«Ζήτω ο Βασιλεύς
Ζήτω το Έθνος''»
«Διά να σφυρηλατήσωμεν τα Εθνικά και Χριστιανικά ιδεώδη εις τας νεαράς Σας ψυχάς, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν και όροι τινές και κατάλληλαι συνθήκαι, κυρίως εκ μέρους Σας, αγαπηταί μαθήτριαι»
Μια ομιλία για την εθνική επέτειο από μια Ελλάδα που καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπήρξε και , ταλαιπώρησε πολλούς, αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες στο 3ο Λύκειο Χαλκίδας.
Οι εκπαιδευτικοι που την έφεραν στο φως, εξηγούν:
Προ λίγων ημερών και εντελώς τυχαία ανακαλύψαμε στην αποθήκη του σχολείου μας (3ο ΓΕΛ Χαλκίδας) πίσω από κάποια βαριά και σκονισμένα βιβλία, ένα παλιό, κιτρινισμένο χαρτί, με ένα κείμενο γραμμένο στην καθαρεύουσα με καλλιγραφικά γράμματα, που μας τράβηξε την προσοχή.
Δεν είχε υπογραφή, ούτε και ημερομηνία, όμως φάνηκε ότι ήταν μια ομιλία που κάποιος εκπαιδευτικός, ίσως ο Γυμνασιάρχης, επρόκειτο να εκφωνήσει απευθυνόμενος στις μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων της Χαλκίδας στη γιορτή της σημαίας, τιμώντας την επέτειο του “ΟΧΙ”.
Με συγκίνηση το διαβάσαμε και ταξιδέψαμε νοερά 60 – 70 χρόνια πριν... σε ένα πρωί του Οκτωβρίου όπου διά να σφυρηλατήσωμεν τα Εθνικά και Χριστιανικά ιδεώδη εις τας νεαράς Σας ψυχάς, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν και όροι τινές και κατάλληλαι συνθήκαι, κυρίως εκ μέρους Σας, αγαπηταί μαθήτριαι.θα μαζεύτηκαν οι μαθήτριες στο σχολείο, φορώντας τα καλά τους για να γιορτάσουν την εθνική επέτειο, όπως και εμείς σήμερα.
Από τις πρόχειρες σημειώσεις του εκπαιδευτικού, μέσα από σβησίματα και διορθώσεις, μαθαίνουμε ότι η σχολική γιορτή περιελάμβανε τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους από τη χορωδία των μαθητριών και έκλεινε φυσικά με την εκφώνηση του λόγου από τον Γυμνασιάρχη και την παράδοση της σημαίας και των επαίνων φοίτησης.
Μόνο που για τα κορίτσια εκείνα, όπως μαθαίνουμε από το κείμενο της ομιλίας, οι ήρωες του '40 δεν είναι κάποιες δυσδιάκριτες, ασπρόμαυρες φιγούρες, στα χιονισμένα βουνά του μετώπου που εμείς σήμερα βλέπουμε σε ξεθωριασμένες φωτογραφίες στην τηλεόραση.
Οι ήρωες πολεμιστές, στους οποίους το κείμενο αναφέρεται και των οποίων τη μνήμη τιμούμε και σήμερα, είναι οι γονείς τους. Οι πατεράδες τους, οι θείοι τους, οι μάνες και τα αδέρφια τους.
Ο αγώνας τους για ελευθερία δεν ήταν ένα λαμπρό και μακρινό κεφάλαιο της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, αλλά “σύγχρονη ηρωική πράξη”.
Φανταζόμαστε το Γυμνασιάρχη εκείνη την ημέρα ντυμένο με το σκούρο κοστούμι του, να εκφωνεί την ομιλία αυτή με στόμφο και ύφος σοβαρό, μιλώντας στα νεαρά κορίτσια για "πραγματοποίηση υψηλών σκοπών, σκοπών ελευθερίας, τιμής και αγάπης", καθώς οι μνήμες του πολέμου είναι ακόμα ζωντανές στο ακροατήριο των μαθητριών και των επισήμων που παραβρίσκονται στη σχολική γιορτή.
Νωπές όμως φαίνονται να είναι και οι μνήμες του Εμφυλίου, καθώς ο Γυμνασιάρχης προειδοποιεί τις μαθήτριες να κλείσουν τα αυτιά τους στα “αντικοινωνικά εκείνα κηρύγματα τα οποία ψάλλουν μούσσαι από Βορράν...”
Όπως και να'χει, είμαστε πολύ τυχεροί και συγκινημένοι που κρατήσαμε στα χέρια μας αυτό το ζωντανό κομμάτι της ελληνικής και σχολικής ιστορίας.
Μια ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ από το παρελθόν
Σεβαστέ μας κ. Γενικέ
κύριε Πρόεδρε
Αγαπητοί μου συνάδελφοι και αγαπηταί μαθήτριαι
Κατόπιν της σεμνής μας τελετής θα επερίμενε πάσα περαιτέρω απασχόλησις. Θα σας παρακαλέσω όμως να μου επιτρέψετε να σας απευθύνω και εγώ ολίγας λέξεις.
