Σήμερα, 26 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ, και καθώς ολοένα και περισσότερο επιμηκύνεται η ζωή μας, μέχρι το 2050 οι πάσχοντες θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια.
Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης, η μείωση της ενεργητικότητας, η αδυναμία καθημερινής συντήρησης και η απώλεια βασικών δεξιοτήτων, η σταδιακή κοινωνική απόσυρση, η μείωση της λεκτικής επικοινωνίας, η ευσυγκινησία, η ανησυχία, η ευερεθιστότητα, η καχυποψία, οι εμμονές, η εχθρικότητα και επιθετικότητα και τα επεισόδια σύγχυσης και διέγερσης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Ε, παρουσίασαν ετήσιο ρυθμό επιβράδυνσης της νόσου κατά 19%.
Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθά το σώμα να εξουδετερώσει την οξείδωση η οποία είναι επακόλουθο των λιπών. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση και συμβάλλει στη μείωση των κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
Δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε:
1. Σιτέλαιο — 135% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 20 mg (135% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% ΣΗΠ)
2. Ηλιόσπορος — 66% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 35 mg (234% ΣΗΠ)
3. Ξηροί καρποί — 48% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 26 mg (171% ΣΗΠ)
4. Φουντουκέλαιο — 43% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 6.4 mg (43% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% ΣΗΠ)
5. Μαμέΐ — 39% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 5.9 mg (39% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
6. Ηλιέλαιο — 37% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 5.6 mg (37% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% ΣΗΠ)
7. Σπορέλαιο — 36% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 5.3 mg (36% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% ΣΗΠ)
8. Φουντούκια — 28% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 15 mg (100% ΣΗΠ)
9. Αυτί της θάλασσας (abalone) — 23% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 4.0 mg (27% ΣΗΠ)
10. Κουκουνάρι — 18% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 9.3 mg (62% ΣΗΠ)
11. Χήνα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.7 mg (12% ΣΗΠ)
12. Φιστίκια — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 8.3 mg (56% ΣΗΠ)
13. Σολομός Β. Ατλαντικού — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φιλέτο: 2.0 mg (14% ΣΗΠ) 100 γραμμάρια: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)
14. Αβοκάντο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
15. Πέστροφα — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα φιλέτο: 2.0 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)
16. Κόκκινες γλυκιές πιπεριές (ωμές) — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια μεσαία πιπεριά: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.6 mg (11% ΣΗΠ)
17. Φιστίκια Βραζιλίας — 11% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.7 mg (38% ΣΗΠ)
18. Μάνγκο — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
19. Γογγύλια / βολβοί (ωμοί) — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 1.6 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)
20. Ακτινίδια — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίο φρούτο: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
10 Τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης πλούσια σε βιταμίνη Ε
Αρκετά τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε.
1. Αυτί της θάλασσας (Abalone) — 23% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 4.0 mg (27% ΣΗΠ)
2. Χήνα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.7 mg (12% ΣΗΠ)
3. Σολομός Ατλαντικού — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φιλέτο: 2.0 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)
4. Πέστροφα — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα φιλέτο: 2.0 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)
5. Σαλιγκάρια — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.0 mg (33% ΣΗΠ)
6. Καραβίδα — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
7. Αυγά ψαριού — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 7.0 mg (47% ΣΗΠ)
8. Χταπόδι — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.2 mg (8% ΣΗΠ)
9. Αστακός — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
10. Ξηρός μπακαλιάρος — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)
10 Ξηροί καρποί και σπόροι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές άλφα – τοκοφερόλης. Κάποιοι από αυτούς τους καρπούς περιέχουν άλλες μορφές βιταμίνης Ε όπως η γάμμα-τοκοφερόλη.
