Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Ο πυρήνας της Γης απειλεί να «κλέψει» ένα δευτερόλεπτο από τα ρολόγια

 Mια σχεδόν αδιόρατη αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής της Γης απειλεί να «ταράξει» το σύστημα μέτρησης του χρόνου παγκοσμίως, αλλά μόνο για ένα δευτερόλεπτο.

 Σε λίγα χρόνια από τώρα, τα ρολόγια του πλανήτη ίσως χρειαστεί να «χάσουν» ένα δευτερόλεπτο καθώς ο πλανήτης έχει αρχίσει να περιστρέφεται λίγο πιο γρήγορα από ό,τι παλιότερα. Τα ρολόγια μπορεί να απαιτηθεί να παραλείψουν ένα δευτερόλεπτο γύρω στο 2029, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη.

 «Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση και μεγάλη υπόθεση», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ντάνκαν Αγκνιου, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

 «Δεν πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στην περιστροφή της Γης που θα οδηγήσει σε κάποια καταστροφή ή κάτι τέτοιο, αλλά είναι κάτι αξιοσημείωτο. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ασυνήθιστη εποχή», σχολιάζει.

 Τα «φρένα» στους πόλους

 Το λιώσιμο των πάγων και στους δύο πόλους της Γης αντισταθμίζει την αύξηση της ταχύτητας περιστροφής του πλανήτη και είναι πιθανό να έχει καθυστερήσει τις εξελίξεις κατά περίπου τρία χρόνια, δήλωσε ο Αγκνιου.

 «Οδεύουμε προς ένα αρνητικό δευτερόλεπτο», επιβεβαιώνει ο Ντένις ΜακΚάρθι, συνταξιούχος διευθυντής, υπεύθυνος για τα συστήματα μέτρησης χρόνου στο Ναυτικό Αστεροσκοπείο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Το θέμα είναι πότε», προσθέτει.

 Η Γη χρειάζεται περίπου 24 ώρες για μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της και για χιλιάδες χρόνια είχε γενικά τάση επιβράδυνσης, εξηγούν ο Αγκνιου και ο Τζούντα Λεβίν, του τμήματος χρόνου και συχνότητας του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας.

 Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στην επίδραση των παλιρροιών, οι οποίες προκαλούνται από την έλξη της Σελήνης, επισημαίνει ο ΜακΚάρθι. «Κάπου ανάμεσα στο 2016, το 2017 ή ίσως το 2018, ο ρυθμός επιβράδυνσης μειώθηκε τόσο πολύ, που στην πραγματικότητα η Γη άρχισε να επιταχύνεται», δήλωσε ο Λεβίν.

 Το μυστικό του πυρήνα

 Η Γη επιταχύνεται επειδή ο καυτός υγρός πυρήνας της ενεργεί με απρόβλεπτους τρόπους, με στροβιλισμούς και ροές που ποικίλλουν, δήλωσε ο Αγκνιου, εκτιμώντας πως ο πυρήνας της Γης προκαλεί μια τάση επιτάχυνσης εδώ και περίπου 50 χρόνια. Ομως το γρήγορο λιώσιμο των πάγων στους πόλους από το 1990 υπερκάλυπτε αυτή την τάση.

 Το λιώσιμο των πάγων μετατοπίζει μάζα από τους πόλους προς το διογκούμενο κέντρο, γεγονός που επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη, όπως επιβραδύνει ένας περιστρεφόμενος πατινέρ όταν απλώνει τα χέρια του στα πλάγια, εξηγεί ο Αγκνιου. Χωρίς την επίδραση από το λιώσιμο των πάγων, η Γη θα χρειαζόταν αυτό το αρνητικό δευτερόλεπτο το 2026 αντί για το 2029, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.

 Ο ΜακΚάρθι αντιτείνει πως η τάση που θα καταστήσει αναγκαίο το «αρνητικό δευτερόλεπτο» είναι σαφής, αλλά πιστεύει ότι σχετίζεται περισσότερο με το γεγονός πως η Γη γίνεται πιο στρογγυλή από τις γεωλογικές μετατοπίσεις, μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

 Ο Λεβίν, πάλι, δεν πιστεύει ότι ένα αρνητικό δευτερόλεπτο θα χρειαστεί τελικά, επιμένοντας πως η γενική τάση επιβράδυνσης από τις παλίρροιες υφίσταται εδώ και αιώνες και συνεχίζεται, ενώ οι μικρότερες τάσεις στον πυρήνα της Γης είναι παροδικές.

«Δεν πρόκειται για μια διαδικασία όπου το παρελθόν αποτελεί καλή βάση για προβλέψεις», λέει. «Οποιος κάνει μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη πατά σε πολύ, πολύ επισφαλή βάση». 

Πηγή :ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr 


Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 180 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Μέχρι πότε η διορία
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα

Προπτυχιακά - Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Εξ Αποστάσεως

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Σχολεία: Έρχεται η επόμενη μέρα χωρίς μαθήματα αλλά με απουσίες
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Φτιάξτε το πιο υγιεινό κολατσιό για το σχολείο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές του Γυμνασίου στο α' τετράμηνο
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 1 ώρα
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Δέκα καθηγητές του στο 2% των πλέον διακεκριμένων του κόσμου
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024
Αυτισμός: Πώς να τον αναγνωρίζουν οι γονείς νωρίτερα στο παιδί
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ημέρες
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης