Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021
 
 

Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως

Αγγελίες

Tickets Market - Φθηνά Εισιτήρια

Πανελλαδικές 2021 - Μηχανογραφικό 2021

Μετεγγραφές

edu4u.gr facebook page

Share
Edu4u Admin
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011
Επαγγέλματα και Προοπτικές   Μαθητές - Φροντιστήριο - Σχολείο - Πανεπιστήμιο   Άρθρα
ΠΕΡΑΣΑ!... και ΜΕΤΑ?
 
Το πανεπιστημιακό τμήμα στο οποίο διδάσκω έχει 2.000 ενεργούς φοιτητές. Από αυτούς,οι 800 φοιτούν στα 8 εξάμηνα και οι 1.200 έχουν περάσει τα 4 χρόνια παραμονής στο τμήμα καιείναι «επί πτυχίω». Το Τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ, όπως και άλλα τμήματα στην Ελλάδα, έχει τόσους πολλούς φοιτητές εν ενεργεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια μικρή κωμόπολη. Οταν έρχεται η εξεταστική, είναι φυσικό ο πληθυσμός της «κωμόπολης» των φοιτητών που σπουδάζουν Φυσική στο ΑΠΘ να αναστατώνεται καιη σελίδα τουςστο facebook να παίρνει φωτιά. Γράφουν: «Ρε σεις, έχει κανένας θέματα ή σημειώσεις στην…», «αυτό το κεφάλαιο είναι στην ύλη:», «είπε τίποτα στο μάθημα αν θα βάλει θεωρία ή μόνοασκήσεις…» και άλλα όχι τόσο κομψά… «καλά αυτός ο καθηγητής… είναι πολύ…» και το πανηγύρι συνεχίζεται μέχριτο τέλος του Ιουνίου.
 
Μετά θα καταφύγουν στις κατασκηνώσεις της Κασσάνδρας στοΠοσείδι της Χαλκιδικής, που όποια «κρίση» και να περάσει η χώρα το ΑΠΘ πάντα θα κόβει από το υστέρημά του για να τις συντηρήσει. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι φοιτητές θα έρθουν στις εξετάσεις, εμείς οι καθηγητές καλούμαστε νααξιολογήσουμε τις γνώσεις τους και να αποφασίσουμε αν αφομοίωσαν επαρκώς την ύλη που διδάχτηκαν για να περάσουντο μάθημα και ναπάρουν το πτυχίο τους.

Μερικοί συνάδελφοιπιστεύουν ότιγια να περάσει κάποιος τομάθημα στις εξετάσεις θα πρέπει να κάνει κάποιες σκέψεις πρωτότυπες. Οι φοιτητέςπου παρακολουθούν τα μαθήματα και έρχονται στις διαλέξεις αυτών των καθηγητών μπορούν να απαντήσουν θέματα «προβληματισμού» με ευκολία και χαίρονται αυτή την «πνευματική εξάσκηση». Αλλοι συνάδελφοι πάλι στα θέματα των εξετάσεων ζητούν απλώς ναλυθούν θέματα που δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα και συνδέονται άμεσα με τις σημειώσεις τους και το βιβλίο.

Οταν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει για ποιο επάγγελμα εκπαιδεύουμε στην Ελλάδα περίπου 10.000 μελλοντικούς φυσικούς (που μαζί με τις «κωμοπόλεις» των άλλων τμημάτων δημιουργούνμια μικρή πόλη) και όταν ταυτόχρονα είναι σε όλους γνωστό ότι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοικαι αδιόριστοι φυσικοί, η πλειονότητα των φοιτητών και καθηγητών πιστεύει ότι το ερώτημα αν θα ζητήσουμε στις εξετάσεις να απαντηθούν θέματα που απαιτούν σκέψη ελαφρά δημιουργική ή θέματα απομνημόνευσης και απλών πράξεων που κάνει μια μηχανή είναι δευτερεύον.
 
Εκείνο πάντως που έχει σημασία είναι ότι διαμορφώνεται μια ολόκληρη γενιά που διαβάζει από έτοιμα θέματα και σημειώσεις που διακινούνταιστο facebook και δεν έχουν καμία σχέση με τα πανάκριβα συγγράμματα που μοιράζουμε δωρεάν ήθα διδάξουμε. Η χρήση της βιβλιοθήκης και τα πολλαπλά συγγράμματα απορρίπτονται από την πλειονότητα των κατοίκων της «κωμόπολης», γιατί με τρεις μέρες διάβασμα τι νόημα έχουν όλα αυτά!

