Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις.Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας.

Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους , όπου συνυπάρχουν παλαιά με νέα μέλη, που η επιλογή τους , σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο.

Τα μέλη της ΚΕΕ δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν ότι τους έχει δοθεί αυτή η αρμοδιότητα "ούτε στη μάνα τους".

Mέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις κρατούνται μυστικά από το υπουργείο Παιδείας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια κριτήρια το υπουργείο Παιδείας επιλέγει τα πρόσωπα που με τις επιλογές τους  κρίνουν την  τύχη των υποψηφίων;

Στις 3 Απριλίου το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο  με την οποία καλούσε  τους εκπαιδευτικούς να κάνουν Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση ,μέσω των Διευθύνσεων Δ.Ε., όπου ανήκουν για τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις που έβαλε το υπουργείο Παιδείας ήταν  οι εξής τρεις:

  1. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν βαθμό Α ́ και να έχουν διδάξει το οικείο μάθημα το τρέχον σχολικό έτος 2023-24.
  2. Δεν μπορεί να συμμετέχει στην ΚΕΕ όποιος έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο υποψήφιο ή είναι σύζυγος υποψηφίου των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ. 
  3. Επίσης, δεν μπορεί να συμμετέχει στην ΚΕΕ όποιος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος, το οποίο είναι συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα και όποιος (συν)διαχειρίζεται ηλεκτρονικές ιστοσελίδες όπου δημοσιεύονται θέματα πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι αιτήσεις - Υπεύθυνες Δηλώσεις των ενδιαφερομένων και οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται ελέγχθηκαν  για τους εκπαιδευτικούς με ευθύνη των Διευθυντών Δ.Ε. σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Δ.Ε., οι οποίοι συνεκτιμώντας επιπλέον στοιχεία όπως η εμπειρία, η συνέπεια και η οργανωτικότητα, κατάρτισαν  καταλόγους με τους προτεινόμενους, προς το υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικούς.

 Τον τελικό λόγο για την επιλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων είχε το υπουργείο Παιδείας.
 

πηγη:www.esos.gr