Ιδιωτικά πανεπιστήμια – «Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια αναχρονιστικών αντιλήψεων», κατατέθηκε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα
Ειδικότερα, με αιχμηρό σχόλιο κατά του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια «απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτηση», η οποία ότι τόνισε ο πρωθυπουργός «αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική πολιτική δύναμη αυτής της αίθουσας».
«Δεν θα παραμείνετε στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονιστικού ιστού που είναι υπεράνω κριτικής όταν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο απευθύνεστε στις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο και δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας, τόνισε ακόμα και πρόσθεσε: «Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα «αλλά ευτυχώς τα ζητήματα αυτά τα έλυσε η ιστορία. Δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο ως δύναμη εκσυγχρονισμού που είναι υπεράνω κριτικής και δεν έχετε το θάρρος να βγείτε και να πείτε συγνώμη έκανα λάθος».
Αναφορικά για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Για μένα προσωπικά έχει μία ξεχωριστή σημασία καθώς η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Και πρόσθεσε: «Μία πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή».
Μίλησε ακόμη για δύο ακόμη «εμβληματικές αποφάσεις» για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αναφέρθηκε στην ανάδειξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε Μητροπολιτικό που παίρνει όπως είπε τη θέση του αξίζει και λόγω της γεωστρατηγικής του σημασίας μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Και η δεύτερη είναι όπως είπε ο δυναμικός εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του ώστε η χώρα να αποκτήσει έναν δυναμικό πυλώνα για τη διά βίου μάθηση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επιμόρφωση των πολιτών που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
«Όλες αυτές οι αλλαγές θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα εργαλεία προκειμένου τα πανεπιστήμιά μας να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους», με βάση τις συνθήκες της εποχής, να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη αυτονομία και να συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, να αναπτύξουν περισσότερο την έρευνα και τόνισε ότι αυτές είναι αλλαγές που δρομολογούνται και έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.
«Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας ‘έξω οι εταιρείες από τα Πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί’. Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», τόνισε.
Μίλησε για μία επιλογή με διπλή κατεύθυνση και παράλληλους στόχους αφού από τη μια προσφέρει περισσότερες ελευθερίες επιλογής στους νέους να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε ανταγωνιστικές σε ποιότητα σχολές και από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στο διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ανέτρεξε μάλιστα στο σημείο αυτό σε παρέμβασή του το Φεβρουάριο του 2007 ως νέος βουλευτής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. «Ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση», έλεγε τότε και όπως είπε τα ίδια λόγια επαναλαμβάνει και τώρα ώστε να γίνουν επιτέλους χειροπιαστή πραγματικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι προφανής επιδίωξη της ρύθμισης είναι να πάψουν δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να φεύγουν εκτός συνόρων και να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα εκτός χώρας και να επενδύσουν στην χώρα εκπαιδευτικοί οργανισμοί που θα ωφελήσουν στη συνολική ανάπτυξη της εκπαίδευσης. Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό κάτι που είναι βασική πηγή του brain drain, «θέλουμε καλύψουμε αυτό το κενό».
Καθιερώνουμε απλά αυτό που ισχύει αυτό ακόμα και στη Βόρεια Κορέα. Είμαστε οι τελευταίοι μαζί με την Κούβα που έχουμε μονοπώλιο στα πανεπιστήμια. Πρώτη εισηγήθηκε και υπερασπίστηκε η ΔΑΠ το 1987. Ήταν μια καινοτομία που λοιδορήθηκε επί χρόνια. Για να προκύψει στις μέρες μας ως αναγκαιότητα που δεν χωρά άλλη αναβολή.
«Το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με σκοπό να απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να το πούμε να το ξανακούσετε εσείς που εκφράζετε με πύρινους λόγους την αντίδρασή σας στο ν/σ, αναφέρονται το 85% των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φθάσει κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ως το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω τους σχήματος των συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυτό πέρα από τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται ετησίως για μισθούς, λειτουργικά και υποδομές, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο. Σε έναν προγραμματισμό ο οποίος ενισχύει το διδακτικό προσωπικό όχι μόνο αριθμητικά αλλά και εισοδηματικά με αυξήσεις οι οποίες φθάνουν το 15% των αποδοχών», είπε. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται και η ανώτατη αμοιβή διδασκόντων και ερευνητών από τον εθνικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας. Καθώς και ότι διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής με στόχο την προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών, κατόχων διδακτορικού τίτλου, επιστημόνων από το εξωτερικό.
«Προχωράμε και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση και κοινών μεταπτυχιακών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και ξένων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο κατά του Στέφανου Κασσελάκη όσο και κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο ότι «έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο με υποτροφία στις ΗΠΑ». «Ο κ. Κασσελάκης που σπούδασε εκεί, λέει τώρα να μην γίνει αυτό. Στο ίδιο πανεπιστήμιο που σπούδασε. Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έρθει να δημιουργήσει εδώ παράρτημα, ο κ. Κασσελάκης θα πει όχι».
Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία», με τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ως αρνητικό πρωταγωνιστή της ιστορίας. «Αναγνωρίζουμε την αποδοχή της ρύθμισης από τον κ. Βενιζέλο. Αυτά λέγατε και εσείς, ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο. Ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Το 55% των οπαδών σας υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Αλλάξατε γνώμη παρά την προσπάθεια να ενταχθούν στο νομοσχέδιο όλα όσα ζητούσατε. Μετά πήγατε το σκανδιναβικό μοντέλο. Όλα αυτά ξεχνώντας ότι το 85% του νομοσχεδίου αναφέρεται στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Πώς θα εξηγήσετε την αμήχανη γραμμή στους ψηφοφόρους σας. Αυτός είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμος». «Για να καταδείξουμε την υποκρισία σας. Θα καταθέσουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν στον δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να δούμε πόσα θα ψηφίσετε κ. Ανδρουλάκη. Στο κόμμα σας νομίζω ότι έχετε βγει από τη μηχανή του χρόνου. Πάτε πίσω. Το κόμμα έκανε πολλά καλά, αλλά το 1982 κάνατε τα πανεπιστήμια έρμαια των συνδικαλιστών».
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16. Έκανε πίσω το 2007 και τώρα διαφωνεί με όλα.
Όσοι πολεμούν το νομοσχέδιο είναι αυτοί που δεν εμπιστεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύετε ότι θα προβληθεί ένα νέο παράδειγμα. Εκεί θα κάνουν κατάληψη μόνο η γνώση και η ελευθερία. Εσείς κάνατε καριέρες στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό δεν σας αρέσει η σύγκριση.
Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει. Η μέριμνα της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής. Οι παρεμβάσεις λειτουργούν παράλληλα και με άλλες πολιτικές για τους νέους. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι του πέρασε από το μυαλό να το ψηφίσει, αλλά δεν θα το κάνει. Δεν είναι σοβαρές απόψεις αυτές. Δεν θα παρακολουθήσω αυτό τον διαγωνισμό. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος. Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι χάνεται μια ευκαιρία για μια διακομματική συναίνεση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα όρια της. Είναι ένα βήμα για τη νέα γενιά. Είναι μια ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια αναχρονιστικών αντιλήψεων. Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αυτή η τομή φέρνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στη χώρα μας. Θα γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 16. Όσοι διαφωνούν είναι θιασώτες της αδράνειας. Είμαι υπερήφανος που αντιταχθήκαμε όλες αυτές τις δεκαετίας. Είμαι υπερήφανος που γυρνάμε σελίδα.
ΠΗΓΗ: www.ipaidia.gr