Tης Τανιας Γεωργιοπουλου
O κ. Γιάννης Κάβουρας εκείνη την ημέρα, όπως κάθε ημέρα εδώ και
περισσότερα από 25 χρόνια, ξύπνησε νωρίς το πρωί, ντύθηκε γρήγορα και
ξεκίνησε για το τυροκομείο όπου είναι υπεύθυνος. Επρεπε να προλάβει τις
παραλαβές γάλακτος. Καθώς το Συνεταιριστικό Τυροκομείο Νάξου πηγαίνει
όλο και καλύτερα τα τελευταία χρόνια, οι ποσότητες γάλακτος που
χρειάζονται καθημερινά αυξάνονται. Αν του αρέσει η δουλειά του; «Τα
γάλατα, τα τυριά στο τυροκομείο μοσχοβολάνε», απαντά. «Δηλαδή,
εννοείτε ότι η σχολή μπορεί να κλείσει;» με ρώτησε στο τηλέφωνο όταν του
εξήγησα ότι τον αναζήτησα γιατί η σχολή Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων
αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης. «Μα είναι μια σπουδαία σχολή.
Σε μαθαίνει μια τέχνη που δεν μπορείς να μάθεις πουθενά αλλού στην
Ελλάδα. Mόλις τελείωσα το λύκειο έφυγα από το χωριό και πήγα στα
Γιάννενα για να πάω στη σχολή. Εκεί έμαθα πώς να φτιάχνω τυριά, αλλά
έμαθα και πειθαρχία. Μια μέρα που είχα πάει αδιάβαστος, ο καθηγητής με
κοίταξε αυστηρά και μου είπε “οι γονείς σου δεν σε έστειλαν εδώ για να
χαζεύεις. Μην πιάνεις μια θέση τζάμπα, τόσα παιδιά περιμένουν”». Και
δεν του έλεγε ψέματα. Τότε, το 1985, οι αιτήσεις για εγγραφή στη σχολή
Γαλακτοκομίας ήταν πάρα πολλές. Η σχολή διετούς φοίτησης φιλοξενούσε
–όπως και σήμερα– μόνο 60 παιδιά σε κάθε έτος. Με τον καιρό η ζήτηση
έπεσε, στα χρόνια που ακολούθησαν «τυροκόμος» δεν ήταν και πολύ
δημοφιλής δουλειά. Υπάρχουν βέβαια οι τεχνολόγοι τροφίμων, αλλά δεν
είναι το ίδιο, γιατί δεν έχουν τις πρακτικές γνώσεις που χρειάζονται,
λέει ο κ. Κάβουρας. «Στη σχολή γίνονται συνέχεια εργαστήρια έτσι ώστε να
αποκτήσεις στην πράξη όλες τις τεχνικές γνώσεις», τονίζει. «Το τυρί δεν
φτιάχνεται με εξισώσεις· αν δεν ανακατέψεις το γάλα, δεν μπορείς να
καταλάβεις τι συμβαίνει». Διπλάσιες αιτήσεις Οι
συνθήκες τα δύο τελευταία χρόνια έκαναν και πάλι δημοφιλή τη σχολή
Γαλακτοκομίας. Οι αιτήσεις για εγγραφή διπλασιάστηκαν. Από 80 πέρυσι,
φέτος έφτασαν τις 160. Ενα από τα λίγα πράγματα που πηγαίνει καλά εν
μέσω κρίσης, όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι οι εξαγωγές τυριών, που
το 2010 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7%. Ενας τυροκόμος με πτυχίο
έχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα να βρει δουλειά ακόμα και σήμερα. Κασέρι,
γραβιέρα, κοπανιστή, ανθότυρο, μανούρι, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, κατίκι,
μετσοβόνε και, φυσικά, φέτα είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες τυριά που
παράγονται στη χώρα μας, διαφορετικά σε κάθε περιοχή. Είκοσι ελληνικά
τυριά έχουν αναγνωριστεί ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μπορεί να μην
παράγουμε πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα παράγουμε τυριά και μάλιστα
εύγευστα, καλής ποιότητας και μοναδικής γεύσης. Παράλληλα, διαθέτουμε ως
χώρα μεγάλες ποσότητες παραγόμενου γάλακτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, το
να απαξιώνουμε τη μοναδική σχολή Γαλακτοκομίας στη χώρα είναι
τουλάχιστον παράλογο και αυτοκαταστροφικό. Ο σημερινός διευθυντής
της Γαλακτοκομικής, γεωπόνος Κώστας Μάτζαρης, εξηγεί ότι στη σχολή έχει
δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας, καθώς δεν δίνεται το δικαίωμα
πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων. Η σχολή διαθέτει κοιτώνες για τους μαθητές
της, που έρχονται από όλη την Ελλάδα. Εποχικοί υπάλληλοι «Πρόκειται
για παιδιά αγροτικών οικογενειών, που δεν έχουν να διαθέσουν χρήματα
ώστε τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλη πόλη», εξηγεί ο κ. Μάτζαρης.
«Αν δεν προσφέρουμε φιλοξενία, πολλοί μαθητές δεν θα μπορούν να
αντεπεξέλθουν στα έξοδα», εξηγεί ο κ. Μάτζαρης. Για να λειτουργήσουν
ωστόσο η εστία και το εστιατόριο της σχολής, χρειάζονται, μάγειρας,
τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες. Ολοι αυτοί δεν μπορούν παρά να
προσλαμβάνονται μόνο για τους σχολικούς μήνες, να είναι δηλαδή
συμβασιούχοι. Το κόστος γι’ αυτό το προσωπικό εκτιμάται στα 150.000 ευρώ
το χρόνο, πρόκειται λοιπόν για ένα μάλλον λογικό κονδύλι. Το
παράλογο μάλιστα είναι ότι η ίδια η σχολή θα μπορούσε να έχει έσοδα από
τα προϊόντα που παράγονται από τους μαθητές της καθημερινά στα
εργαστήρια, όμως η νομοθεσία μέχρι πρόσφατα απαγόρευε την πώληση αυτών
των προϊόντων, τα οποία χαρίζονταν στην περιοχή και σε φιλανθρωπικά
ιδρύματα. «Ευτυχώς αυτό άλλαξε πρόσφατα και έτσι θα μπορούμε να έχουμε
κάποια έσοδα», τονίζει ο κ. Μάτζαρης. kathimerini.gr
how to cheat on husband click find an affair will my husband cheat online women who want to cheat men and women go meet and cheat my ex cheated on me link my husband cheated on me blog how could my husband cheated on me read i told my husband i cheated i cheated on my wife now what read what to do when your wife cheated on you adult dog sex stories read incest nifty sex stories
Σχόλια (
)
|