Οι μαθητές/τριες των Λυκείων εξετάστηκαν την Παρασκευή 31 Μαΐου στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων 2024, όπου κλήθηκαν μεταξύ άλλων να γράψουν για το ποίημα του Κωστή Παλαμά, «Το ταξίδι».
Το alfavita.gr παρατήρησε πως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έκανε λάθος στο θέμα και αντέγραψε λάθος δύο λέξεις με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το νόημα του κειμένου.
Συγκεκριμένα στην τελευταία στροφή του ποιήματος γράφεται: «ατέλειωτο, έρμο, σ’ άγνωστη χώρα», ενώ το ποίημα λέει «ατέλειωτο, έρμο, σ’ αγνώριστη χώρα».
Επιπλέον την λέξη «Αγάπη» την έχουν γράψει «αγάπη» (με πεζό «α»).
Η στροφή στα θέματα των πανελληνίων:
Η στροφή χωρίς λάθη:
Λάθος εντόπισε και η Ελληνική Εταιρεία Φιλολόγων
Και άλλος λάθος εντόπισε η Ελληνική Εταιρεία Φιλολόγων (ΕΕΦ) στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που εξετάστηκαν οι μαθητές/τριες ΓΕΛ την Παρασκευή 31 Μαΐου ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων 2024.
Συγκεκριμένα:
«Στα γενικά θετικά μας σχόλια για τα θέματα που δόθηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων παρατηρούμε ότι στο θέμα Β1 και στην ερώτηση 4 (επιλογή γ) είναι γλωσσικά λανθασμένη η χρήση του ρήματος «αμβλύνω» στη φράση «τα ταξίδια αμβλύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες». Ως εκ τούτου, επειδή λειτουργεί παραπλανητικά για τους υποψηφίους, πιστεύουμε μετ΄ επιτάσεως ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών».
Αστοχία και στα Μαθηματικά των ΕΠΑΛ;
Σε σημερινό δημοσίευμα πάλι το alfavita.gr αναδεικνύει αστοχία στη διατύπωση στο Θέμα Γ των Μαθηματικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΕΠΑΛ σύμφωνα με την Μαθηματική εταιρεία
"Στο Θέμα Γ διαπιστώνουμε αστοχία στη διατύπωση. Ειδικότερα υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ των τιμών των δεδομένων και των ζητουμένων. Επισημαίνουμε ότι οι δυνατές τιμές του άγνωστου κ μπορούν να προκύψουν ανεξάρτητα, τόσο από την τυπική απόκλιση, όσο και από τη μέση τιμή που υπολογίζεται με τη βοήθεια του συντελεστή μεταβολής, και δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
Προτείνεται να ληφθεί ως σωστή οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις, για να μην αδικηθούν οι υποψήφιοι." τονίζει η ΕΜΕ
Πηγή : alfavita.gr