Αν ο σκοπός των σπουδών είναιτο χαρτί, πράγματι όσοιαναζητούνκαι κάτιδημιουργικό στιςπαραδόσεις καιστις εξετάσεις τούς ταλαιπωρούν χωρίς λόγο. Αν πάλι ο σκοπός των εξετάσεων και των παραδόσεων είναι να μάθουν να σκέφτονται για να λύσουν πρωτογενή προβλήματα, τα θέματα στις εξετάσεις που μπορεί ναλύσει σε δευτερόλεπτα ένα υπολογιστικό πακέτο δεν έχουν καμία αξία.
 
Αν επίσης ένας ή δύο καθηγητές σε ένα ή δύο μαθήματα ακολουθούν στρατηγική παράδοσης και αξιολόγησης που διαφέρει από τους υπόλοιπους καθηγητές, πάλιταλαιπωρούν τους φοιτητές χωρίς λόγογιατί σεαυτά τα μαθήματα θα συσσωρεύονταιπολλοί φοιτητές που αδυνατούν να περάσουν τομάθημα καιοι συγκεκριμένοι καθηγητές αποτελούν μια «ανωμαλία» για το τμήμα τους.

Οι φοιτητές μας έχουν με πολλούς τρόπους ενημερώσει ότι βαρέθηκαννα μένουν έξι και επτά χρόνια στην «κωμόπολη» και να δίνουν συνεχώς εξετάσεις.

Θέλουν να βρούμε τρόπους για να φύγουν και να μετακομίσουν κάπου αλλού, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κάποιοι από μας όμως ξέρουμε τι συμβαίνει έξω από την «κωμόπολη» και όταν τους ακούμε να απαιτούν τα εύκολα θέματα και να αγανακτούν για τα δύσκολα, σκεπτόμαστε τα λόγια του Καβάφη: «Είπες: “Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα. Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή”» και στη συνέχεια θα συμπληρώσει ο ποιητής: «Η πόλις θα σε ακολουθεί… Ετσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ στην κώχη τούτη τη μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες».
Εχει σημασία ότι διαμορφώνεται μια ολόκληρη γενιά που διαβάζει από έτοιμα θέματα και σημειώσεις που διακινούνται στο facebook και δεν έχουν καμία σχέση με τα πανάκριβα συγγράμματα που μοιράζουμε δωρεάν
 
Λουκάς Βλάχος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ
online purchase abortion pill abortion pill pill for abortion online
click here women who like to cheat women cheat on their husbands
redirect catch a cheat dating for married men
cheat on my husband most women cheat women who cheat on their husbands
cipro 500mg twice a day http://ciprofloxacin500mgantibiotics.com ciprofloxacin use
dating site for married people site reasons people cheat
cialis 20mg amoxicillin 250mg cephalexin
tretinoin open priligy pill
metformin metformin metformin
abortion at home spiritocagliese.it facts about abortion
voltaren nedir voltaren patch voltaren gel
having an abortion artsricksha.com abortion pill cost without insurance
end pregnancy teen pregnancy abortion ways to terminate an early pregnancy
get free voucher strattera voucher strattera discounts

Σχόλια ( )
Υποβλήθηκε πριν από 3818 ημέρες
Προσθέστε το σχόλιο σας

Συζήτηση - Γνώμες - Σχόλια
Μεταγραφή νοσηλευτική Ηράκλειο
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021 - 10:31
Σχόλια (0)

Ν+2 πως πάει.
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 - 14:15
Σχόλια (2)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 - 11:44
Σχόλια (1)

Μεταγραφή σοσ
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 - 18:50
Σχόλια (2)

Κατατακτήριες ΙΕΚ
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 - 11:37
Σχόλια (9)

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 - 23:58
Σχόλια (1)

Δεύτερη φορά πανελλήνιες
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 - 20:50
Σχόλια (1)

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 - 15:16
Σχόλια (4)

Αποτελέσματα μεταγραφών
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 - 15:40
Σχόλια (1)

Μετςγγραφη προβλεψη
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 - 22:15
Σχόλια (1)

Σχολές με φυσική παρουσία

Εκπαιδευτικά... και Άλλα
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
Eμβολιασμοί παιδιών: Πότε θα έρθουν τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
Πρόγραμμα σπουδών Φυσικής Γυμνασίου Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
Πανελλήνιες 2022: Πώς θα κάνετε αίτηση συμμετοχής – ΟΔΗΓΟΣ
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 4 ώρες
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
Πανελλήνιες 2022: Οι 8 αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος
Σχόλια (0)
Υποβλήθηκε πριν από 5 ώρες
Σελίδα 1 από 5240 (31439 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
5
6
7
5238
5239
5240
Επόμενο
edu4u.gr facebook page
Καταχώρηση Δημοσίευσης