Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό 2024

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Σάββατο, 25 Μαΐου 2024
Διάφορα Θέματα   Επικαιρότητα
Αλτσχάιμερ: Ποια βιταμίνη επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου
Δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

Σήμερα, 26 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ, και καθώς ολοένα και περισσότερο επιμηκύνεται η ζωή μας, μέχρι το 2050 οι πάσχοντες θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης, η μείωση της ενεργητικότητας, η αδυναμία καθημερινής συντήρησης και η απώλεια βασικών δεξιοτήτων, η σταδιακή κοινωνική απόσυρση, η μείωση της λεκτικής επικοινωνίας, η ευσυγκινησία, η ανησυχία, η ευερεθιστότητα, η καχυποψία, οι εμμονές, η εχθρικότητα και επιθετικότητα και τα επεισόδια σύγχυσης και διέγερσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Ε, παρουσίασαν ετήσιο ρυθμό επιβράδυνσης της νόσου κατά 19%.

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθά το σώμα να εξουδετερώσει την οξείδωση η οποία είναι επακόλουθο των λιπών. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση και συμβάλλει στη μείωση των κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε:

1. Σιτέλαιο — 135% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 20 mg (135% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% ΣΗΠ)

2. Ηλιόσπορος — 66% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 35 mg (234% ΣΗΠ)

3. Ξηροί καρποί — 48% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 26 mg (171% ΣΗΠ)

4. Φουντουκέλαιο — 43% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 6.4 mg (43% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% ΣΗΠ)

5. Μαμέΐ — 39% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 5.9 mg (39% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

6. Ηλιέλαιο — 37% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 5.6 mg (37% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% ΣΗΠ)

7. Σπορέλαιο — 36% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 5.3 mg (36% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% ΣΗΠ)

8. Φουντούκια — 28% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 15 mg (100% ΣΗΠ)

9. Αυτί της θάλασσας (abalone) — 23% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 4.0 mg (27% ΣΗΠ)

10. Κουκουνάρι — 18% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 9.3 mg (62% ΣΗΠ)

11. Χήνα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.7 mg (12% ΣΗΠ)

12. Φιστίκια — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 8.3 mg (56% ΣΗΠ)

13. Σολομός Β. Ατλαντικού — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φιλέτο: 2.0 mg (14% ΣΗΠ) 100 γραμμάρια: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)

14. Αβοκάντο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

15. Πέστροφα — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα φιλέτο: 2.0 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)

16. Κόκκινες γλυκιές πιπεριές (ωμές) — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια μεσαία πιπεριά: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.6 mg (11% ΣΗΠ)

17. Φιστίκια Βραζιλίας — 11% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.7 mg (38% ΣΗΠ)

18. Μάνγκο — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

19. Γογγύλια / βολβοί (ωμοί) — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 1.6 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)

20. Ακτινίδια — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίο φρούτο: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

10 Τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης πλούσια σε βιταμίνη Ε

Αρκετά τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε.

1. Αυτί της θάλασσας (Abalone) — 23% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 4.0 mg (27% ΣΗΠ)

2. Χήνα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
μια κούπα: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.7 mg (12% ΣΗΠ)

3. Σολομός Ατλαντικού — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φιλέτο: 2.0 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)

4. Πέστροφα — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα φιλέτο: 2.0 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)

5. Σαλιγκάρια — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.0 mg (33% ΣΗΠ)

6. Καραβίδα — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

7. Αυγά ψαριού — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα κουτάλι: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 7.0 mg (47% ΣΗΠ)

8. Χταπόδι — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.2 mg (8% ΣΗΠ)

9. Αστακός — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)

10. Ξηρός μπακαλιάρος — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.8 mg (19% ΣΗΠ)

10 Ξηροί καρποί και σπόροι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές άλφα – τοκοφερόλης. Κάποιοι από αυτούς τους καρπούς περιέχουν άλλες μορφές βιταμίνης Ε όπως η γάμμα-τοκοφερόλη.

1. Ηλιόσποροι — 66% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 35 mg (234% ΣΗΠ)

2. Αμύγδαλα — 48% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 26 mg (171% ΣΗΠ)

3. Φουντούκια — 28% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 15 mg (100% ΣΗΠ)

4. Κουκουνάρι — 18% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 9.3 mg (62% ΣΗΠ)

5. Στραγάλια — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 8.3 mg (56% ΣΗΠ)

6. Φιστίκια Βραζιλίας — 11% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 5.7 mg (38% ΣΗΠ)

7. Φιστίκια Αιγίνης — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)

8. Κολοκυθόσποροι — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.2 mg (15% ΣΗΠ)

9. Φιστίκια Πεκάν — 3% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 1.4 mg (9% ΣΗΠ)

10. Κάσιους — 2% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

10 φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

Ενώ τα φρούτα σε γενικές γραμμές δεν είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, κάποια περιέχουν αρκετά καλή ποσότητα. Παράλληλα τα περισσότερα περιέχουν και βιταμίνη C που λειτουργεί συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική δράση.

