Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα πρέπει να δίνεται προκαταβολικά / Να διερευνηθούν τα οικονομικά κριτήρια
Ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς η ΠΟΜΑΣ ζητά από την κυβέρνηση να αυξήσει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, να διευρύνει τα κριτήρια χορήγησης και η καταβολή του να γίνεται μηνιαίως και προκαταβολικά για την εξυπηρέτηση των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ) ζητά αλλαγές και διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Σύντομα οι επιτυχούσες/όντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας θα κληθούν να εγγραφούν στις σχολές επιτυχίας τους. Ήδη το χτυποκάρδι στις οικογένειες των φοιτητών που θα αναγκαστούν να μετοικήσουν από τις πατρογονικές τους εστίες στις πόλεις που εδρεύουν οι σχολές τους άρχισε και τείνει να γίνει εφιάλτης.
Είναι πανθομολογουμένως γνωστό ότι, οι υφιστάμενες φοιτητικές εστίες αφ΄ ενός δεν επαρκούν για όλο το φοιτητικό δυναμικό, αφ΄ ετέρου είναι τόσο υποβαθμισμένες και εμπορευματοποιημένες, που οι φοιτήτριες/ες αναγκαστικά στρέφονται στην αναζήτηση στέγης, επιβαρύνοντας έναν οικογενειακό προϋπολογισμό που μετά βίας καταφέρνει να τα βγάλει πέρα το πρώτο 15νθήμερο του μήνα, αφού τα ενοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα. Δύσκολα σήμερα κάποια/ος φοιτήτρια/της θα βρει στέγη με ενοίκιο κάτω από τετρακόσια (400) ευρώ.
Το επίδομα που δίνει η πολιτεία σήμερα ανέρχεται στα εκατόν είκοσι πέντε (125) ευρώ περίπου τον μήνα και υπό προϋποθέσεις. Ένα επίδομα δηλαδή που δεν φτάνει να καλύψει τις πλήρεις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών στο σύνολό τους.
Είναι επίσης γνωστό ότι, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ιδίως στα νησιά που «πνίγονται» τα καλοκαίρια στον τουρισμό, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αναγκάζουν τις/τους ενοικιαστές φοιτήτριες/τες να «αδειάζουν» τα σπίτια, προκειμένου τούτα να τα εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες τους με το σύστημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBNB), προφανώς γιατί το κέρδος τους είναι μεγαλύτερο.
Μεταξύ των φοιτητριών/τών που θα κληθούν να βρεθούν εκτός της μόνιμης κατοικίας τους και στην αναζήτηση στέγης είναι και παιδιά μέλη οικογενειών αποστράτων, που με τις δραματικές μειώσεις στις συντάξεις μας δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα φοιτητικά έξοδα και να ενισχύσουν τα όνειρά τους.
Φρονούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ώστε οι φοιτητικές εστίες να καλύψουν όλο το φοιτητικό δυναμικό. Θεωρώντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην πολιτική της βούληση, καθόσον τη δωρεάν παροχή φοιτητικής στέγης η μέχρι σήμερα διαχρονική πολιτική που εφαρμόστηκε και συνεχίζεται να εφαρμόζεται, εναρμονισμένη πλήρως με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγίες, τη θεωρεί κόστος, απαιτούμε, τουλάχιστον όσον αφορά στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα η κυβέρνηση:
- να διευρύνει τα οικονομικά κριτήρια χορήγησής του, ώστε να μπορούν να το λάβουν όλες και όλοι οι φοιτήτριες/τες που το έχουν ανάγκη, με αντικειμενικά κριτήρια,
- να αυξήσει το χρηματικό ποσό του, στο ποσό τουλάχιστον των πεντακοσίων (500) ευρώ και
- η καταβολή του να γίνεται απαρεγκλίτως μηνιαίως και προκαταβολικά και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού ήδη τούτο έχει καταβληθεί από την οικογένεια για μήνες πριν.
ΠΗΓΗ:www.foititikanea.gr