1. Ηλιόσποροι — 66% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 35 mg (234% ΣΗΠ)
2. Αμύγδαλα — 48% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 26 mg (171% ΣΗΠ)
3. Φουντούκια — 28% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 15 mg (100% ΣΗΠ)
4. Κουκουνάρι — 18% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 9.3 mg (62% ΣΗΠ)
5. Στραγάλια — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 8.3 mg (56% ΣΗΠ)
6. Φιστίκια Βραζιλίας — 11% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.7 mg (38% ΣΗΠ)
7. Φιστίκια Αιγίνης — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)
8. Κολοκυθόσποροι — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.2 mg (15% ΣΗΠ)
9. Φιστίκια Πεκάν — 3% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.4 mg (9% ΣΗΠ)
10. Κάσιους — 2% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
10 φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε
Ενώ τα φρούτα σε γενικές γραμμές δεν είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, κάποια περιέχουν αρκετά καλή ποσότητα. Παράλληλα τα περισσότερα περιέχουν και βιταμίνη C που λειτουργεί συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική δράση.
1. Μαμέι — 39% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 5.9 mg (39% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
2. Αβοκάντο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
3. Μάνγκο — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
4. Ακτινίδιο — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα μεσαίου μεγέθους: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
5. Βατόμουρα — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 0.8 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.2 mg (8% ΣΗΠ)
6. Μαύρη σταφίδα — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 0.6 mg (4% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
7. Κράνα (αποξηραμένα) — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
8. Ελιές — 3% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Πέντε ελιές: 0.5 mg (3% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 3.8 mg (25% ΣΗΠ)
9. Βερίκοκα — 2% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίου μεγέθους: 0.3 mg (2% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
10. Σμέουρα — 1% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
10 τεμάχια: 0.2 mg (1% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
10 λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Ε
Όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά περιέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης Ε αλλά όχι τόσο μεγάλες όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
1. Κόκκινες γλυκιές πιπεριές (ωμές) — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίο μέγεθος: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.6 mg (11% ΣΗΠ)
2. Γογγύλια / βολβοί (ωμοί) — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 1.6 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)
3. Παντζαρόφυλλα (μαγειρεμένα) — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.8 mg (12% ΣΗΠ)
4. Κίτρινη κολοκύθα (μαγειρεμένη) — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)
5. Μπρόκολο (μαγειρεμένο) — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
6. Σινάπι (το φυτό) — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (8% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.8 mg (12% ΣΗΠ)
7. Σπαράγγια (μαγειρεμένα) — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Τέσσερα σπαράγγια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
8. Σέσκουλο (ωμό) — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φύλλο: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)
9. Λαχανίδα (ωμό) — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 0.8 mg (5% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.3 mg (15% ΣΗΠ)
10. Σπανάκι (ωμό) — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 0.6 mg (4% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.0 mg (14% ΣΗΠ)
10 μαγειρικά λάδια με υψηλή περιεκτηκότητα σε βιταμίνη Ε
Οι πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα μαγειρικά έλαια. Ωστόσο εφιστούμε την προσοχή καθώς περιέχουν υπερβολικά πολλά ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σε σχέση με ωμέγα 3, πράγμα που μεσοπρόθεσμα προκαλεί φλεγμονές και άλλες σοβαρές βλάβες για την υγεία.
1. Σιτέλαιο — 135% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 20 mg (135% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% ΣΗΠ)
2. Φουντουκέλαιο — 43% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 6.4 mg (43% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% ΣΗΠ)
3. Ηλιέλαιο — 37% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 5.6 mg (37% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% ΣΗΠ)
4. Σπορέλαιο — 36% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 5.3 mg (36% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% ΣΗΠ)
5. Βαμβακέλαιο — 32% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.8 mg (32% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 35 mg (235% ΣΗΠ)
6. Λάδι Safflower — 31% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.6 mg (31% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 34 mg (227% ΣΗΠ)
7. Ρυζέλαιο — 29% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.4 mg (29% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 32 mg (215% ΣΗΠ)
8. Σταφυλέλαιο — 26% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 3.9 mg (26% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 29 mg (192% ΣΗΠ)
9. Λάδι κανόλα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 18 mg (116% ΣΗΠ)
10. Φοινικέλαιο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 2.2 mg (14% ΣΗΠ)