Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το υπουργείο παιδείας έδωσε μια λίστα με 6 παραδείγματα ξένων πανεπιστημίων με παραρτήματα σε άλλες χώρες.
Ένα από αυτά ήταν το... Rochester Institute of Technology (RIT). Όπως τονίζει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών με μια απλή αναζήτηση σε διάφορες βάσεις κατάταξης των πανεπιστημίων παγκοσμίως προκύπτει πως το συγκεκριμένο υπολείπεται σημαντικά από τουλάχιστον 4 με 5 ελληνικά ιδρύματα. Βρίσκεται στη θέση 497 παγκοσμίως, ενώ π.χ. το ΕΚΠΑ είναι στη θέση 247 (webometrics). Σε άλλες κατατάξεις το βρίσκουμε ακόμα πιο χαμηλά.
Το υπουργείο φέρνει ως παράδειγμα και το New York University, λέγοντας ότι έχει campus σε 13 χώρες, παίζοντας με τις λέξεις. Το NYU έχει μόνο δύο παραρτήματα που λειτουργούν ως πλήρη πανεπιστήμια (Αμπού Ντάμπι και Σανγκάη).
Όπως ανέφερε χθες και ο καθηγητής Άρης Καλαντίδης, «το NYU αποκλείεται να ανοίξει πανεπιστήμιο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, απλά γιατί δεν το συμφέρει. Δεν το συμφέρει ούτε οικονομικά ούτε φυσικά από άποψη φήμης».
Άλλο RIT και άλλο MIT όπως καταλάβατε
2.714 θέσεις χαμηλότερα από το ΕΚΠΑ, στην παγκόσμια Κατάταξη το καλύτερο ιδιωτικό κολέγιο της Ελλάδας.
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του alfavita.gr είχαμε αναδείξει πως το 1ο υψηλότερο τοποθετημένο κολέγιο στην Ελλάδα (Deree) αυτή τη στιγμή βρίσκεται 2.714 θέσεις χαμηλότερα από το καλύτερο δημόσιο ΑΕΙ (ΕΚΠΑ).
Το 2ο υψηλότερα τοποθετημένο ιδιωτικό κολέγιο στη χώρα, το American University of Athens, κατατάσσεται στην θέση 22.988 δηλαδή 22.726 θέσεις χαμηλότερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην 262η θέση παγκοσμίως!
Πηγή: alfavita.gr