Την Πέμπτη 24 Απριλίου 2024 ολοκληρώθηκε ο Ευρωπαϊκός Τελικός του 4ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα», που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης EU-CONEXUS. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και σε αυτόν συμμετείχαν, συνολικά, περισσότεροι από 500 μαθητές από τις εννέα (9) χώρες του EU-CONEXUS. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίθηκε με την πρώτη θέση για την ηλικιακή κατηγορία 15-18 ετών, εκπροσωπούμενο από την ομάδα «EcoCash» του Κολλεγίου Ψυχικού και με τη δεύτερη θέση για την ηλικιακή κατηγορία 12-15 ετών εκπροσωπούμενο από την ομάδα «Rethink Reuse» του 4ου Γυμνασίου Κορυδαλλού.
Τα μέλη της ομάδας «EcoCash», Ζωή Πολίτη, Μαρία Ελένη Περτσεμλίδη, Αικατερίνη Παπαδάκη και Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αγγελική Ζούπα από το Κολλέγιο Ψυχικού και οι μαθήτριες Μελίνα Λιάζη, Αλίκη Μάρρα, Ιωάννα Κυριάκου, Ελένη Μπρούσαλη και Χρυσαυγή Τσερκέζη του «Rethink Reuse» με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Νικόλαο Κατσούλη από το 4ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού παρουσίασαν τα έργα τους στη διεθνή επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού και κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε 14 διεθνείς μαθητικές ομάδες, εντυπωσιάζοντας με το επίπεδο και την καινοτομία τους.
Η διεθνής επιτροπή αξιολόγησης αποτελείτο από εννέα (9) εκπροσώπους των Πανεπιστημίων εταίρων του EU-CONEXUS, προερχόμενους από το Πανεπιστήμιο La Rochelle της Γαλλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών της Ελλάδας, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια της Ισπανίας, το Πανεπιστήμιο της Κλαϊπέντα της Λιθουανίας, το Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ της Κροατίας, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Πολιτικών Μηχανικών Βουκουρεστίου της Ρουμανίας, το Tεχνολογικό Ινστιτούτο Γουότερφορντ της Ιρλανδίας, το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, μαθήτριες και μαθητές σχημάτισαν ομάδες και συμμετείχαν σε μια σειρά προκλήσεων με στόχο την ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης και την ανάπτυξη δημιουργικών δεξιοτήτων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας και τεχνολογιών έξυπνων πόλεων.
Η αξιολόγηση των έργων αποτελείτο από τρία (3) επιμέρους στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο, προεπιλογή των πέντε (5) επικρατέστερων έργων ανά ηλικιακή κατηγορία για κάθε Πανεπιστήμιο-εταίρο του EU-CONEXUS. Ακολούθησε παρουσίαση των επιλεχθέντων έργων σε εθνική κριτική επιτροπή και ανάδειξη των ομάδων που θα εκπροσωπούσαν κάθε Πανεπιστήμιο στον Διεθνή Τελικό του διαγωνισμού. Στο τελικό στάδιο, τα εθνικά νικητήρια έργα παρουσιάστηκαν διαδικτυακά σε διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εννέα (9) μέλη-εκπροσώπους των Πανεπιστημίων εταίρων του EU-CONEXUS και βραβεύτηκαν οι τρεις ομάδες ανά ηλικιακή κατηγορία που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις.
Ο Μαθητικός Διαγωνισμός του EU-CONEXUS «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα», θα συνεχιστεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και σύντομα θα δοθεί η ευκαιρία σε νέες μαθήτριες και νέους μαθητές, καθηγήτριες και καθηγητές να δημιουργήσουν για ακόμα μια φορά και να υλοποιήσουν το όραμά τους για ένα πράσινο μέλλον. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διεθνή Τελικό του 4ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον σύνδεσμο: International winners of the EU-CONEXUS School Contest ‘Think Smart, Create Green’, 4th edition.
ΠΗΓΗ: FOITITIKANEA.GR