Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσει το 2025, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στη σημερινή διακαναλική συνέντευξη, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτισε την δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το κόμμα του δεν θα μπει εμπόδιο στην ίδρυση ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου.
«Και 180 βουλευτές να είχα, δεσμεύομαι δημόσια ότι δεν θα προχωρούσα σε καμία σημαντική τουλάχιστον αλλαγή του Συντάγματος, χωρίς τη συναίνεση ενός τουλάχιστον κόμματος.
Θεωρώ θετική την προσέγγιση του κυρίου Ανδρουλάκη για το ζήτημα του άρθρου 16.
Δεν μιλάμε μόνο για το άρθρο 16. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μία πιο ευρεία αναθεώρηση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία συνταγματικά πριν από το 2025».
Τα ίδια περίπου είχε πει μιλώντας πριν από λίγες μέρες στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Τότε είχε δηλώσει ότι αλλαγές στο Σύνταγμα θα δρομολογηθούν από το 2025, έτσι ώστε «να καταργηθεί επιτέλους αυτό το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, που τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως το αποτέλεσμα της κάλπης τον υποχρεώνει να είναι ακόμη πιο τολμηρός στις αλλαγές που επιθυμεί.
«Αλλαγές στο Σύνταγμα θα γίνουν από το 2025. Επιβάλλεται η συναίνεση. Πρέπει να περάσου πέντε χρόνια για να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης. Να θυμίσω ότι χρειάζεται δύο Βουλές. Η πρώτη είναι αυτή που προτείνει και η δεύτερη είναι αυτή που καταλήγει στην ακριβή στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν. Προφανώς και θα επιλέξουμε ευρύτερες συναινέσεις, χρειάζονται 180 βουλευτές σε τουλάχιστον μια από τις δύο Βουλές», είπε.
Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «το ίδιο το Σύνταγμα μέσα στη σοφία του επιβάλει ευρύτερες συναινέσεις και εννοείται θα απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα και θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Παραδείγματος χάριν , το άρθρο 16, να καταργηθεί επιτέλους το αδιανόητο μονοπώλιο του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει».
Ανδρουλάκης στην «Κ»: Με ποιους όρους θα λέγαμε «ναι» στο άρθρο 16
Λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» περιέγραφε με ποιους όρους θα συναινούσε σε μια συνταγματική αναθεώρηση
Δημοσιογράφος: Σας καλεί ο κ. Μητσοτάκης, σας λέει ότι θέλει κάποιες συγκλίσεις, π.χ. για την αλλαγή του Συντάγματος, το άρθρο 16, κάτι τέτοιο. Θα του δίνατε ποτέ μια τέτοια συναίνεση;
Νίκος Ανδρουλάκης– Κοιτάξτε, το να συζητήσουμε για το Σύνταγμα είναι μία πολύ σοβαρή συζήτηση και πρέπει να γίνει από όλα τα κόμματα. Η θέση μας για την Παιδεία, και μιλάω και σε σχέση με το Σύνταγμα, είναι ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου. Ομως, προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, της δημόσιας Παιδείας και μάλιστα έχω καταθέσει την πρόταση του Εθνικού Απολυτηρίου, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να γίνει ξανά το κέντρο βάρους και όχι το φροντιστήριο. Ας συμφωνήσουμε στον πανεπιστημιακό χάρτη, δημόσιο και ιδιωτικό, στα κριτήρια τα οποία πρέπει να είναι κοινά, στο πώς πρέπει να είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Είναι ένα πανεπιστήμιο με campus; Είναι ένα πανεπιστήμιο που προάγει την έρευνα ή το όραμα της Ν.Δ. είναι να γεμίσουμε κάποια διώροφα στην Κάνιγγος τα οποία εμπορεύονται πτυχία;
Δημοσιογράφος: Καλά, αυτά υπάρχουν ήδη.
Νίκος Ανδρουλάκης– Αυτό θέλω να πω με τα κριτήρια. Αν εδώ συζητάμε για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, και εννοώ μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό, όπως τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, είμαστε θετικοί, δεν θα μπούμε εμπόδιο, αρκεί να πληροί υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή, αν έρθει αυτό που είχε απορρίψει ο Γιώργος Παπανδρέου, εσείς θα το ψηφίζατε τώρα σαν διατύπωση.
Νίκος Ανδρουλάκης– Πάντα με συμφωνία για όλο τον εκπαιδευτικό χάρτη. Δηλαδή, δεν θα διαπραγματευθούμε μόνο τον χαρακτήρα του ιδιωτικού, αλλά το σύνολο των κανόνων λειτουργίας των ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων στη χώρα. Χωρίς κανόνες δεν θα συναινέσουμε.
Πηγή: alfavita.gr