1. Μαμέι — 39% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 5.9 mg (39% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

2. Αβοκάντο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

3. Μάνγκο — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φρούτο: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

4. Ακτινίδιο — 7% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
ένα μεσαίου μεγέθους: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

5. Βατόμουρα — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 0.8 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.2 mg (8% ΣΗΠ)

6. Μαύρη σταφίδα — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 0.6 mg (4% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.0 mg (7% ΣΗΠ)

7. Κράνα (αποξηραμένα) — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
100 γραμμάρια: 2.1 mg (14% ΣΗΠ)

8. Ελιές — 3% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Πέντε ελιές: 0.5 mg (3% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 3.8 mg (25% ΣΗΠ)

9. Βερίκοκα — 2% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίου μεγέθους: 0.3 mg (2% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

10. Σμέουρα — 1% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
10 τεμάχια: 0.2 mg (1% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)

10 λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Ε

Όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά περιέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης Ε αλλά όχι τόσο μεγάλες όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

1. Κόκκινες γλυκιές πιπεριές (ωμές) — 13% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα μεσαίο μέγεθος: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.6 mg (11% ΣΗΠ)

2. Γογγύλια / βολβοί (ωμοί) — 10% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 1.6 mg (10% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.9 mg (19% ΣΗΠ)

3. Παντζαρόφυλλα (μαγειρεμένα) — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.8 mg (12% ΣΗΠ)

4. Κίτρινη κολοκύθα (μαγειρεμένη) — 9% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.3 mg (9% ΣΗΠ)

5. Μπρόκολο (μαγειρεμένο) — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.1 mg (8% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

6. Σινάπι (το φυτό) — 8% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μισό φλιτζάνι: 1.3 mg (8% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.8 mg (12% ΣΗΠ)

7. Σπαράγγια (μαγειρεμένα) — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Τέσσερα σπαράγγια: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.5 mg (10% ΣΗΠ)

8. Σέσκουλο (ωμό) — 6% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φύλλο: 0.9 mg (6% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 1.9 mg (13% ΣΗΠ)

9. Λαχανίδα (ωμό) — 5% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 0.8 mg (5% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.3 mg (15% ΣΗΠ)

10. Σπανάκι (ωμό) — 4% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα φλιτζάνι: 0.6 mg (4% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 2.0 mg (14% ΣΗΠ)

10 μαγειρικά λάδια με υψηλή περιεκτηκότητα σε βιταμίνη Ε

Οι πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα μαγειρικά έλαια. Ωστόσο εφιστούμε την προσοχή καθώς περιέχουν υπερβολικά πολλά ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σε σχέση με ωμέγα 3, πράγμα που μεσοπρόθεσμα προκαλεί φλεγμονές και άλλες σοβαρές βλάβες για την υγεία.

1. Σιτέλαιο — 135% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 20 mg (135% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 149 mg (996% ΣΗΠ)

2. Φουντουκέλαιο — 43% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 6.4 mg (43% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 47 mg (315% ΣΗΠ)

3. Ηλιέλαιο — 37% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 5.6 mg (37% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 41 mg (274% ΣΗΠ)

4. Σπορέλαιο — 36% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 5.3 mg (36% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 39 mg (261% ΣΗΠ)

5. Βαμβακέλαιο — 32% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.8 mg (32% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 35 mg (235% ΣΗΠ)

6. Λάδι Safflower — 31% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.6 mg (31% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 34 mg (227% ΣΗΠ)

7. Ρυζέλαιο — 29% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 4.4 mg (29% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 32 mg (215% ΣΗΠ)

8. Σταφυλέλαιο — 26% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 3.9 mg (26% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 29 mg (192% ΣΗΠ)

9. Λάδι κανόλα — 16% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 2.4 mg (16% ΣΗΠ)
100 γραμμάρια: 18 mg (116% ΣΗΠ)

10. Φοινικέλαιο — 14% Της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ένα κουτάλι: 2.2 mg (14% ΣΗΠ)

100 γραμμάρια: 16 mg (106% ΣΗΠ) 
 
Πηγή : alfavita.gr 

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 22 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Τεστ
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 - 13:59
Σχόλια (0)

Έτοιμο γρήγορα
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 16:14
Σχόλια (0)

Καλή επιτυχία
Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 - 15:58
Σχόλια (0)




Είναι εύκολη η Αγγλική Φιλολογία του ΕΚΠΑ;;
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 15:53
Σχόλια (0)

Μεταπτυχιακά
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 - 22:37
Σχόλια (0)

Δεκαπέντε (15) θέσεις έμμισθων υποψηφίων διδακτόρων
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:46
Σχόλια (0)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:41
Σχόλια (6)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024
Θέματα Πανελλαδικών 2024: Εκφωνήσεις - Απαντήσεις
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 1 λεπτό
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
Αποτελέσματα Πανελληνίων 2024: Πότε βγαίνουν
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 11 ώρες
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
Πανελλήνιες 2024: Τι ώρα και πότε εξετάζονται τα ειδικά μαθήματα
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 11 ώρες
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
Εξετάσεις Πιστοποίησης Αποφοίτων Μεταλυκειακού Έτους: Τα εξεταστικά κέντρα
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 11 ώρες
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
Πρότυπα Σχολεία: Αιτήσεις από την 17 Ιουνίου έως την 17 Ιουλίου για επίδειξη γραπτών
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 11 ώρες
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
21 εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς στην τάξη
Σχόλια (1)
Υποβλήθηκε πριν από 11 ώρες
Σελίδα 1 από 6263 (37577 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
6261
6262
6263
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης