Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που έδωσε στα Παραπολιτικά 90,1, δήλωσε πως μιλάει συστηματικά με τους φοιτητές και τους καθηγητές και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα νομοθετικά μέτρα που λαμβάνονται, προέρχονται από ερεθίσματα από τη βάση.
Η στιχομυθία για τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές ήταν η εξής:
Δημοσιογράφος: Έχετε ως υπουργείο κάνει κάποια έρευνα, κάποια δημοσκόπηση ή μιλήσει με φοιτητές για να δείτε αν όλα αυτα τα μέτρα που έχετε φέρει για την ακαδημαϊκή πολιτική και τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, το άσυλο, την πανεπιστημιακή αστυνομία, κλπ, τις έχουν αγκαλιάσει, αν είναι προς θετική κατεύθυνση, αν έχουν προβληματιστεί ή αν διαφωνούν; Έχετε μιλήσει με τους φοιτητές;
Κεραμέως: Μιλάω συστηματικά και με φοιτητές και με καθηγητές και με ερευνητές και με διδάσκοντες αλλά όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και στα σχολεία. Έχω επισκεφτεί πάνω από 400 δημόσια σχολεία στη χώρα γιατί πρώτον είναι υποχρέωση μας και δεύτερον γιατί εκεί ακούς την πραγματικότητα. Εκεί ακούς τα πραγματικά προβλήματα, εκεί ακούς γόνιμες προτάσεις που μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ως ερεθίσματα εν συνεχεία για να νομοθετήσεις. Πρέπει να σας πω ότι τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε προέρχονται από ερεθίσματα από τη βάση. Για παράδειγμα το επόμενο διάστημα φερνουμε ένα νομοσχέδιο για τη σχολική βία, για τον σχολικό εκφοβισμό, ένα μείζον ζήτημα το οποίο ταλανίζει την υφήλιο. Εκεί έχουμε πάρει ερεθίσματα από τη βάση και ένα από αυτά που θα προβλέψουμε είναι η δυνατότητα για μαθητές να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες για κάτι που τους απασχολεί γιατί ο στόχος μας είναι πως θα μιλήσουν περισσότερο τα παιδιά, πως θα ανοιχτούν. Όσο περισσότερο μιλούν τόσο πιο πιθανό είναι να προλάβουμε καταστάσεις.
Ερωτηθείς για το θεσμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας: Το ζήτημα του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος είναι ένα σύνθετο ζήτημα για την αντιμετώπιση του οποίου έχουμε προβεί σε μια σειρά από κινήσεις. Οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι μια από αυτές, η πρώτη και πιο σημαντική είναι το άσυλο. Η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Σας θυμίζω ότι πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχαμε καμιά δεκαριά περιστατικά βίας την ημέρα στα πανεπιστήμια, τον Αύγουστο του ‘19 ψηφίσαμε μια διάταξη που λεει το αυτονόητο ότι όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις να μπορούν να επεμβαίνουνε οι αρχές και μέσα στα πανεπιστήμια όπως σε κάθε δημόσιο χώρο. Στη βάση αυτής της διάταξης έχει μπει ένα τέλος σε καταλήψεις, σε έκνομες ενέργειες, σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Σας αναφέρω δύο ενδεικτικές την κατάληψη που διαρκούσε 34 χρόνια στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο μπήκε τέλος στη βάση αυτή της διάταξης και στη θέση αυτής της κατάληψης έχει δρομολογηθεί μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Δεύτερο παράδειγμα η πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου όπου έγινε μια επιτυχημένη επέμβαση της Αστυνομίας, μπήκε τέλος σε μια κατάληψη στις εστίες αυτές από τους χειρότερους κακοποιούς και τώρα έχει δρομολογηθεί η πλήρης ανακαίνιση αυτών των φοιτητικών εστιών. Άρα το πρώτο είναι το άσυλο, το δεύτερο είναι ένα σχέδιο ασφαλείας σε όλα τα πανεπιστήμια, το τρίτο είναι να ξεκινήσει η ελεγχόμενη πρόσβαση.
Οι ΟΠΠΙ είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται όσο και όπου υπάρχει ανάγκη σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ελληνικής αστυνομίας. Η ελληνική αστυνομία έχει εντοπίσει τρία πανεπιστήμια στα οποία υπάρχουν ενίοτε αυξημένες ανάγκες και αυτά είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο και το Πολυτεχνείο. Δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο, τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας δεν έχουν απολύτως κανένα τέτοιο ζήτημα και αυτό πρέπει να το προβάλουμε γιατί δημιουργείται μια λαθεμένη εντύπωση για την πανεπιστημιακή ζωή της χώρας. Όχι είναι μια εξαίρεση και ακόμα και εκεί είναι τελείως σποραδικές περιπτώσεις που υπάρχουν ζητήματα. Μπορεί να υπάρξουν ναι για αυτό το λόγο και η διάταξη του ασύλου επιτρέπει στις αρχές να επεμβαίνουν όταν υπάρχει ανάγκη και οι ομάδες αυτές λειτουργούν αποτρεπτικά. Ο στόχος είναι να αποτρέπουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Τα Σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας τα κανονικά έχουν μια αποστολή και καταστολής, όταν διαπράττεται μια αξιόποινη πράξη φυσικά και μπορεί να επέμβουν οι αρχές στη βάση της διάταξης του ασύλου άλλο αυτό και άλλο η λειτουργία των ΟΠΠΙ οι οποίες στόχο έχουν να αποτρέπουν. Δηλαδή αφού έχεις καθαρίσει, έχεις βάλει τέλος στις έκνομες ενέργειες, έχεις βάλει τέλος στις καταλήψεις έρχονται οι ΟΠΠΙ και δρουν κυρίως αποτρεπτικά. Να το σκέφτεται κανείς δύο και τρεις φορές προτού να τελέσει μια αξιόποινη πράξη επειδή ξέρει ότι αυτές οι ομάδες κυκλοφορούν, δρουν σε αυτούς τους χώρους. Σκοπός των ομάδων αυτών είναι κυρίως να αποτρέψει την τέλεση αξιόποινων πράξεων και να συμβάλλει σε επικοινωνία με τα άλλα σώματα της αστυνομίας στη συνολική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
Πηγή: foititikanea.gr