Οταν πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, μέσω των ειδικών κατηγοριών, και αντίκρισαν το όνομά τους στους καταλόγους των εισακτέων του υπουργείου Παιδείας, δεν μπορούσαν να διανοηθούν τις περιπέτειες που τους επιφύλασσε το μέλλον.
Δεκάδες παιδιά πολύτεκνων οικογενειών κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ, διότι έχουν αδέλφια άνω των 23 ετών και δεν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις που ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Με έγγραφό της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος καλεί τους πρυτάνεις να μη συνεργήσουν στην «παρανομία του υπουργείου Παιδείας» και να προβούν στην εγγραφή των επιτυχόντων.
Σε απόγνωση βρίσκονται τουλάχιστον 70 οικογένειες πολυτέκνων, καθώς διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους, που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις με τις ειδικές κατηγορίες, απειλούνται με διαγραφή από τα τμήματα εισαγωγής. Προσερχόμενοι στις γραμματείες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενημερώνονται πως δεν εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες, διότι έχουν αδελφό/ή άνω των 23 ετών (ή 25, αν είναι σπουδαστής/τρια) και κινδυνεύουν με αποκλεισμό. Να σημειωθεί πως μετά την κατάργηση των μετεγγραφών και την καθιέρωση του νέου συστήματος εισαγωγής για τις ειδικές περιπτώσεις, το υπουργείο Παιδείας είχε εκδώσει οδηγίες αφήνοντας έξω από την κατηγορία των πολυτέκνων όσους έχουν παιδιά άνω των 23 ετών (25 αν σπουδάζουν). Μάλιστα, είχε δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης των μηχανογραφικών για όσους είχαν διαπιστώσει, εκ των υστέρων, ότι δεν εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες.
Κίνδυνος αποκλεισμού
Δεκάδες γονείς συμβούλεψαν τα παιδιά τους να δηλώσουν την πολυτεκνική τους ιδιότητα, ύστερα και από την προτροπή της διοίκησης της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.
Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τουλάχιστον 70 υποψήφιοι βρίσκονται πλέον μπροστά στον κίνδυνο να μη γίνουν δεκτοί στις σχολές των ΑΕΙ, αλλά και να αποκλειστούν από τις πανελλήνιες για δύο χρόνια. «Αυτήν τη στιγμή συντελείται τεράστια αδικία σε βάρος παιδιών πολυτέκνων που έχουν αδέλφια άνω των 23 ετών, γεγονός που προκύπτει από την ασάφεια και τα κενά των εγκυκλίων του υπουργείου Παιδείας. Μέσα στον Ιούλιο δεν πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκε η δυνατότητα διόρθωσης του μηχανογραφικού», αναφέρει στον «Α» πατέρας υποψήφιας.
Στην παρούσα φάση, ο έλεγχος των δικαιολογητικών για τις ειδικές κατηγορίες θα γίνει από τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και εν συνεχεία θα παραπεμφθούν στα πρυτανικά συμβούλια. Ηδη, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, με έγγραφό της προς τους πρυτάνεις υποστηρίζει ότι η διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 δεν απαγορεύει στα παιδιά των πολυτέκνων να δηλώσουν ότι ανήκουν στην ειδική κατηγορία, γιατί κάποιο από τα αδέλφια υπερβαίνει το 23ο έτος της ηλικίας. «Η δεδομένη δήθεν ερμηνεία στη διάταξη από τους γνωστούς υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, με την εγκύκλιο που κυκλοφόρησε, είναι εντελώς αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΑΣΠΕ και προσθέτει: «Αντιθέτως για τα τέκνα των τριτέκνων ρητώς η παραπάνω διάταξη ορίζει ότι και τα τρία τέκνα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους». Μάλιστα, η Συνομοσπονδία καλεί τους πρυτάνεις να μη «συνεργήσουν στην παρανομία του υπουργείου Παιδείας», αλλά να προστατεύσουν τη νομιμότητα, προβαίνοντες στην εγγραφή των παιδιών των πολυτέκνων στις σχολές ή στα τμήματα στα οποία πέτυχαν.
«Το υπουργείο Παιδείας, διαπνεόμενο από μία καθαρώς αντιπολυτεκνική διάθεση, προσπαθεί να χτυπήσει τα παιδιά των πολυτέκνων. Παρανομούν ευθέως», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος της ΑΣΠΕ, Βασίλης Θεοτοκάτος.
Ετοιμάζουν ρύθμιση
Για την υπόθεση έχουν ήδη κατατεθεί ερωτήσεις από τη βουλευτίνα του Συνασπισμού Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, καθώς και από βουλευτές του ΚΚΕ και της ΝΔ, ενώ παρενέβη και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης κατά τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε πως σύντομα θα γίνει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αναστέλλεται επί διετία η απαγόρευση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις. «Με έναυσμα τέτοιου είδους μηχανογραφικά και περιπτώσεις που έρχονται στο υπουργείο, θα υπάρξουν και τεχνικές και διοικητικές βελτιώσεις», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η κ. Χριστοφιλοπούλου. Πηγές αναφέρουν ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους συγκεκριμένους υποψηφίους να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες την επόμενη χρονιά, αλλά πιθανολογείται ότι φέτος θα μείνουν εκτός των ΑΕΙ. Πάντως, γονείς ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους πολύτεκνους, αλλά και στην κατηγορία των εισαγομένων με τα οικονομικά κριτήρια. «Ορισμένοι δήλωσαν εισοδήματα του 2010, αντί να προσκομίσουν το εκκαθαριστικό του 2010 με εισοδήματα του 2009», τονίζει η προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδών του ΑΠΘ, Ελένη Χρυσοβελίδου.
Από εφημερίδα Αγγελιοφόρος ordering abortion pills to be shipped to house order abortion pill where can i get the abortion pill online cytotec abortion open abortion pill online purchase click here redirect women cheat on their husbands click here click percent of women that cheat abortion pill bleeding website abortion paperwork best spy phone apps go spy to mobile download walgreens coupon code photo read coupons for prescription medications
Σχόλια (
)
|