σελίδα 1 από 6230 (37380 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6228
6229
6230
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης