Το πρώτο παράρτημα ελληνικού ΑΕΙ στο εξωτερικό σύντομα θα είναι πραγματικότητα και μάλιστα θα λειτουργήσει στην Αλεξάνδρεια τ
πης Αιγύπτου.
Το πανεπιστήμιο της Πάτρας ξεκίνησε διερευνητικά συζητήσεις για να καλύψει νομοθετικά τις πολλές και πλούσιες συνεργασίες του με τα πανεπιστήμια της Κίνας, αλλά… βρέθηκε με το ένα επιστημονικό του «πόδι» στην Αίγυπτο. Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα στο tovima.gr στη διάρκεια των συζητήσεων με αρμόδιους φορείς, πρεσβείες και προξενεία, εκφράστηκε ζωηρά το ενδιαφέρον για τη λειτουργία ελληνικών πανεπιστημίων στη Αλεξάνδρεια.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα» η αλήθεια είναι πως η γεωπολιτική σημασία του εγχειρήματος αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά κριτήρια στην υλοποίηση του νέου σχεδίου του Ιδρύματος Πατρών, με το δεδομένο ότι η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας θα υποδεχτεί και θα στηρίξει το όλο εγχείρημα, το οποίο πήρε άλλωστε υπό την αιγίδα της και η ελληνική Βουλή. Το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών θα λειτουργεί με δίδακτρα, κάτι που δεν είναι μια αίσθηση ξένη για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν ήδη εκτεθεί στη διαχείρισή τους με τη δυνατότητα που τους έχει δώσει ο νόμος να προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές επί πληρωμή, αλλά και με τα νέα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματά τους.
Η υπογραφή της συμφωνίας του ελληνικού πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θα γίνει στις 22 του μήνα, ενώ όπως αναφέρουν στο «Βήμα» οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, πιθανότατα θα περιλαμβάνει δυο διαφορετικά προγράμματα: ένα ελληνόφωνο που θα απευθύνεται στην Ομογένεια ολόκληρης της αφρικανικής περιοχής, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε αιγύπτιους φοιτητές και φοιτήτριες να σπουδάζουν στον τόπο τους ή σε έλληνες νέους και νέες να επισκέπτονται ακαδημαϊκά την Αλεξάνδρεια, και ένα αγγλόφωνο που θα απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες από όλον το κόσμο. Αντικείμενο των σπουδών σε πρώτη φάση τα ανθρωπιστικά επιστημονικά πεδία, αλλά πιθανά και τα πολυτεχνικά.
Στα αρχικά σχέδια σύστασης του παραρτήματος αυτού βέβαια προβλέπεται η σκέψη να λειτουργήσουν τελικά στην Αλεξάνδρεια περισσότερα του ενός ελληνικά ΑΕΙ υπό μια κοινή επιστημονική «ομπρέλα» συνεργασίας που θα μεταφέρει εκεί εκπροσώπους απο πολλές ακαδημαϊκές περιοχές.
Η λειτουργία του παραρτήματος αναμένεται μέσα στα επόμενα 2 έτη.
πηγή:www.alfavita.gr