Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου και Σύμβουλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού Παναγιώτη Τάγαρη σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις των δασκάλων εκπαιδευτικών μέχρι το 2030 αναμένονται 13.000 συνταξιοδοτήσεις.
Σταθμίζοντας διάφορους παράγοντες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τα επόμενα χρόνια θα συνταξιοδοτούνται περίπου 1000 δάσκαλοι κάθε χρόνο και ενώ θα υπάρξουν χρονιές με 2000 ίσως και 3000 συνταξιοδοτήσεις ανά έτος. Συνολικά μέχρι το 2030 αναμένονται 13.000 συνταξιοδοτήσεις!
Αν πάρουμε τις μετρητοίς τις "υποσχετικές" του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ο οποίος για μια ακόμη φορά σε πρόσφατη ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σημείωσε ότι ο στόχος είναι οι μόνιμοι διορισμοί κάθε χρόνο να είναι περισσότεροι από τις αφυπηρετήσεις, τότε στην επόμενη εξαετία θα απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των δασκάλων που βρίσκονται στον σημερινό πίνακα αναπληρωτών.
Τα ίδια επανέλαβε και το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1 όπου προανήγγειλε την άμεση έναρξη των διαδικασιών διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών.
Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να μειωθεί υπέρ των μόνιμων εκπαιδευτικών. "Ο στόχος είναι να μετατρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις θέσεις αναπληρωτών σε μόνιμες"
Όταν ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο πότε το βλέπει αυτό απάντηση ότι πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσει άμεσα.
Ας δούμε, λοιπόν, με βάση τα παραπάνω αναλυτικά τι υποστηρίζει ο Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος – Οικονομολόγος και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Παναγιώτης Τάγαρης
Τάσεις και προοπτικές στο επάγγελμα του δασκάλου κατά τα έτη 2025 -2040
Ο Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος – Οικονομολόγος και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Παναγιώτης Τάγαρης, με το ακόλουθο διάγραμμα παρουσιάζει την εκτίμηση αποχωρήσεων του εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ 70-Δασκάλων κατά τα έτη 2025-2040, με βάση την συμπλήρωση του κατώτατου ηλικιακού ορίου των 62 ετών που απαιτείται, από τους ήδη υπηρετούντες μόνιμους δασκάλους, ως προς την δυνατότητα συνταξιοδότησής τους.
Τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται στην υπάρχουσα ηλικιακή κατανομή τους, έχουν απόκλιση ± 2 έτη, καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε την επιθυμία του εκάστοτε στελέχους να παραμείνει περισσότερα ή λιγότερα χρόνια στην υπηρεσία.
Συνυπολογίστηκε το γεγονός, ότι στους δασκάλους, οι γυναίκες, οι οποίες έχουν την τάση να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, αποτελούν το 70% του διδακτικού προσωπικού και οι άνδρες, οι οποίοι έχουν την τάση να συνταξιοδοτούνται αργότερα, αποτελούν το 30% του διδακτικού προσωπικού.
Κατά συνέπεια μεταξύ των ετών 2027-2036, αναμένεται να ενταθεί το κύμα αποχωρήσεων Δασκάλων από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την συνακόλουθη πραγματοποίηση υψηλού αριθμού μόνιμων διορισμών, με βάση τον κανόνα 1:1.
Πηγή: alfavita.gr