H εγκύκλιος 2023 για τις μετεγγραφές αδελφών που σπουδάζουν έλεγε:
Γ1α) Κατά κεφαλήν εισόδημα έως δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια (12.500) ευρώ
α) Ο φοιτητής δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού,…
β) Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού, ο φοιτητής δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του ή της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας…..
γ) Εάν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, και υπό την προϋπόθεση ότι ο ένας εκ των αδελφών φοιτητών βρίσκεται στο πρώτο έτος σπουδών, τα αδέλφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα Τμήματα τα οποία εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. ….
Στην περίπτωση γ) υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα και για τα δύο αδέλφια ΜΟΝΟ στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη. Π.χ οικογένεια έχει μόνιμη κατοικία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς ιδιόκτητες οικίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, έχει κόρη που πέρασε το 2023 στη Νομική Αθήνας και άλλη που είναι Ιατρική Πάτρας από το 2021. Ιατρική και Νομική έχει ΜΟΝΟ η Αττική και η Θεσσαλονίκη επομένως τα αδέλφια δεν μπορούν να βρεθούν στο ίδιο Νομό με αποτέλεσμα η οικογένεια τους να πληρώνει δύο ενοίκια.
Αυτό είναι εντελώς ΑΔΙΚΟ για τις οικογένειες που τα παιδιά πέρασαν σε συνδυασμό Τμημάτων που είναι ΜΟΝΟ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Η άποψη μου είναι ότι στην περίπτωση Γ1γ πρέπει να προστεθεί η πρόταση : Εξαιρούνται οι περιπτώσεις εκείνες που τα αντίστοιχα Τμήματα των αδελφών είναι ΜΟΝΟ στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.
Πηγή: Δημήτρης Καλοδήμος - sep4u.gr