Το Σχολείον, ως γνωστόν, αποτελεί μίαν διαρκή οικογένεια η οποία παρουσιάζεται υπό μορφήν συνεχούς εναλλαγής διότι καθ' έκαστο έτος νέαι μαθήτριαι προσέρχονται, αι παλαιότεραι απέρχονται και ούτω επί μίαν συναπτήν εξαετίαν ζώμεν μίαν ζωήν οικογενειακήν με όλας τας εκδηλώσεις. Και όπως η οικογένεια εορτάζει επετείους και ονομαστήρια, τοιουτοτρόπως και το σχολείον έχει τας επετείους του. Σήμερον εορτάζεται η παράδοσις της σημαίας υπό του Γυμνασίου εις τας μαθητρίας. Τούτο αποτελεί έναν εθνικότατον συμβολισμόν, όστις πρέπει να γεννά εις τας καρδίας πάσης μεν ελληνικής ψυχής, ιδιαιτέρως δε εις τας ψυχάς της ελληνικής νεότητος συναισθήματα εθνικού ενθουσιασμού και εθνικής υπερηφανίας τα οποία επηγάζουν μεν από μίαν υπερτρισχιλιετή Εθνικήν Ιστορίαν, ποτίζονται δε ακόμη από τα ιστορικά γεγονότα συγχρόνων ηρωϊκών πράξεων. Ιδού αύριον το έθνος συνεγείρεται δια να εορτάση μίαν εκ των συγκλονιστικοτέρων, αλλά και διά τούτο ακριβώς λαμπροτέρων επετείων του. Εκεί επάνω εις τας ηπειρωτικάς κορυφάς εστήθη αιώνιον ορόσημον δόξης από τους γονείς Σας. Προσατενίζοντες λοιπόν το ιερόν σύμβολον, την Σημαίαν, την οποίαν ο Σταυρός του Ναζωραίου κοσμεί, οφείλομεν αφ' ενός μεν να ωρκισθόμεν αιωνίαν αφοσίωσιν εις την ωραία πατρίδα μας την Ελλάδα, αφ' ετέρου δε να κλείσωμεν ερμητικώς τα ώτα μας εις τα αντικοινωνικά εκείνα κηρύγματα τα οποία ψάλλουν μούσσαι από Βορράν και τα οποία εις τελικήν ανάλυσιν εις ουδέν άλλον σκοπόν αποβλέπουν, παρά εις την διαρκή παγκόσμιον αναστάτωσιν.
Αλλά διά να σφυρηλατήσωμεν τα Εθνικά και Χριστιανικά ιδεώδη εις τας νεαράς Σας ψυχάς, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν και όροι τινές και κατάλληλαι συνθήκαι, κυρίως εκ μέρους Σας, αγαπηταί μαθήτριαι. Εις τον εξαετή κύκλον της οικογενειακής μας εντός του σχολείου ζωής υπάρχουν δύο συμβαλλόμενοι, ίνα χρησιμοποιήσωμεν συμβολαιογραφικόν όρον. Ο εις των συμβαλλομένων είναι αι μαθήτριαι. Ο έτερος, ημείς οι διδάσκοντες. Εάν μεταξύ των δύο συμβαλλομένων υπάρξη συνεργασία, την οποία προϋποθέτει η πληρότης του καθήκοντος, τότε αγόμεθα εις ευχάριστα αποτελέσματα και έχομεν πλουσίαν συγκομιδήν.
Αγαπηταί μαθήτριαι
Τίποτε δεν ζητώ περισσότερον από εσάς και εγώ και ολόκληρος ο Σύλλογος .Τρία τινά ζητώ. 1. Αγάπην και σεβασμόν προς το σχολείον και προς το Σύλλογον. 2. Πειθαρχίαν εις τα κελεύσματα του Σχολείου και 3. Μελέτη μετά κατανοήσεως, όχι επιπολαίαν. Εάν ταύτα θελήσητε, και το πιστεύω απολύτως ότι θα θελήσητε να πραγματοποιήσητε, βεβαιωθήτε απολύτως ότι η σχολική μας ζωή θα είναι κάτι περισσότερον από ευχάριστος. Διά να κατορθώσητε δε να συλλάβετε το νόημα της συνισταμένης των τριών περιπτώσεων που Σας υπέδειξα, θα πρέπει να έχετε κατανοήσει βαθύτατα τον σκοπόν διά τον οποίον εκάστη από εσάς υποχρεώνει τον εαυτό της να φοιτά εις το Σχολείον. Θα δοθούν και άλλαι πολλαί ευκαιρίαι να είπωμεν και άλλα.
Τώρα επειδή μας αναμένει χρέος Εθνικόν, θα σταματήσωμεν διά να σας δώσωμεν την ευκαιρίαν με όλον τον νεανικόν ενθουσιασμόν να προετοιμασθήτε δια την Εθνικήν επέτειον.
Απευθύνομαι προς την χρυσήν ελπίδα της ελληνικής πατρίδος και πιστεύω ότι θα εξαρθεί εις το ύψος εκείνο το οποίον μόνον η ελληνική ψυχή γνωρίζει να δημιουργή και να προσατενίζει και να κεντρίζεται εις την πραγματοποίησιν υψηλών σκοπών, σκοπών ελευθερίας, τιμής και αγάπης
Ζήτω ο Βασιλεύς
Ζήτω το Έθνος
Πηγή:alfavita.gr