Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατέθεσε εγγράφως στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζ. Μακρή, για το σχολικό έτος 2022-2023 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά μέχρι τώρα 47.167 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην επικράτεια.
Συγκεκριμένα, έχουν προσληφθεί:
- 24.674 εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης,
- 14.431 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και
- 8.062 μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι φανερό ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2023/24 θα "σπάσουμε" ρεκόρ στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κοντολογίς στην ένταση και έκταση της ελαστικής εργασίας. Και αυτό καθώς θα απαιτηθούν για την κάλυψη των κενών, το σχολικό έτος 2023/24, περίπου, 52.000 αναπληρωτές αφού μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε την παραίτηση - συνταξιοδότηση πάνω από 4.000 μόνιμων εκπαιδευτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός θα είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων που «μετράνε» τα σχολεία από τη μεταπολίτευση και μετά.
Και η υπουργός Παιδείας μπορεί να επαναλαμβάνει ότι έχει διορίσει 25.000 εκπαιδευτικούς την περίοδο 2020-2022, ωστόσο με τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους θα φανεί ανάγλυφα πια είναι η πραγματική κατάσταση στην εκπαίδευση. Η ελαστική εργασία θα είναι και πάλι στο φόρτε της και θα κάνει τα λόγια της υπουργού Παιδείας να μοιάζουν με ξόρκια.
«Βαβυλωνιακή γλώσσα» για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
Τελευταία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, άλλοτε με μισόλογα άλλοτε με τη γλώσσα του Μαντείου των Δελφών (για την οποία απαιτείται ερμηνευτής των "χρησμών") αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί λόγω των εκλογών, κατά τη διάρκεια των οποίων «παγώνει» κάθε διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο. Ωστόσο αυτό το αφήγημα καταρρέει αν σκεφτεί κανείς δύο πράγματα:
Πρώτον, αν γίνουν μόνιμοι διορισμοί πριν από την επόμενη σχολική χρονιά θα πρέπει να προκύψουν από τους ήδη υπάρχοντες πίνακες του ΑΣΕΠ, που ισχύουν έως και τις 31 Αυγούστου 2023! Όποια και αν είναι η ημερομηνία των εκλογών, το σίγουρο είναι πως η όλη διαδικασία των εκλογών, στη μεγαλύτερη αργοπορία της, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις αρχές Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι κάλλιστα μπορούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί τον Αύγουστο (όπως πολλές φορές έχουν γίνει).
Δεύτερον, η στελέχωση των σχολείων είναι ένα ζήτημα τόσο καίριας σημασίας, που μπορεί, μετά από σχετικό αίτημα, να παρακαμφθεί η νομοθεσία περί «παγώματος» των προσλήψεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου του ΑΣΕΠ, Θάνου Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια των εκλογών, οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΑΣΕΠ συνεχίζονται. Ανακοινώνονται οριστικά και προσωρινά αποτελέσματα εάν το Συμβούλιο Επικρατείας εγκρίνει εξαιρέσεις μετά από αίτημα υπουργού για επείγοντα θέματα (π.χ. εκπαιδευτικοί).
Λίγες μέρες πριν η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στο Mega και σε ερώτηση του δημοσιογράφου είπε ότι «οι μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν, αλλά δεν θα ολοκληρωθούν, γιατί είναι εκλογική χρονιά και υπάρχουν συνταγματικές απαγορεύσεις και περιορισμοί».
Στις αρχές του Ιανουαρίου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο Mega, σε ερώτηση για πότε θα γίνουν οι επόμενοι διορισμοί εκπαιδευτικών είπε πως φέτος λόγω εκλογών δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ωστόσο οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν κανονικά.
Όμως και στη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, για τα τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2023 δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε και αποκλείστηκαν.
Μόνο τις τελευταίες μέρες και καθώς οι πιέσεις πυκνώνουν οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας αφήνουν ένα ανοικτό «παραθυράκι» για νέους μόνιμους διορισμούς. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς άλλωστε, αφού βρισκόμαστε, όπως είπαμε, σε μία άκρως «ζωντανή» προεκλογική περίοδο.
Πηγή: alfavita.gr