Συνεδριάζουν από το πρωί στο Λαύριο οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων σε έκτακτη Σύνοδό τους επί των εξελίξεων στην ανώτατη εκπαίδευση και των προβλημάτων που συναντάει η εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Η έκτακτη Σύνοδος αποφασίστηκε κυρίως λόγω της προκήρυξης των εκλογών για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων, η οποία όμως ήδη αναβλήθηκε για τυπικούς λόγους και στα Ιδρύματα όπου η διαδικασία είχε ήδη προχωρήσει.
Στην Σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος και θα προσπαθήσει να αναζητήσει «γέφυρες» επικοινωνίας με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναμένεται ότι θα φτάσει στο Λαύριο στις 2 το μεσημέρι, συνοδεία του υπεύθυνου γραμματέα για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου, ο οποίος πάντως παρέμεινε έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης καθώς πρυτάνεις απείλησαν ότι αν μπει στη Σύνοδό τους αυτοί θα αποχωρήσουν.
Την ίδια ώρα, όμως, το θέμα των διοικήσεων των πανεπιστημίων και της αντιπαράθεσης που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο συγκρότησης τους «φουντώνει» ξανά.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡΜΕ), βασική συνιστώσα στην διοίκηση της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).
«Από τον περασμένο Αύγουστο λόγω της επιλογής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει στη ψήφιση του νόμου 4009/2011 με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά χωρίς τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, ζούμε εν μέσω πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης ένα διαρκές bras de fer ανάμεσα στο υπουργείο και την πανεπιστημιακή κοινότητα», αναφέρουν τα μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης των πανεπιστημιακών.
«Ως ΑΡΜΕ, έχουμε υπογραμμίσει ότι οι εκπαιδευτικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί κατά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες εφαρμόζονται και κρίνονται στην πράξη. Αναδεικνύονται τα αρνητικά τους και ωριμάζουν οι προτάσεις και οι πιέσεις για τη βελτίωση τους. Οι νόμοι δεν είναι υπεράνω κριτικής και, όπως έχουμε αποδείξει, δεν παραιτούμαστε στο ελάχιστο από τη συνεχή προσπάθεια για την αλλαγή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίσαμε πως η δημοκρατική συμμετοχή όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας κρίνεται απαραίτητη», σημειώνουν.
«Προφανώς, το πρώτο διακύβευμα της εφαρμογής του νόμου είναι το θέμα των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Στην πορεία προς τη διαμόρφωση και την τελική ψήφιση του νόμου 4009/2011 η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσω των πρωτοβάθμιων οργάνων της και της ΠΟΣΔΕΠ, εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου του Ιδρύματος», σχολιάζουν τα μέλη της παράταξης.
«Αυτές οι επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα ο ισχύων νόμος να προβλέπει ένα πανίσχυρο Συμβούλιο χωρίς ουσιαστικό θεσμικό αντίβαρο στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου. Σήμερα, την ίδια ώρα που το υπουργείο έχει αποσυρθεί από τις πολιτειακές και οικονομικές εγγυήσεις για την ποιότητα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, διακηρύσσει πώς αν δεν γίνουν οι εκλογές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν θα υπάρξει η μειωμένη, έτσι κι αλλιώς, χρηματοδότηση. Το υπουργείο, δηλαδή, θεωρεί πως η περίφημη "μεταρρύθμιση" υλοποιείται μέσα σε ένα κλίμα παρακμής των δημοκρατικών θεσμών και τιμωρητικών πρακτικών», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΡΜΕ.
«Οι χειρισμοί, άλλωστε, του υπουργείου για τη διεξαγωγή των εκλογών που θα αναδείξουν τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης των Πανεπιστημίων, οδήγησαν σε εκτροπές και καθ' υπέρβαση ερμηνείες του αυτοδιοίκητου. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η διαδικασία πυροδότησε πολλές αντιδράσεις, στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, οι οποίες φτάνουν συχνά σε απαράδεκτα για ακαδημαϊκούς δασκάλους επίπεδα και σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, τις οποίες και έχουμε καταγγείλει. Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις αυτές, ωστόσο, αποτελεί κοινή διαπίστωση πως οι ασφυκτικές προθεσμίες και οι ανελαστικές προβλέψεις του Ν. 4009/11 δεν επιτρέπουν να αναπτυχθούν και να συζητηθούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα οι προγραμματικές αρχές και θέσεις των υποψηφίων, πριν την εκλογική διαδικασία. Στην πραγματικότητα, ένας θεσμός μείζονος σημασίας, όπως αυτός της διοίκησης του Πανεπιστημίου, είναι για άλλη μια φορά, υπονομευμένος από τη "λογικής της πυγμής" και "το παιχνίδι των άκρων"», διαπιστώνουν οι πανεπιστημιακοί.
«Η ΑΡ.ΜΕ, ως υπεύθυνη πανεπιστημιακή παράταξη δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να υιοθετήσει αυτό το δίπολο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δρόμο της ευθύνης και, άρα, της συμμετοχής στη διαδικασία, για να μη γίνουμε παθητικοί αποδέκτες των επιπτώσεων στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, από τις αποφάσεις του οργάνου, με την όποια σύνθεση προκύψει. Επισημαίνουμε ότι το πρώτο Συμβούλιο που θα εκλεγεί σε κάθε Ίδρυμα, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, έχει περαιτέρω αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς θα κληθεί να εγκρίνει τον Οργανισμό και να αποφασίσει τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος, να γνωμοδοτήσει για τη διάρθρωση του Ιδρύματος σε Σχολές και για τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων».
«Θεωρούμε, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντική τη διαδικασία εκλογής των εσωτερικών μελών στο πρώτο Συμβούλιο κάθε Πανεπιστημίου», συνεχίζουν οι πανεπιστημιακοί.
«Υπενθυμίζουμε πως για την ουσιαστική λειτουργία των νέων Συμβουλίων πρέπει να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά την ύπαρξη ενός νέου ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του νόμου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πρέπει να σταματήσει την αλαζονική της συμπεριφορά και να δώσει τον αναγκαίο χρόνο για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ώστε να εκτεθούν δημοσίως και να συζητηθούν, σε ήρεμο κλίμα, αναλυτικά τα προγράμματα, οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις των υποψηφίων για την προοπτική της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Η δεύτερη αφορά τον ίδιο το χαρακτήρα του οργάνου. Καλούμε το υπουργείο να θεσμοθετήσει το συντομότερο με βάση τις προτάσεις μας, ένα νέο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, με άξονα το συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο των Συμβουλίων».
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «για την ΑΡ.ΜΕ, οι εκλογές δεν είναι ένα εργαλείο παραγωγής εντυπώσεων. Είναι ένα θεσμικό μέσο για να καταγραφεί η βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στην κοινωνική και εκπαιδευτική αποστολή του. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά στο μέλλον των Ιδρυμάτων της χώρας, αρνούμενοι τα διλήμματα που τους θέτει η "μεταρρύθμιση των ερειπίων" και ο δρόμος της αποχής».
ordering abortion pills to be shipped to house abortion pill abortion pill online purchase women who cheat on their husband click unfaithful husband how could my husband cheated on me read i told my husband i cheated cymbalta engorda cymbalta cymbalta duloxetina
Σχόλια (
)
|