Να πούμε κατ΄αρχήν πως μιλάμε για δυο διαφορετικές επαγγελματικές εξειδικεύσεις, με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία υπό προϋποθέσεις συναντώνται ωστόσο σε κάποιο κοινό σημείο το οποίο αφορά στην κινητική αποκατάσταση (για μεγαλύτερη ανάλυση κάνε κλικ εδώ). Οι φυσικοθεραπευτές απασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε
συνεργασία με τους ιατρούς, μετά από σχετική ιατρική διάγνωση,
με την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων,
συγγενών και επίκτητων καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν
διαταραχές στο ερειστικό, μυικό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό
σύστημα. Άρα το ένα είναι διαφορετικό από το άλλο και επομένως εάν κάποιος απο ΤΕΦΑΑ τελειώσει ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, επεκτείνει τις δυνατότητες του πτυχίου του και κάνει πέρα από τα όσα κάνει ένας Γυμναστής και αυτά που αναφέρουμε στην προηγούμενη παράγραφο. Δηλ. δεν πρόκειται για μεταπτυχιακό αλλά για 2ο πτυχίο. Πάντως αν θέλει κανείς να σπουδάσει στο ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας από ΤΕΦΑΑ, θα πρέπει να τελειώσει πρώτα τα ΤΕΦΑΑ (4 τουλ. χρόνια σπουδών) και στη συνέχεια να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις. Αυτές ποικίλουν ανάλογα με το ΤΕΙ (σήμερα για Αθήνα, Θεσ/νίκη απαιτούνται 3 μαθήματα, ενώ στη Λαμία λ.χ. μπαίνεις με το βαθμό Πτυχίου. Από όσο ξέρω όμως δίνουν μόνο 2-3 θέσεις σε κάθε ΤΕΙ και στη Θεσ/νίκη εισάγεσαι στο 2ο έτος, ενω στα άλλα στο πρώτο έτος. Αυτά όμως είναι υπό συνεχή διαμόρφωση και πρέπει κανείς να τα παρακολουθεί). Εννοείται πως τα κοινά μαθήματα των 2 σχολών στη συνέχεια, θεωρούνται περασμένα και δεν χρειάζεται να ξαναεξεταστεί σ' αυτά ο φοιτητής.
Όπως βλέπεις ο δρόμος που σκέφτεσαι είναι αρκετά δύσκολος και επίπονος. Εάν αυτό που επιθυμείς είναι η Φυσικοθεραπεία - και εφόσον δεν καταφέρεις να περάσεις απευθείας - θα σε συμβούλευα να αναζητήσεις άλλες επιλογές (λ.χ. τα Κ.Ε.Μ.Ε. - που πλέον δίνουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα ή σπουδές στο εξωτερικό).
|